Wandelen of fietsen in een verborgen Marokkaanse oase

Foto's Miez Peek

Verborgen in een intieme canyon in de zuidelijke Marokkaanse rotswoestijn ligt de oase van Aït Mansour die je in alle rust wandelend of fietsend kunt verkennen. De bijna 200 meter hoge rotswanden omringen het palmbos op de bodem van de canyon. Een verborgen plek die door weinig toeristen wordt bezocht. Laat dat maar zo blijven…

Aït Mansour tussen steile rotswanden en een schaduwrijk palmbos

Wat een heerlijke rust
Aït Mansour strekt zich uit als een lang lint van meer dan 20 kilometer over de valleibodem. Er loopt een smalle weg waar je voor een groot deel in de schaduw loopt of fietst. Om je heen klinkt enkel het ruizen van de palmbladeren afgewisseld met het vrolijke fluiten van de vele vogels. Op verschillende plekken vind je stalletjes waar vooral oude mannetjes hun waar verkopen. Charmante plekken om wat te drinken of voor een eenvoudige snack. Ze hebben in de schaduw een paar stoelen voor je neergezet waar de geiten en kippen om je heen lopen. Een dag in Aït Mansour geeft je een heerlijke rust.

Bereikbaarheid
De oase bereik je na anderhalf uur rijden vanuit het woestijnstadje Tafraoute. Daarbij passeer je een bergpas op 1700 meter waar in de winter vaak wat sneeuw ligt. De route naar Aït Mansour is al een reden om er heen te gaan, je kijkt je ogen uit in het rood-oranje landschap waar de oase in is uitgesneden. In Tafraoute kun je fietsen huren die voor je op je huurauto gemonteerd worden. Een op-en-top oase belevenis die je niet mag missen bij een bezoek aan Zuid-Marokko.

– tekst en foto’s door Miez Peek –

‘Oude mannetjes’ verkopen hun waar, het zijn de plekken waar je drinken en snacks kunt halen.

De weg klimt het dal uit, wie afdaalt wandelt door het palmbos.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?