Van november tot januari: geboorte van babyzeehondjes op Helgoland

Foto: Jan Rillich, flickr

Donkerbruine ogen kijken je vertederend aan terwijl de grote snorharen vol zitten met glinsterende zandkorrels. Zachte bonte knuffelbollen bewonen het strand. Van november tot januari worden op het Duitse eiland Helgoland de baby-zeehondjes geboren. In goede jaren wel honderd en die kun je van dichtbij bekijken. Pas wel op: knuffelgevaar!

Helgoland en Düne
Helgoland is een ruim 60 meter hoog rotseiland zo’n 115km ten noordoosten van Delfzijl. Hier broedt in het voorjaar een grote populatie Jan van Genten en alken. Je kunt een rondwandeling over de rode rotsen maken met fraaie uitzichten. Naast Helgoland ligt Düne, een duineiland dat ooit met het moedereiland was verbonden. Op Düne leven honderden zeehonden het hele jaar door. In de winter worden hier de baby-zeehonden geboren.

Baby-zeehonden kijken
Bij de geboorte wegen de baby-zeehonden ca. 15 kg, een maand later is dat al ruim 50kg. De extreem vette moedermelk zorgt voor een snelle groei en een stevige speklaag. Hun dikke bontvacht beschermt ze verder tegen de winterse omstandigheden en Noordzeestormen. Pas als de bontvacht is verdwenen volgen de jongen hun ouders in zee.
De zeehonden op Helgoland zijn wild maar zijn redelijk gewend aan mensen. Je kunt ze tot op ca. 30 meter benaderen. Een populaire bezigheid voor fotoliefhebbers.

In de roes (foto Oliver Hegenbarth, flickr)

In de roes (foto Oliver Hegenbarth, flickr)

Naar Helgoland
Helgoland bereik je in de winter na ca. 2,5 uur varen vanuit Cuxhaven met rederij Cassen-Eils.
Het toeristenbureau organiseert speciale winterarrangementen waarbij het bezoek aan de zeehonden is inbegrepen. Bij goed weer kun je overigens ook zelf de 5 minuten durende overtocht tussen Helgoland en Düne maken. Er vaart met regelmaat een boot heen en weer. Kleed je warm aan, het kan er flink waaien.
Je hebt ruime overnachtingskeuze op Helgoland, variërend van Kurhotel tot privékamers. Zo is er voor elk wat wils. In het dorpje zijn voldoende eetgelegenheden en is er een supermarkt.

Informatie over bezoek aan Helgoland in de winter, incl. arrangementen en overnachtingsmogelijkheden vind je hier. Je kunt zelf een B&B locatie uitzoeken via deze site.

Informatie over de overtocht naar Helgoland op de site rederij van Cassen-Eils.

Moeder-en-kind

Moeder en kind (foto Körnchen59, flickr)

Antwan

Foto Antwan Janssen

Helgoland

Foto Lione Kolsteren

Helgoland-miez

Foto Miez Peek

Foto's-maken

Je kunt de zeehonden van dichtbij bekijken en fotograferen (foto Martha de Jong-Lantink)

foto Iris Waanders

Een knuffelportret.. (foto Iris Waanders)

Honderden zeehonden op Düne (foto Oliver, flickr)

Honderden zeehonden op Düne (foto Oliver, flickr)

Informatie over bezoek aan Helgoland in de winter, incl. arrangementen en overnachtingsmogelijkheden vind je hier. Je kunt zelf een B&B locatie uitzoeken via deze site.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?