Wandelvrouw Bregje: ‘De Eifelsteig heeft mijn hart veroverd’

Tekst en foto's: Bregje Schipper, wandelvrouw.nl

Als ‘Wandelvrouw’ kom je nog eens ergens. Ik wandel door heel Europa en ik moet bekennen; de Eifelsteig heeft mijn hart veroverd! Ik sta daar niet alleen in: deze 313 km lange afstandsroute wordt vaak genoemd als één van de mooiste Top Trails van Germany. Nu ben ik nog niet zo ver dat ik ze allemaal gelopen heb en kan ik de vergelijking tussen de Eifelsteig en de andere Trails dus niet maken, én heb ik ook nog niet alle etappes van de Eifelsteig gedaan, maar ik ben wel super enthousiast. Want wat is de Eifelsteig een mooie, afwisselende en goed georganiseerde route! 

In de herfst van 2018 liep ik een aantal etappes van de Eifelsteig. Al snel werd ik gegrepen door het ritme van het wandelen en verdwenen de drukke gedachten en kwam er ruimte in mijn hoofd voor in de plaats. Dat komt natuurlijk door het wandelen zelf, maar had ook alles te maken met het vriendelijke en soms uitdagende pad dat door een overweldigende mooie natuur loopt. Het is zo goed aangegeven dat je zorgeloos voort kunt stappen en volop kunt genieten van alle mooie vergezichten.

Uitzichtplek met blik over de Eifel

Water
Het motto van het nationale park De Eifel, waar deze wandelroute dwars doorheen loopt is: ‘Waar de rotsen en het water je begeleiden’. En dat is niet voor niks, water is veelvuldig aanwezig. De wandelingen voeren je onder anderen over de moerassige Hoge Venen, door de waterrijke Noordeifel met daarin het Nationaal Park Eifel en de Vulkaaneifel met z’n vulkanische meren. Bijzonder zijn de meren uit de ijstijd, de zogeheten ‘palsen’. Je wandelt door intieme beekdalen met snelstromende klaterende riviertjes.  Maar ook stuwmeren met enorme stuwdammen kom je tegen.

Wandelen langs de vele meren

Stuwmeren en stuwdammen

Rotsen
De Eifel is een middengebergte. Wandelen over de Eifelsteig is een gevarieerde ontdekkingsreis door verschillende landschappen: het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen, het rotsachtige Roerdal met de stuwmeren, het National Park Eifel met zijn bossen en mooie uitzichten, de Kalkeifel, de kegels en maren van de Vulkaaneifel, de rivieren van Lieser en Kyll maar ook de kleurige zandsteenrotsen ten noorden van Trier. Je kijkt je ogen uit.

Bospaden over de heuvels en rotsen van National Park Eifel

Leuk om af en toe uit te kijken op zo’n gemütlich dorpje

Cultuur
Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuur is er van alles te beleven langs de Eifel. Ik was onder de indruk van het oude Nationaal Socialistische opleidingscentrum Vogelsang. Breng net zoals ik een bezoekje aan het kloostercomplex in Steinfeld (met heerlijk kloosterbier) of bekijk een Romeinse waterleiding in Nettersheim. Een mooie afwisseling zijn de steden langs de route. Tip: Stop vooral even in de plaatsen Aken en Trier!

Een bezoek aan klooster Steinfeld

Wandelreizen
Je kunt de Eifelsteig op vele manieren bewandelen. De route is onderverdeeld in 15 etappes, van 15 tot 28 km. Je kunt het in één keer achter elkaar wandelen. Daar zijn verschillende arrangementen voor waarbij je bagage wordt vervoerd en de hotels zijn geregeld. Natuurlijk kun je de Eifelsteig ook opknippen in meerdere meerdaagse wandeltripjes. Ook hier zijn arrangementen voor. Wil je het zelf regelen. Ook prima. Langs de route zijn genoeg wandelvriendelijke accommodaties. Of bekijk de Ecktiv wandelvakanties met bagagevervoer.

Wildkamperen
Helemaal spannend is het om te gaan wildkamperen langs de Eifelsteig. Niet écht natuurlijk, want dat is verboden in Duitsland. Maar er zijn een viertal ‘wildkampeerplekken’ waar het wel mag en die je kunt boeken. Op een van mijn wandeltrips organiseerde ik het op die manier. Ik vond dat een echt micro-avontuur. Misschien ook iets voor jou? Lees erover in het blog op Wandelvrouw.nl

 

Ga voor meer informatie over de Eifelsteig naar: eifelsteig.de/nl

 

BEKIJK ALLE ECKTIV WANDELVAKANTIES NAAR DE EIFEL

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?