Waarom je juist nu moet gaan varen in de Hollandse Biesbosch

Wie in deze tijd van het jaar gaat varen in de Hollandse Biesbosch ervaart een overweldigende rust. Wat later op de middag wordt het licht er prachtig en zijn dieren als de bever actief. Rasechte Dordtenaar Tibor Lelkes kent het gebied als zijn broekzak en vertelt waarom de nazomer en vroege herfst de beste tijd is om het water op te gaan in de Hollandse Biesbosch.

‘Ik heb vele uren in de Hollandse Biesbosch doorgebracht en daar altijd heerlijk gewandeld. Wat ik eigenlijk nog nooit had gedaan is de Biesbosch vanaf het water verkennen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt met de fluisterboot gaan, een roeiboot huren of een kajak of kano huren. Ik heb eerst een roeiboot gehuurd en ben hiermee door de Merwelanden (ingesloten tussen de Beneden Merwede en Nieuwe Merwede) geroeid. Later had ik het geluk een kajak te kunnen lenen en heb ik een ander gedeelte van de Hollandse Biesbosch kunnen verkennen. Al varende ben ik herten tegen gekomen, heb een bever zien zwemmen en zag ijsvogels op de kant.’

Tibor laat aan de hand van zijn foto’s zien hoe mooi de nazomer in de Biesbosch is. Bij het Biesboschcentrum in Dordrecht kun je roeiboten, kano’s en kayaks huren. Dat kan t/m 31 oktober. Op hun site vind je meer informatie over Nationaal Park de Biesbosch.

Foto 4 (900x565)

In de Merwelanden is het soms net of je ver van de bewoonde wereld bent, ergens in de jungle. De kans om hier bevers te zien of bijzondere watervogels is ook aanwezig.

Foto 5 (900x675)

Kajakken in de Hollandse Biesbosch gaat een stuk sneller dan roeien wat maakt dat je veel meer afstand af kunt leggen.

Foto 6 (900x600)

Als je de kans hebt je eigen kano of kajak mee te nemen kun je op stukken komen waar je niemand tegen komt. De kans om dan dieren te spotten is een stuk groter.

Foto 7 (900x600)

Op sommige plekken is het zo rustig dat het water net een spiegel is. Geen rimpeltje te zien.

Foto 9 (900x600)

Laat in de middag en vroeg in de avond is het licht prachtig in de nazomer.

Foto 11 (900x600)

Wat wil je nog meer? Weg van de bewoonde wereld in een prachtig natuurgebied, rustig dobberend op het water van de zonsondergang genieten. En dat op 10 minuten van Dordrecht.

Foto 2 (675x900)

Het leuke in de Merwelanden is dat het naast een natuurgebied ook een recreatiegebied is. Je kunt op de meeste plaatsen ook gewoon een duik in het, nu nog warme, water nemen.

Bij het Biesboschcentrum in Dordrecht kun je roeiboten, kano’s en kayaks huren.

>> Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Tibor Lelkes.

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?