Vier wandelroutes door de afgelegen gebieden van het Teutoburgerwoud

Wewelsburg in Büren, foto: Olaf Naujocks, Flickr

Op amper een uurtje rijden vanaf onze oostgrens ben je al in het Teutoburgerwoud. Een veelzijdige wandelregio met een groot aantal bekroonde routes, geliefd en bekend bij veel wandelaars. Toch zijn er in deze populaire regio, bekend van de iconische rotspartijen ‘Externsteine’, ook nog wat onbekendere gebieden met verrassende wandelroutes waar natuur en cultuur harmonisch in elkaar overvloeien. Hieronder een korte beschrijving van vier rondwandelingen in de stille afgelegen gebieden van het bosrijke Teutoburgerwoud.

Uitzichtpunt op het Duinenpad, foto: Andreas Wulf.

Het ‘Duinenpad’ over de oudste binnenduinen van NW-Duitsland
Deze nog onbekende rondweg is voor de echte natuurliefhebber. Het pad loopt over het prachtige heidelandschap van de Senne rond het plaatsje Augustdorf. Hier vind je de oudste binnenduinen van NW-Duitsland afgewisseld met geurige dennenbossen. De heidevelden van de Senne bieden ook plaats aan velden vol viooltjes. Daarnaast kom je met een beetje geluk wilde pony’s en runderen tegen. Informatieborden onderweg vertellen je alles over het ontstaan van het landschap en de rol die mensen daarin hebben gepeeld.

Ga voor meer informatie en downloaden van de ‘Duinenpad’ naar: teutonavigator.com/de

De bezienswaardige Kaffeemühle bij Halle, foto: Stadt Halle Westfalen, W. Kosubeck

De ‘Genieters Route’, waar je zintuigen worden geprikkeld
Onder deze naam is een wandelroute ontwikkeld waarin op elke etappe een ander zintuig zal worden geprikkeld: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. De gehele ‘Genieters Route’ is 94km lang, maar is opgedeeld in zes verschillende etappes tussen de 11 en 22km. Met deze bijzondere route wandel je door de prachtige natuur van het westelijke deel van het Teutoburgerwoud, met zijn mooie kastelen, kerken, prachtige landschappen en panorama’s. In elke etappe is een stadje opgenomen. Zo maak je in Halle b.v. kennis met de uitkijktoren Kaffeemühle en in Werther met het Böckstiegel-Museum.

Ga voor meer voor informatie over de ‘Genieters Route’ naar:  teutonavigator.com/nl

Kudde geiten houden de steile hellingen schoon en kaal, foto: F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter

De ‘Höhenrundweg Bevertal’, waar de geiten tuinieren
Deze stevige wandeling van 13km neemt je mee naar de schilderachtige regio rond Dalhausen, in het zuidoosten van het Teutoburgerwoud. De rondweg, met een beklimming van ruim 400m en een prachtig uitzicht over het Bevertal, geldt als een van de mooiste wandelroutes in de regio. De route wordt vooral getypeerd door het uitgestrekte grasland; je wandelt langs velden vol orchideeën die groeien op halfdroge velden, en heerlijke beekdalen. De steile hellingen waar je langskomt worden kort gehouden door kuddes geiten. Verder staat de streek bekend om zijn grote aantal vlinders inde zomer. Zorg voor deze route voor een goede conditie en stevige wandelschoenen. Onderweg zijn er ligstoelen en schuilhutten voor een korte pauze.

Ga voor meer informatie over de ‘Höhenrundweg bevertal’ naar: kulturland.org

De vlinderroute Hitgenheierweg, foto: F. Grawe

De ‘Hitgenheierweg’ met een ongekend vlinderpad
Over de 13km lange Hitgenheierweg (het pad van de geitenhoeders) maak je kennis met een bijzonder kalkstenen landschap rond het stadje Willebadessen, midden in het natuurpark Teutoburger Wald/Eggebirge. Op het eerste gezicht lijk je in een kaal berglandschap terecht te zijn gekomen, maar al snel blijkt het landschap juist enorm rijk te zijn aan allerlei dieren- en plantensoorten. De duizenden bloemen en geurende kruiden op de kalkstenen heuvelruggen zorgen voor een haast mediterranesfeer. Aan het begin van de Hitgenheierweg kun je het vlinderpad volgen. Bijna nergens in Europa vind je midden in de natuur zo veel verschillende soorten vlinders als bij de kalken hellingen van Willebadessen. Tussen mei en augustus ontdek je hier wel meer dan 50 inheemse soorten in allerlei kleuren. De hoeveelheid vlinders dankt de omgeving aan de gentiaan, een voedselplant voor rupsen. Ga voor meer informatie en downloaden van de ‘Hitgenheierweg’ naar: teutonavigator.com/de

Praktische informatie: Op de site van het Teutoburgerwoud kun je gratis wandelbrochures en informatie over accommodaties en routes downloaden. Meer wandelroutes in het Teutoburgerwoud kun je downloaden in de Teutonavigator

Als je het Teutoburgerwoud bezoekt mag je de Externsteine niet missen, foto: Andreas Hub, Teutoburger Wald Tourismus

Meer wandel- en fietsinspiratie over Duitsland op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Moselsteig en Eifelsteig+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 4 nachten
  • 23 maart - 13 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €529,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?