Wat maakt wandelen in de regen zo gezond?

Slecht weer bestaat niet.. foto: David-Prasad

Ga je naar buiten als het regent of draai je bij de voordeur weer om? Er zijn mensen die het heerlijk vinden als de druppels vallen. Die er volledig ontspannen door heen wandelen en er zijn er zelfs die oerkrachten voelen loskomen bij een wandeling door een stevige regenbui. Voor de meeste mensen betekent regen echter binnen blijven. Dan mis je wel de gezonde voordelen van een wandeling in de regen.

Lopen in de regen is gezond
Het is vooral het psychologische effect dat lopen in de regen zo gezond maakt. Lopen in de regen wordt als rustgevend ervaren door de stilte die erbij hoort (er zijn weinig mensen buiten) en het bijna hypnotiserende geluid van vallende druppels op de regenkleding. Ook het feit dat de natuur er anders uitziet, het glinstert meer en de kleuren worden intenser, wordt als rustgevend ervaren.
Anderen vinden ontspanning door de geur van nat gras of een nat bos en het licht dat na een regenbui door de bomen schijnt.
En zeg nu eerlijk, een kop warme chocomelk smaakt toch het lekkerst nadat je het regenpak hebt uitgetrokken? Er valt best wat te genieten tijdens en na een regenbui.

Frisse lucht
Bij een flinke regenbui stroomt er lucht uit de bovenste luchtlagen mee naar beneden. Veel mensen ervaren dit als ‘frisse lucht’ omdat de lucht als het ware is schoongewassen. Bij een regenbui verlaagt de temperatuur en luchtdruk waardoor er tijdelijk iets meer zuurstof in de lucht is. Dat verschil is echter minimaal en wordt opgeheven bij inspanning als het lichaam extra energie nodig heeft.

Het gezonde aan lopen in de regen is vooral een gevoels- en beleveniskwestie. Wellicht het proberen waard met in het achterhoofd de positieve gedachte dat slecht weer eigenlijk niet bestaat, alleen slechte kleding…

 

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?