Wandelen langs historische WO1 verdedigingswerken in de Dolomieten

Foto: Garda Dolomiti

Een van de zwaarste frontlinies uit de eerste wereldoorlog vind je in een van de mooiste wandelgebieden van Noord-Italië. Hier, in de bergen van Garda Trentino aan de noordkant van het Gardameer, hebben de legers van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en het toenmalige Koninkrijk Italië jarenlang een bittere strijd gevoerd, overigens zonder enige terreinwinst te boeken. Nu kun je hier tijdens je bergwandelingen talloze historische stille getuigen tegenkomen om even stil te staan bij de hel die WO1 moet zijn geweest.

Bizar idee dat de soldaten indertijd net als wij nu de mooiste panorama’s over het Gardameer hebben gezien, maar dan zonder ervan te genieten. Zij  hebben onder de zwaarste omstandigheden tunnels en rotspaden uit de rotsen gehakt of forten en andere verdedigingswerken moeten bouwen. Omdat de Italianen de ‘Grande Guerra’ nooit willen vergeten zijn veel van deze militaire bouwwerken bewaard gebleven en in stand gehouden als monument. Zo heeft Garda Trentino twaalf verschillende wandelroutes langs verschillende historische verdedigingswerken waar de verhalen uit die tijd tot leven komen.

Ga voor meer informatie over de ‘Great War’ Routes in Garda Trentino naar: gardatrentino.it/en

Voorbeeld van een bunker onderweg met interieur

Voor de tunnels waar je doorheen komt kun je het best een hoofdlamp meenemen

Kun je je voorstellen hoe dat is, een tunnel uithakken bij -15º

Wie weet hebben de soldaten ook af en toe hoop kunnen putten uit de fabelachtige uitzichten

GARDA TRENTINO, LA DOLCE OUTDOOR | Hier vakantie vieren is genieten van het beste uit twee werelden. Overdag zoek je de rust in de koele bergen om in de middag te genieten aan het water. De lange mediterrane avonden breng je natuurlijk door op een van de vele terrassen. En overnachten doe je in accommodaties die helemaal zijn ingesteld op outdoor liefhebbers. Ga voor meer inspiratie en informatie over Garda Trentino naar: ladolceoutdoor.it/en

Ga voor meer informatie over de ‘Great War’ Routes in Garda Trentino naar: gardatrentino.it/en

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?