Wandelen rond Montserrat, de iconische berg met klooster op 50km van Barcelona

Foto's: Josep Monter, Pixabay en Wka, Flickr

Een van de meest indrukwekkende hoogtepunten van het Catalaanse binnenland is zonder twijfel het Montserrat gebergte. Een schitterend gevormde bergrug van zo’n 10km lang en 5km breed met een hoogste piek van 781 meter. Even bijzonder als de vorm van de rotsen is het gelijknamige klooster dat daar sinds 1400 verborgen ligt tegen de iconische berg en nu een trekpleister is voor wandelaars en cultuurliefhebbers. Het klooster is tevens een soort kruispunt waar talloze bekende wandelroutes elkaar ontmoeten. De plek is uitsluitend te voet of met de speciale tandradbaan te bereiken, die al sinds de 19e eeuw pelgrims naar het klooster brengt.

Het kloostercomplex dat verscholen ligt tegen de iconische berg Montserrat, foto: Mikipons Wikimedia

HET KLOOSTER VAN MONTSERRAT | Het benedictijnenklooster Montserrat dat op 720 meter ligt is omstreeks 1410 door paus Benedictus XIII officieel als zelfstandige abdij erkend. In de basiliek bevindt zich het beeld van La Moreneta (de donkere Maria), de patroonheilige van Catalonië. Het klooster heeft een bibliotheek met bijna 300.000 werken en een Basiliek barstens vol met schilderijen, gouden lampen en gedecoreerde kapellen. En een museum met schilderijen van El Greco, Picasso en Dalí en schatten uit het oude Egypte. Montserrat is ook bekend van haar jongenskoor, het oudste van Europa, dat je elke dag om 12u in de basiliek kunt horen zingen.

In- en exterieur van het klooster, foto’s: Pixabay

MET DE TANDRADBAAN NAAR HET KLOOSTER |  Het Klooster Montserrat is op diverse manieren te bereiken. De meest bijzondere is misschien wel de speciale tandradbaan die je in 15 minuten van de parkeerplaats of station Monistrol-Vila direct naar het klooster complex brengt. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste vergezichten over het Natuurpark van Montserrat. De Cremallera de Montserrat, zoals de tandradbaan tussen Monistrol en Montserrat heet, bestaat al sinds de 19e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verbeterde toegang voor gelovigen en pelgrims tot het heiligdom van Montserrat. Ga voor meer informatie over de Montserrat Tandradbaan naar: cremallerademontserrat.cat

De tandradbaan die je in 15 minuten naar het klooster brengt werd al in de 19e eeuw in gebruik genomen voor de pelgrims

MONTSERRAT KRUISPUNT VAN SPAANSE GR-ROUTES | Dat zoveel langeafstandswandelingen in Catalonië langs Montserrat leiden zegt al genoeg over de bijzondere plek met het karakteristieke gebergte. Wandelaars van de volgende routes ontmoeten elkaar in Montserrat: de GR-4 tussen Puigcerdá (Catalaanse Pyreneeën) en Mequinenza (Zaragoza), de GR-5 tussen Sitges en Canet de Mar (kustdorpjes resp. onder en boven Barcelona), de GR-96 of Camí Romeu tussen Vallvidrera (de stad naast Barcelona) en Montserrat en de GR-172 tussen de Refugi de la Mussara (provincie Tarragona) en Bellprat (provincie Barcelona).

Talloze wandelroutes komen samen rond het klooster dat daardoor een ontmoetingspunt is voor wandelaars uit de hele wereld

GR-6 VAN BARCELONA NAAR MONTSERRAT | De 52km lange route GR-6 route van Barcelona naar Montserrat behoort tot de Spaanse GR-routes. De GR-6 is opgeknipt in 3 dagetappes van respectievelijk 20, 18,5 en 14km en bereikt het hoogste punt van 781 m in Montserrat. Vanaf Barcelona steek je het Collserola-gebergte over en trek je langs de Llobregatrivier naar Olesa de Montserrat. Hier steek je de rivier over naar de Santa Cova en het klooster van Montserrat. Wil je aan het eind van de route nog een extra uitdaging, dan kun je vanaf Olesa de Montserrat een hogere alternatieve route pakken waarbij je de kerk San Miquel passeert.

Het gebergte zelf is het letterlijke hoogtepunt van het Natuurpark Montserrat, foto: Josep Monster-Pixabay

Natuurpark Montserrat kent hete zomers en milde winters met een gemiddelde jaartemperatuur van 14-16º, foto: Josep Monster, Pixabay

NATUURPARK MONTSERRAT MET MICROKLIMAAT | Het gebergte is het letterlijke hoogtepunt van het Natuurpark Montserrat. De bergrug van 10 x 5 kilometer lijkt op te rijzen uit de Llobregatrivier en ligt geheel vrij in de vlakke omgeving, waardoor het al van verre te zien is. Het karakteristieke gesteente is miljoenen jaren geleden ontstaan op de bodem van de zee. Door zijn ligging op korte afstand van de Middellandse zee heeft het een eigen mediterraans microklimaat, met voldoende vocht voor een weelderige flora en fauna. De zomers zijn heet en de winters mild met een gemiddelde jaartemperatuur van 14-16º.

Ga voor meer informatie over wandelen in Natuurpark Montserrat naar: catalunya.com

Bekijk ook onze Wandelvakanties in Catalonië

bekijk ook

Wandelvakantie Catalaanse kust van Sant Pere naar Sant Feliu+

Wandelvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • maart, april, mei, juni, september en oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €979,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?