Wandelen en trekking in Valle di Ledro, een ongerept dal in Noord-Italië

Foto: fabrizio novali

Omringd door de bergen van Trentino ligt een ongerepte vallei Valle di Ledro met in het hart een kraakhelder bergmeer. Het is het kleine zusje van het grootste meer van Italië, het Gardameer, dat hemelsbreed zo’n vijf  kilometer van Valle di Ledro ligt. Hier vind je wel dezelfde schoonheid maar niet de drukte van de populaire grote broer. Dat maakt dat de vallei is ontdekt als wandelparadijs door de rust zoekende wandelaar.

De vallei wordt aan de noordzijde begrensd door de Ledro Alpen met als hoogste top de 2254 meter hoge Monte Cadria. Het blauwgroene Ledromeer ligt op 650 meter hoogte en wordt gerekend tot de mooiste en schoonste meren van Trentino. Niets fijner om na een mooie wandeldag een plons te kunnen nemen in het heldere warme water ( in de zomer rond de 24º). Het warme mediterrane klimaat in combinatie met de koele Alpenlucht hebben een grote invloed op de bijzondere flora en fauna.

Rondom het meer liggen weides en bossen en bij de plaatsen Molina di Ledro, Pur, Pieve di Ledro en Mezzolago vind je mooi aangelegde stranden. De 10km-lange route rondom het meer is toegankelijk voor wandelaars, fietsers en joggers. Er is zelfs een strand speciaal voor honden en hun eigenaars. Ga voor meer informatie over wandelen en trekking in Valle di Ledro naar: vallediledro.com/nl

Foto: Roberto Vuilleumier

WANDELEN EN TREKKING |  In Valle di Ledro zijn talloze routes uitgezet voor bergwandelaars en trekkers. De wandeling naar de top van de Monte Cadria is een van de meest uitdagende. Maar ook de Sentiero della Pace, het 450km-lange Vredespad,  langs de pieken van Val Concei tot aan de Monte Cadria leidt je door wild en ongerept gebied langs cultuurhistorische plekken van de frontlinie uit de Eerste Wereldoorlog.

Foto: Cadrione Bruno Ferrari.

Rondom het meer, langs de zonnige oevers en door de bossen van Val Concei en Val di Pur, zijn de wandelingen minder veeleisend en kun je genieten van prachtige uitzichten. Neem onderweg een verfrissende duik of rust even uit op een terrasje. In Val di Pur loop je over het ‘Ledro Land Art’ pad waar je bijzondere kunstwerken aantreft in de natuur.

Foto: Enrico Costanzo

SPOREN VAN DE HISTORIE | Tijdens je wandelingen ontdek je de geschiedenis van deze streek. In Molina di Ledro kun je een bezoek brengen aan het Museo delle Palafitte en het 4000 jaar oude paalwoningendorp. Het is een van de belangrijkste prehistorische sites in Europa en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de zomer is ook de prehistorische botanische tuin geopend voor het publiek.

Museo delle Palafitte, foto: CTHOE Wikimedia

HONDEN WELKOM | Valle di Ledro staat bekend als hondvriendelijke vakantiebestemming. Er zijn speciale accommodaties ingesteld op honden, er worden speciale activiteiten georganiseerd voor honden met hun baas en er is een speciaal hondenstrand aan het Ledromeer, aan de zuidzijde van het meer bij het plaatsje Pur.

Honden zijn welkom in Valle di Ledro, foto: Stefania Oradini

Meer wandel- en fietsinpiratie over Italië op ECKTIV

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?