‘Dromend’ door Zuid-Frankrijk

‘Voor ons begint Zuid-Frankrijk in de Drôme Provencale. We zijn Valence voorbij, laten de Ardeche rechts liggen en slaan dan af naar onze vertrouwde chambres d’hotes die voor ons altijd de eerste pleisterplaats is. De bergtoppen van de Trois Becs zien we op grote afstand liggen en hoe meer we ze naderen, hoe meer we het idee hebben ons hart te volgen in een streek waar we ons zo thuis voelen. We zijn thuis in de Drôme en gaan de streek de komende dagen weer volop verkennen.’

De passie straalt er vanaf in de eerste zinnen van Rob Agterdenbos. Hij laat ons meegenieten van zijn tochten door de Drôme in het zuidoosten van La France. Droom maar mee met de schilderachtige beschrijvingen van Robs favoriete stukje Frankrijk dat hij afgelopen herfst bezocht. En mis ook Rob zijn overnachtingstip niet met tips voor wandelen en fietsen in de omgeving.

DSC06250 (900x604)

Wat een landschap, we blijven rijden
We bezoeken het schilderachtige Mirmande en Cliousclat en natuurlijk slaan we Saou niet over. Je kunt ook geweldige wandelingen maken in het Foret de Saou en genieten van het uitzicht boven op de Col de Chaudiere. Er leven in het Foret nog heel veel dieren, zoals steenbokken, gemzen en bergmarmotten, zodat de echte natuurvorsers onder ons hier uitgebreid aan hun trekken komen. De volgende dag gaan wij alweer verder.

Het best bewaarde geheim van de Drome
Het dal van Crupies slaan we nooit over; het prachtige landschap blijft boeien en is een van de best bewaarde geheimen van de Drome. Langzaam rijden we in de richting van de Trente Pas. Deze smalle kloof mag je niet missen en voor je het weet kun je rechtsaf slaan in de richting van Valouse. Een smalle weg brengt je naar een ruig landschap met prachtige bergruggen. Je moet over dezelfde weg weer terug, maar dat is geen straf want op de terugweg, ziet het landschap er weer anders uit.

DSC06278 (900x600)

Gieren, herfst en een goed glas wijn
Deze keer slaan we Nyons over, hoewel er op donderdagmorgen een fantastische markt is en de olijven van Nyons het verdienen om geproefd te worden. We rijden over D94 in de richting van Remuzat. De vele gieren die hier rondvliegen, nestelen en wonen tegen de rotswand. Er leven hier maar liefst drie soorten. Wij vervolgen onze tocht, slaan af bij Curnier en rijden over de D64 richting St Jalle. Hier is het net alsof de zon er tijdens onze najaarstrip er een schepje bovenop doet, reden om neer te strijken op het idyllisch gelegen terras midden in het plaatsje, pal boven de rivier de l’Unneye. Men schenkt er een lekker glas plaatselijke witte wijn. St Jalle is de poort naar de Buis-des-Barronies, een streek die heerlijke wijnen voortbrengt en in het voorjaar kun je er genieten van de bloesem van de vele soorten fruitbomen. In het najaar kleuren de druivenranken prachtig rood, zodat het rijk gedecoreerde landschap opnieuw de schoonheidsprijs verdient.

DSC06245 (900x643)

Met culinair genot verlaten we de Drome
Wij vervolgen onze weg in de richting van Vaison-la-Romaine en overnachten in deze prachtige, maar toeristische Romeinse plaats. Iets buiten de stad ligt chambres d’hotes Le Jour et la nuit, prachtig tussen de wijnranken in. Gastvrouw Emanuelle kookt hier buiten het seizoen een fantastische maaltijd en schenkt heerlijke wijnen voor een hele vriendelijke prijs. We eten er Brandade met cantharellen. Heerlijk! De volgende dag bekijken we de stad en daarna rijden we door naar de Vaucluse, de Drome achter ons latend, maar met de zekerheid dat we weer zullen terugkomen.

Rob’s pleisterplaats met wandel- en fiets mogelijkheden
Het chambres d’hotes ‘Le ferme de Pauroux’ van Sabine en Thierry is Rob pleisterplaats voor Zuid-Frankrijk. Het ligt tussen de plaatsen Saou en Bourdeaux in de Drome. Sabine vertelt je graag over de omgeving en Thierry kookt altijd een lekkere maaltijd. Er zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving waar de gastheer- en vrowu je graag over vertellen. Je kunt je geen beter begin van je vakantie wensen. Bekijk hun website (Nederlands) voor meer informatie.

>> Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Rob Agterdenbos

DSC06230 (900x600) DSC06223 (900x600) 2015-10-17 16.51.07 (600x900) DSC06233 (900x600)

Klik hier voor chambres d’hotes ‘Le ferme de Pauroux’ van Sabine en Thierry ( Nederlands )

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?