Wandelbelevenissen in het Westerwald

Foto: Dominik Ketz, Westerwald Touristik Service

Een beetje verscholen achter de Rijn en de stad Koblenz ligt een klein middelgebergte dat voor een groot deel is begroeid met bos. Het Westerwald ligt op korte afstand van ons land en wordt begrensd door 4 rivieren waaronder de Rijn in het westen. Leisteen, klei en ijzererts hebben het landschap gevormd dat samen met de prachtige bossen het thuis is voor een 10-tal avontuurlijke dag- en rondwandelingen.

Deze ‘Wäller Touren’ zoals de rondwandelingen heten zijn alle tussen de 9 en 21km lang en variëren in hoogteprofiel van nagenoeg vlak tot flink klimwerk. Ze zijn alle gekoppeld aan de WesterwaldSteig, de 253km lange gecertificeerde lange afstandswandelroute die door het middelgebergte loopt.

Westerwald4,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Over groene heuvels en door ongerepte bossen in Westerwald, foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus

Kennismaking met een uitermate gevarieerd wandelgebied. De Duiters kennen het Westerwald wel, maar voor ons is het een beetje vergeten gebied. Dat naast de WesterwaldSteig ook de uit Sauerland komende Rothaarsteig hier aansluit zegt genoeg over de aantrekkelijkheid van dit wandelgebergte. Beide lange-afstand routes zijn Premium Wandelwegen, de mooiste van Duitsland. Overigens is de Fuchskaute met 657m de hoogste berg van het Westerwald.

Basalt,-Westerwald

Basalt ‘orgelpijpen’ kom je regelmatig tegen in Westerwald. (foto: Dom2508, Wikimedia)

Ongerepte beekdalen zoals de Holzbachschlucht.  Wat het Westerwald zo populair maakt is de variatie aan rustgevende uitzichten en soms ronduit wilde beekdalen. Op een relatief kleine oppervlakte tref je naast de vele bossen ook heide en hoogveen maar zijn het vooral de karakteristieke rotsformaties, die deels bestaan uit basalt, die de aandacht trekken. Een van de meest bijzondere beekdalen is de Holzbachschlucht. Wie eenmaal afgedaald is in het beekdal Holzbachschlucht, begrijpt direct zijn naam. De bomen, voornamelijk esdoorns en iepen, die vlak langs het stromende water staan buigen hun takken over de beek. De wandelroute door het diep uitgeslepen beekdal loopt van de plaatsen Seck naar Gemünden. Hier en daar zijn de basaltstenen muren onderweg wel 20 tot 30 meter hoog. Hier te lopen geeft verkoeling vooral in de zomer.

Holzbachschlucht, foto: Dominik Ketz, Westerwald Touristik-Service

De Wäller Touren: Naast de WesterwaldSteig vind je tal van andere wandelroutes door de ongerepte natuur van het Westerwald, van kort naar lang en variërend in zwaarte. Een van de meest geliefde routes zijn de zgn Wäller Touren die gecertificeerd zijn op basis van hun kwaliteit. Hieronder geven we je een paar voorbeelden.

Uitzicht tijdens de Wäller Tour Brexbachschluchtweg, foto: Dominik Ketz, Westerwald Touristik Service

1) De Wäller Tour Brexbachschluchtweg (16,2km, gemiddeld hoogteprofiel). Deze gecertificeerde Premiumwanderweg gaat door het Brexbachtal met onderweg een fantastisch uitzicht over de Rijn en het Westerwald. Je loopt door idyllische bossen en wordt begeleid door het bruisende water van de Brexbach. Hoogtepunt is hier de ruïne van Grenzau waardoor je even terug bent in de Middeleeuwen. Deze rondwandeling kan zowel met de klok mee of tegen de klok in. Bekijk de route hier

Uitzicht tijdens de Wäller Tour Hohe Hahnscheid, foto: Dominik Ketz, Westerwald Touristik Service

2) De Wäller Tour Hohe Hahnscheid (10,7km, gemiddeld hoogteprofiel). Hier loop je door een aantrekkelijk landschap in combinatie met historische en geologische plekken en weidse vergezichten. Het pad leidt je uiteindelijk naar de top van de hoge Hahnscheid (433m) op de grens van Rheinland en Hessen. De berg wordt omringd door de dorpen Sarfaz, Gemünden Langendernbach en Seck. Bekijk de route hier

Uitzicht vanaf de top van de Bärenkopp, foto: Andreas Pacek

3) De Wäller Tour de Bärenkopp (11,8km, gemiddeld hoogteprofiel). Tijdens deze rondwandelroute krijg je Waldbreitbach en de vallei van de Wied op zijn mooist te zien. Met machtige uitzichten vanaf grote hoogte over de Wied-vallei en het St. Marienhaus klooster. Bekijk de route hier

Een overzicht van alle Wäller Touren vind je hier


gastlandschaften_nl-Kopie

Ga voor meer informatie over het Westerwald naar: rijnland-palts.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?