Hieronder geven we je de categorie indeling zoals we die hanteren bij wandelvakanties en huttentochten. In het algemeen geldt dat hoe beter je voorbereid bent op wandelingen in de bergen, hoe beter en hoe meer je zult genieten tijdens het lopen. De zwaarte van een tocht wordt vooral bepaald door de duur van de dagroutes, waarvoor niet zozeer ervaring in de bergen wordt vereist als wel een goede conditie. Deze kan dus ook opgebouwd zijn door een actief leven met b.v. sporten. Bedenk ook dat het lopen op grotere hoogte extra energie vraagt.
CATEGORIE 1: eenvoudige routes
Wandelingen zonder noemenswaardig hoogteverschil met een wandelduur die zelden langer is dan 4 uur. Je loopt over goede wandelpaden, zowel verhard als onverhard. De wandelingen vragen een normale basisconditie en minimale wandelervaring. We raden geschikte wandelkleding met degelijke wandelschoenen aan.
CATEGORIE 2: licht inspannende routes
Wandelingen door (licht) geaccidenteerd terrein en/of een grotere afstand. Wandelduur varieert maar doorgaans niet boven de 6 uur. Je loopt afwisselend over goede wandelpaden en oneffen wandelpaden. Stijgingen en afdalingen zijn meestal geleidelijk met incidenteel een steile klim. Een normale basisconditie met enige wandelervaring volstaat. We raden geschikte wandelkleding met degelijke wandelschoenen en eventueel het gebruik van wandelstokken aan.
CATEGORIE 3: moeilijke en inspannende routes
Wandelingen door (sterk) geaccidenteerd terrein en hooggebergte, soms ook gecombineerd met grotere afstanden. Wandelduur varieert sterk tot maximaal een volle wandeldag. Wandelpaden zijn meestal oneffen en vragen een goede tredzekerheid. Last van hoogtevrees of moeite met evenwicht kan een rol spelen gezien het heuvelachtige of bergachtige terrein. Continue stijgen en dalen die de wandelingen een sportief karakter geven. En goede conditie en nodige wandelervaring is noodzakelijk. Ongeschikt als je niet wekelijks actief bent. We raden speciale wandelkleding met stevige, kwaliteits-wandelschoenen en het gebruik van wandelstokken aan.
CATEGORIE 4: zware, deels zeer inspannende routes
Wandelingen in het hooggebergte, uitsluitend voor zeer ervaren bergwandelaars. Extreem in afstand en/of hoogtemeters. Wandelduur varieert sterk tot maximaal een volle wandeldag. Wandelpaden, mits aangegeven, zijn meestal oneffen en vragen een goede tredzekerheid. Niet geschikt voor mensen met last van hoogtevrees of moeite met evenwicht. Inspannende stijgingen en dalingen waarvoor een zeer goede conditie (duursport) nodig is. Ervaringen met wandelen in de bergen en onverwachte omstandigheden (bv. het weer) is noodzakelijk. We raden speciale wandelkleding met stevige, kwaliteits-wandelschoenen en het gebruik van wandelstokken aan.
Hoe beoordeel je het verschil in wandelcategorieën?
Wandelcategorieën geven een indicatie van wat je tijdens een wandeltocht kunt verwachten. Uiteindelijk bepaalt je eigen conditie het werkelijke wandelniveau. Neem daarom altijd je eigen wandelervaring mee om een goede inschatting te maken of een wandeltocht of meerdaagse wandelreis geschikt voor je is.
OM VOORAF OVER NA TE DENKEN
a) Hoeveel uur ben je instaat achtereen te wandelen zonder daar de volgende dag ‘last’ van te hebben?
b) In de bergen loop je gemiddeld 2 tot 3 km per uur langzamer dan in het vlakke Nederland. In de heuvels is dat gemiddeld 1 tot 2 km per uur langzamer.
c) Loop je een meerdaagse tocht, dan gaat de vermoeidheid meespelen. Kijk niet alleen naar de wandelingen maar ook naar de rustmomenten (rustdag?) in een wandelreis.
d) Hoe vertrouwd ben je met de wandelomgeving en de bijbehorende risico’s? Ben je voorbereid op en kun je omgaan met onverwachte situaties? Er is b.v. een groot verschil in risico tussen een stortbui in Nederland en een stortbui in de bergen.
e) Ben je een kijkende wandelaar of een wandelende kijker? Ofwel, stop je graag om te genieten, fotografeer je veel, dan heeft dat natuurlijk invloed op de wandelduur.
WANDELAFSTANDEN IN RELATIE TOT ZWAARTE
Vlak= 100% Voorbeeld: je loopt gebruikelijk 15km in Nederland
Heuvels = 75% Voorbeeld: je loopt dan 75% van 15km = ca. 11km in Eifel of Ardennen
Bergen = 50% Voorbeeld: je loopt dan 50% van 15km = ca. 8km in de Alpen
Anders uitgedrukt: in de bergen doe je zomaar twee keer zolang over dezelfde afstand
BEOORDELING WANDELNIVEAUS
Wandelcategorieën worden doorgaans aangegeven aan de hand van twee componenten. Enerzijds de te lopen afstand en anderzijds het aantal hoogtemeters dat overbrugt wordt. Maar er speelt meer mee. Loop je bijvoorbeeld over brede wegen of over kronkelende ezelspaden? Hoe hoger je komt hoe meer er van je energie gevraagd wordt. Je herstelt in de bergen minder snel. Heb je met 1 lange klim te maken of ga je continue op en neer?
Belangrijk is daarom de aangegeven wandelduur. Dat is een indicatie van wat de afstand en hoogtemeters samen qua zwaarte betekenen maar daarin is ook het terrein meegenomen.
Voorbeeld 1: afstand = 10km, hoogtemeters = 650m, wandelduur = 4,5 uur
Voorbeeld 2: afstand = 10km, hoogtemeters = 650m, wandelduur = 7 uur
In de voorbeelden zijn afstand en hoogtemeters gelijk maar de wandelduur verschilt. Dat kan bv. omdat je veel over smalle, gladde rotspaden loopt of omdat je op grote hoogte met minder zuurstof loopt.
WANDELNIVEAUS ECKTIV WANDELREIZEN
We geven bij onze ECKTIV wandelreizen en huttentochten het wandelniveau met de wandelduur aan. Kijk ook goed naar de beschrijving zodat je een beeld hebt bij het terrein. Twijfel je, begin dan een treetje lager zodat je optimaal van je wandelreis kunt genieten. We hebben wandelreizen voor alle niveaus.
Miez Peek, Ecktiv.nl