Wandelen over de Eifelsteig wanneer de Eifel op haar mooist is

Foto: Dominik Ketz ( Rheinland Pfalz Tourismus )

De 313 km lange Eifelsteig laat je het beste van de natuur in de Eifel zien. Extra mooi in het late voorjaar als de populaire wandelroute bedekt is met een goudgele deken aan bloemen. Een Top Trail die voor ons relatief dichtbij is maar toch een sterk ‘ver weg gevoel’ geeft. Met een grote variatie aan landschappen. Ideaal voor een afwisselende wandelvakantie waarvan je geen genoeg kunt krijgen.

Schermafbeelding 2016-05-04 om 13.30.45

De 313 km lange Eifelsteig van Aken naar Trier op de kaart

Klimmen en dalen over natuurpaden
De Eifelsteig loopt grofweg van Aken naar Trier en passeert daarbij o.a. de Hoge Venen, de prachtige stuwmeren van Nationalpark Eifel en het wonderlijke landschap van de Vulkaaneifel meer zuidelijk. In bekende plaatsen als Monschau en Trier kun je bijkomen en een stuk geschiedenis bekijken. De route loopt voor het grootste deel over natuurpaden en brengt je door rustieke beekdalen en over heuvels met grandioze uitzichten. Klimmen en dalen hoort bij de Eifelsteig net als de rotsformaties en het vele water onderweg.

Eifelsteig_3Maare-Panorama-E

De Drie Maaren, karakteristiek beeld in de Eifel

Top Trail en Premium wandelroute
De Eifelsteig behoort tot de Top Trail wandelroutes van Duitsland, gekwalificeerd door het Duitse Wandelinstituut dat de route op liefst 36 punten beoordeelt. Zo’n kwalificatie vertelt o.a. dat een route goed wordt onderhouden, de bewegwijzering in orde is en ook de omliggende infrastructuur zoals overnachtings- en transportmogelijkheden voldoen. Zo kun je voor de Eifelsteig verschillende arrangementen boeken bv. voor een wandelweek. Zie onderstaand bij informatie hoe je dat kunt doen.

Eifeltourismus-2009-211-e

Je kunt je bagage onderweg net zo licht of zwaar maken als je zelf wilt. De wandelhotels verzorgen het vervoer van hotel naar hotel. Foto Eifeltourismus.

Zoveel verschillende landschappen
Het is haast onvoorstelbaar hoeveel verschillende landschappen je tegenkomt op de Eifelsteig. Ten zuiden van Aken kom je over hooggelegen heidevelden en vervolgens het oneindige veenlandschap van de Hoge Venen. Diepe bossen en open landschappen wisselen elkaar vervolgens af. Dan weer loop je hoog boven de omgeving uit en op andere momenten wandel je naast een kabbelend beekje. De donkere stuwmeren en later de blauwe vulkaanmeren liggen als parels in het landschap. Hoe zuidelijker je komt hoe ‘ruiger’ de paden worden mede door de rotsachtige ondergrond. Het laatste water is de Moezel waarlangs je op een terrasje in Trier kunt terug dromen over de gelopen route.

Even een stop om uit te kijken op de Maare, hier bij Dronketurm, foto: Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Maaren, de unieke vulkaanmeren in de Eifel
De unieke ronde vulkaanmeren vind je wanneer je etappe 11 op de Eifesteig loopt van Daun naar Manderscheid. Hier heb je een prachtig uitzicht over de ‘Dauner Maare’. De Maaren zijn zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan tijdens vulkaanuitbarstingen waarbij  de elementen vuur en water een strijd leverden en gaten achterlieten in het aardoppervlak. Vandaag liggen de met water gevulde meren als spiegels tussen de beboste heuvels. En is het niet voor niets dat je op strategische punten een bankje zult vinden om te genieten van het uitzicht over de Dauner Maaren.

koolzaadveld-eifel-DJ-Hoogerdijk

De weidse koolzaadvelden en bloeiende brem kleuren de Eifel goudgeel van mei tot juli. Foto DJ Hoogerdijk, Flickr

Wandelen wanneer de Eifel ‘gold’ is
Van mei tot juli loop je op delen van de Eifelsteig in een gele zee van bloeiende koolzaadvelden en vooral de in ons land in de duinen voorkomende gaspeldoorn (doet denken aan de brem). Deze periode van ‘Eifel-gold’ tref je vooral ten zuiden van de Rursee en in de etappes rond Gerolstein. De gaspeldoorn trekt veel bijen en vlinders aan die de scherpe stekels weten te ontwijken.

Hoogendijk-eifel

Foto 7 mei 2016. Het water is nog fris, maar ligt klaar voor de zomergasten. Foto GJ Hoogerdijk, Flickr

INFORMATIE EIFELSTEIG | De Eifelsteig is 313km lang en daarbij verdeeld in 15 etappes. Uiteraard kun je ook zelf je etappes indelen. De wandelroute heeft een eigen website met alle benodigde informatie waaronder een interactieve kaart per etappe. Daarnaast worden er arrangementen aangeboden waarbij het vervoer van je bagage, overnachtingen met ontbijt en lunchpakket zijn inbegrepen. Zo kun je bv. een week ongestoord wandelen terwijl alle randzaken voor je zijn geregeld. Je vindt alle info overzichtelijk op de site van Top Trails

Eifelsteig-2009-038-Schalkenmehrener-Maar-(c)-Rheinland-Pfalz-Tourismus-GmbH---Dominik-Ketz-e

Het Schalkenmehrener-Maar, foto: Dominik Ketz ( Rheinland-Pfalz-Tourismus-GmbH ) 

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Eifel op ECKTIV

Wandelvakanties over de Eifelsteig

Eifelsteig kompleet van Aken naar Trier+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 16 nachten
 • Hele jaar
 • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
 • Eigen vervoer
vanaf €1549,-
Wandelvakantie Moselsteig en Eifelsteig+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 4 nachten
 • 23 maart - 13 oktober
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €529,-
Wandelvakantie Eifelsteig van Gerolstein naar Trier+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Hele jaar
 • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
 • Eigen vervoer
vanaf €829,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?