Wandelen over het Reuzengebergte met één voet in Polen en één in Tsjechië

Foto: Razmich, Pixabay

De ene voet in Polen, de andere in Tsjechië. Het kan op het ‘Vriendschapspad’ door het Reuzengebergte dat precies op de grens van beide landen loopt. Een ca. 80 km lange wandelroute langs de toppen van een eeuwenoud gebergte dat door de reus Rübezahl, die hier gewoond zou hebben, zijn naam heeft gekregen.

Intiem vakantiegebied
Het Reuzengebergte (Krkonoše in het Tsjechisch) is een intiem en overzichtelijk middengebergte met de 1603m hoge Snezka als letterlijk hoogtepunt. Een vooral bij Berliners populair wintergebied (Berlijn ligt op 4 uur rijden) en een favoriete plek voor de Tsjechen zelf in voorjaar en zomer. Je kunt het hele jaar door gebruik maken van de kabelbanen om vanaf ca. 1200m terug het dal in te wandelen. Špindlerův Mlýn in Tsjechië is een ideale uitvalsbasis gezien de vele voorzieningen in dit bergdorp. Naast de gangbare wintersporten en alle wandelmogelijkheden kun je er bowlen, tennissen en is er een rodelbaan, waarna je een stevige Tsjechische maaltijd met pivo (bier) niet mag missen.

Foto: marcinjozwiak, Pixabay

Wandelen
Het Vriendschapspad kent geen extreme hoogteverschillen daar het grotendeels over een kam loopt. Je hebt daarbij fantastische uitzichten over het snel dalende landschap van Polen en Tsjechië. Je kunt je met de ene kabelbaan omhoog laten brengen en met de ander naar beneden, prettig geregeld. Een andere mooie wandeling die je het hele jaar kunt doen is die naar de Mumlava-waterval bij de kristalstad Harrachov (Tsjechië).

Foto: marcinjozwiak, Pixabay.jpg

Ouderwets Küren
De omgeving kent een rijke ‘kuur-geschiedenis’ o.a. in de oude kuurstad Janske Lazne. Wellness in traditionele oost-Europese stijl is volop mogelijk in dit gebied. Bovendien ligt het Tsjechische Boheems Paradijs met zijn indrukwekkende rotssteden en eeuwenoude kastelen dichtbij. Het Reuzengebergte is ideaal voor families en vriendengroepen die activiteiten in de natuur willen afwisselen met culturele bezoeken.

Informatie over wandelen in het Reuzengebergte
Kijk voor meer informatie op de site van Reuzengebergte.com. Hier vind je o.a. een beschrijving van de natuur (die in het verleden flink te lijden had) in het berggebied. De website Ergis.cz (Duits en Engels) heeft een prima overzicht van wandelmogelijkheden in het Reuzengebergte waaronder het vriendschapspad (in etappes). Ze geven daar ook een detailkaartje bij.

Foto: kdzwonek, Pixabay

In onderstaande video’s beelden van het Nationaal Park Krkonose aan de Tsjechische kant en Nationaal Park Karkonosze aan de Poolse kant van het Reuzengebergte

Meer wandel- en fietsinspiratie over Tsjechië op ECKTIV

bekijk ook

Huttentocht Slovenië door Nationaal Park Triglav+

Huttentocht Slovenië

  • Individuele reis
  • 5 nachten
  • 1 juli - 20 september
  • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
  • Eigen vervoer
vanaf €639,-
Semi-Huttentocht Oostenrijk over Alpe Adria Trail+

Huttentocht Oostenrijk

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 15 mei - 10 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €559,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?