Over de Pfälzer Weinsteig door het grootste woud van Duitsland

Foto: Pfalzer weinsteig, Copyright: 83 leinsweiler

We kennen de Palts als onderdeel van de deelstaat Rijnland-Palts gelegen tegen Frankrijk en Luxemburg. Minder bekend is dat de Palts de op een na grootste wijnregio van Duitsland is en ook nog eens het grootste aaneengesloten woud van het land kent. Twee voorname elementen die je tegenkomt wanneer je de ‘Pfälzer Weinsteig’ loopt.

RS3680_rpt_2010-pfalzer_weinsteig-03-gleiszellen_gleishorbach

Uitzicht vanaf de Weinsteig over het landschap van de Palts (Copyright: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Wandelend door deze wijnregio
De 172km lange Pfälzer Weinsteig volgt een groot deel van het Haardtgebergte dat het oostelijke gedeelte van het enorme Pfälzerwald bestrijkt. Opvallend daarbij is dat het landschap vanaf het bijna 700 meter hoge Haardtgebergte snel afdaalt naar het Rijndal dat ruim 500 meter lager ligt. Dat is ook de plek, mede door het heersende mini-klimaat, waar de wijngaarden het goed doen en de beroemde Duitse Weinstrasse begint. Logisch dat daar ook een Weinsteig bij hoort. Wandelend ervaar je dit bijzondere gebied immers het beste.

Pfalz-Touristik-2016-001-Weinsteig,-Wolfsburgruine-Neustadt

Uitzicht vanaf de Wolfsburgruine bij Neustadt aan de Weinstrasse (Copyright: Pfalz.Touristik e.V.)

Het grootste woud van Duitsland
Je zou het grootste Duitse woud misschien in Beieren of het Zwarte Woud verwachten maar met meer dan 3.000km² (bijna net zo groot als heel Friesland) is het Pfälzerwald samen met de aanliggende bossen de koploper. Komt bij dat aan de Franse kant de bossen van de Vogezen liggen, samen een van de grootste bosgebieden van Europa met delen die zijn aangemerkt als UNESCO Biosfeer-reservaat. Het hooggelegen woud is bron voor veel beken en rivieren die via het Haartgebergte afdalen naar de Rijn en hun sporen hebben achtergelaten. Al met al een ideale wandelomgeving waarbij je naast de geweldige bossen ook nog eens beloond wordt met uitzicht over het Rijndal en bij helder weer de skyline van Frankfurt (wolkenkrabbers) en de toppen van het Zwarte Woud.

wandelaars-palts

Wandelen door het grootste woud van Duitsland (foto: Dominik Ketz Fotografie / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Uitgebreid netwerk van Wandelhutten
Dit grootste woud van Duitsland kent ook een uitgebreide hutten-cultuur. Meer dan 125 gastvrije wandelhutten liggen verspreid in het grote bosgebied van de Palts. Als je hier overnacht voel je je één met de natuur. De meeste hutten zijn in beheer bij de 100 jaar oude wandelvereniging Pfälzerwald-Verein. Dus dan kun je gerust aannemen dat die weten wat de wensen en behoeften zijn van de wandelaar. De maaltijden zijn in de regel eenvoudig en afgestemd op de lokale keuken, waarbij veel handgemaakte worst en kaas. En men kookt er bij voorkeur met de seizoenen mee.

Pfalz-Touristik-2016-088-Leininger-Burgenweg,-Burg-Battenber

Genieten van de wijnen in het grootste wijngebied van Duitsland (Copyright: Pfalz.Touristik e.V.)

Zon, wijn en lekker eten
De Palts is de op een na grootste wijnregio van Duitsland en heeft een traditie van wijnfeesten die het hele jaar door worden gehouden. Bij wijnhuizen en in de gezellige ‘Weinstubes’ kun je altijd terecht voor een lokale slok en regionale gerechten. Niet voor niets zeggen de inwoners zelf dat de zon niet alleen in de hemel maar ook in de harten hoort te schijnen. Loop je de Pfälzer Weinsteig dan ga je dat ongetwijfeld ervaren. Overigens is de Palts ook een van de zonnigste regio’s van Duitsland. Dat zal mede de spreuk verklaren.

RS3720_rpt_2010-pfalzer_weinsteig-92-ruine_neuscharfeneck

Hier kom je langs de Ruïne Neuscharfeneck (Copyright: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

De Pfälzer Weinsteig
Met 172km heeft de Pfälzer Weinsteig een overzichtelijke lengte die in 11 etappes is verdeeld. Startplaats is Bockenheim schuin boven de grotere plaatsen Mannheim en Kaiserslautern en de route eindigt in Schweigen-Rechtenbach aan de Duits-Franse grens, het overgangsgebied naar de noordelijke Vogezen. De route kenmerkt zich naast het indrukwekkende woud en de open wijnbergen vol heerlijke uitzichten door de vele historische dorpjes die de moeite waard zijn om nader te bekijken. Je vindt er bovendien kleinschalige overnachtingsadressen. Rotsformaties, meren, beken en de randen van het Rijndal zijn andere hoogtepunten. Bekijk de Pfälzer Weinsteig en de etappes op de kaart

kaart-pfalz

De Pfälzer Weinsteig hier aangegeven op de kaart

 

Fietstip
Wie wil fietsen in de Palts kan de grensoverschrijdende 130 kilometer lange Glan-Blies-Radweg nemen. Die loopt vanaf het Franse Sarreguemines langs de rivier de Blies via Blieskastel en Homburg door oostelijk Saarland. Hier volgt hij verder de rivier de Glan door het Pfälzer Bergland omhoog tot aan de rivier de Nahe. De Glan-Blies-Radweg belooft je een gevarieerd landschap, overwegend over een vlak parcours, en kreeg kortgeleden het predikaat ADFC-Qualitätsradroute, met 4 sterren.

Informatie
Meer informatie over de Pfälzer Weinsteig vind je op: tourenplaner-rheinland-pfalz.de/nl  Hierop staat de gehele route aangegeven maar kun je ook per etappe informatie vinden.

Wil je meer weten over wandelen en verblijfsmogelijkheden in Rijnland-Palts kijk dan op: rijnland-palts.nl

gastlandschaften_nl-Kopie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?