Wandelen of fietsen door Saale-Unstrut, de oudste wijnregio van Duitsland

Foto: Saaleradweg, Vincent Grätsch

Saale-Unstrut is de noordelijkste wijnregio van Duitsland en telt maar liefst 500 particuliere wijngaarden. Tussen de steden Bad Kösen en Naumburg ligt een eeuwenoude wijnregio met romantische terrassen, schilderachtige wijngaardhuisjes en de lekkerste wijnen van wel 70 verschillende druivenrassen. Het is de kleinste en tevens oudste wijnregio van Duitsland – al in het jaar 998 plantte keizer Otto III wijnterrassen bij het klooster Memleben. Het landschap van deze regio in Saksen-Anhalt wordt vooral getypeerd door rivierdalen, middeleeuwse kastelen én wijngaarden…. heel veel wijngaarden. Je vindt er een aantal bekroonde fiets- en wandelroutes die zich prima laten combineren met het genieten van de mooiste wijnen.

De schilderachtige wijngaardhuisjes zijn karakteristiek voor de wijncultuur van Saale-Unstrut, foto: Sachsen-Anhalt mbH, Felix Meyer

Fietsen langs romantische wijngaarden en kastelen
Verschillende fietsroutes nemen je mee langs particuliere wijngaarden, middeleeuwse gebouwen en historische stadjes. De meest beroemde route is de Saaleradweg. Deze volgt de rivier de Saale ruim 400 kilometer lang door de drie deelstaten; Beieren, Thüringen en vervolgens Saksen-Anhalt tot aan de monding in de Elbe. De fietsroute geldt als een van de mooiste en meest romantische rivierroutes van Duitsland. Langs geen enkele andere route vind je zo veel kastelen en burchten als langs de Saaleradweg. Een aanrader: het sprookjesachtige kasteel Bernburg, dat ook wel de ‘kroon van Anhalt’ genoemd wordt. En natuurlijk kun je hier op verschillende plekken langs de route afstappen voor een goed glas wijn. De Saaleradweg brengt je ook langs Naumburg, dat met zijn historische centrum rijk is aan een groot aantal monumenten, waaronder de beroemde Naumburger Dom die sinds een aantal jaar een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft.

Op de Saaleradweg rijd je door het oudste wijngebied van Duitsland, foto: Saaleradweg, Vincent Grätsch

Ook de Unstrutradweg is een klassieker. Deze 190 lange fietsroute volgt de rivier de Unstrut vanuit Thüringen door Saale-Unstrut tot in Naumburg, waar de rivier uitmondt in de Saale. Net als met de Saaleradweg fiets je met de Unstrutradweg door gemoedelijke rivierdalen en wijngaarden met onderweg een flink aantal historische bezienswaardigheden. De route brengt je ook naar stad Freyburg, gelegen in het dal van de Unstrut en het centrum van de wijnstreek Saale-Unstrut. Je geniet hier van heerlijk glas lokale wijn in de pittoreske binnenstad, oude kloosters of een rondleiding door de ‘Roodkapje-sektkelders’. Een ander hoogtepunt langs de route is Arke Nebra, de vindplaats van de ‘Hemelschijf van Nebra’.

Het opvallende bezoekerscentrum van Arche Nebra, foto: Arche Nebra, E.-Becher

Vanaf hier kun je ook verder fietsen over de Himmelsscheibenradweg (hemelschijfroute). De 60 km lange nieuwe fietsroute begint bij het Nebra-bezoekerscentrum in Wangen en brengt je naar het mooie stadje Halle. Neem voordat je op de fiets stapt uitgebreid de tijd om het bezoekerscentrum te bezoeken; hier komt je van alles te weten over deze ruim 3600 jaar oude bronzen schijf, de oudste kosmos die tot nu toe ontdekt is.

Wandelen door de wijngaarden van Saale-Unstrut, foto: Saale-Unstrut, foto: Vincent Grätsch

Wandelen in Saale-Unstrut
De veelzijdige regio laat zich natuurlijk ook goed te voet ontdekken. Verschillende korte en lange wandelroutes brengen je door het landschap tussen de Saale en de Unstrut, dat niet alleen gekenmerkt wordt door de vele wijngaarden en rivierdalen, maar ook door oude gesteentelagen zoals het kalksteen. Wandelingen over oude kalksteengronden, hier ook wel Müschelkalk genoemd, vind je vooral rondom het kleine plaatsje Mücheln, gelegen tussen Naumburg en Halle. De zes kilometer lange Panoramaweg Mücheln brengt je vanuit het historische centrum naar de idyllische Geiselbron en het romantische landschapspark St. Ulrich. Onderweg heb je een mooi uitzicht over de Geisteltalsee.

Uitzicht op de stad Naumburg, foto: Stadt Naumburg Kultur und Tourismus

Natuurlijk mag een wijnroute in deze regio niet ontbreken. Daar zijn er dan ook meerdere van, waarvan een van de bekendste de Saale-Wein-Weg is. Deze bijna 24 kilometer lange route brengt je tussen Naumburg en Bad Kösen door wel 15 verschillende wijngaarden en langs schattige wijnhuisjes. De hele route wandel je langs de oever van de Saale en kijk je uit over het Saaledal.

Wie graag wandelt en meer te weten wilt komen over de hemelschijf van Nebra kan de rondweg Arche Nebra volgen. Een dikke vijf kilometer lange rondweg door bossen en velden laat nog genoeg ruimte over voor de bezienswaardigheden onderweg. Een van deze bezienswaardigheden is natuurlijk het markant uitziende bezoekerscentrum Arche Nebra, precies op de plek waar de hemelschijf werd gevonden en waar de route ook begint. Je wandelt met deze route ook langs klooster Memleben, waar ruim 1000 jaar geleden het eerste wijnterras werd geplant.

Hemelschijf van Nebra, foto: Sachsen Anhalt, Juraj Liptak

Informatie: Saale-Unstrut ligt op ongeveer 360 kilometer van Utrecht en is zowel met de auto als met de trein (Naumburg en Halle) prima te bereiken.

Uitgebreide informatie over fiets,- en wandelroutes routes, accommodaties en bezienswaardigheden vind je op www.saale-unstrut-tourismus.de en www.vakantieland-saksen-anhalt.de

Uitgebreide informatie over fiets,- en wandelroutes routes, accommodaties en bezienswaardigheden vind je op www.saale-unstrut-tourismus.de en www.vakantieland-saksen-anhalt.de

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?