Wandelervaring: Nicolette liep de complete Saar-Hunsrück Steig

Tekst en foto’s: Nicolette Mijnders

Nicolette Mijnders ging in april 2017 mee met onze Groepsreis naar de Hunsrück. Ze werd zo gepakt door de wandelomgeving dat ze deze zomer besloot terug te gaan om de complete 410km lange Saar-Hunsrück Steig te lopen. In haar eentje ging ze het avontuur aan en vertelt ons, eigenlijk nog maar net terug, met een grote glimlach haar ervaringen. ‘Ik heb in 3 weken ervaren waar ik op hoopte, dit is echt een heerlijk wandelgebied’. Een wandelreis vol verrassingen en anekdotes en daardoor een warm persoonlijk verhaal. (Wat zij toen nog niet kon weten is dat de Saar-Hunsrück Steig in augustus 2017 werd gekozen tot mooiste wandelroute van Duitsland)

Nicolette heeft al wat op haar wandel palmares. Zo liep ze, ook alleen, vanaf haar voordeur naar Santiago de Compostella in 4,5 maand tijd. Ze maakt makkelijk contact en heeft snel een babbel met de mensen die ze onderweg ontmoet. Als ze er over vertelt voel je haar passie voor het wandelen waarin ze geniet van de natuur, het onverwachte en de mensen onderweg.

20170725_110709

Onderweg in de Hunsrück

Het besluit om de Saar-Hunsrück Steig te gaan lopen
Mijn plan was om deze zomer een huttentocht in de Alpen te gaan doen. Ik wilde dat niet alleen doen en ben daarom afgelopen voorjaar met Ecktiv vijf dagen naar de Hunsrück geweest, omdat ik wilde uitzoeken of een groepsreis iets voor mij is. De groep is goed bevallen, en de omgeving ook. Tijdens de rondwandelingen viel me de blauw-groene markering van de Saar-Hunsrück Steig op en in plaats van met een groep in de Alpen op vakantie te gaan besloot ik deze lange afstandswandeling zelf te gaan lopen in de zomer. Solo, zoals ik eigenlijk het liefste wandel. De gids met etappes en overnachtingsadressen die ik in april had meegenomen, heeft steeds op mijn tafel gelegen en bleek voldoende om de tocht te ondernemen.

20170802_085924d

Genieten van een warme groet en wat lekkers

Wandelervaringen om jaloers op te worden
Nicolette vertelt dat ze al vanaf haar jeugd wandelt en later met haar eigen kinderen o.a. een deel van het Pieterpad en het Waterliniepad heeft gelopen. In 2014 ben ik, na twee jaar ‘trainen’, solo naar Santiago de Compostella gelopen vanaf mijn voordeur in Amersfoort. Een tocht van 2700 km in vier en een halve maand.
Daarna heb ik in Nederland de Elfstedentocht gelopen, in Schotland de West-Highlandway en vorig jaar zomer de Zuiderzee-route. Mijn pelgrimstocht naar Spanje is eigenlijk de eerste wandeling die ik helemaal uitgelopen heb en het begin van mijn solo-wandelen. Ik wandel ook wel met vriend(inn)en, dat zijn dagwandelingen die een ander karakter hebben dan de lange afstanden die ik alleen loop. Het liefste loop ik van hier naar daar, met een doel, dat kan de stad zijn voor een boodschap, maar dus ook een meerdaagse tocht, waarbij de overnachtingsplek het tijdelijke doel is.

20170803_160737

Medewandelaars op de Saar-Hunsrück Steig

Verrassend, vertrouwd, ont- en inspannend.
Dat is zoals ik de Saar-Hunsrück Steig zou omschrijven. Het is een wandelroute waarop ik me veilig gevoeld heb door o.a. de goede markering. De omgeving is overwegend prachtig, indrukwekkend en gevarieerd. Ik ben onderweg weinig wandelaars tegen gekomen, gemiddeld 4 á 6 per dag. Volgens mensen uit het gebied die ik daarover sprak is de zomer niet echt het wandelseizoen en is het in voor- en najaar drukker. Sommige delen (met name de klim naar Idar Oberstein) vond ik pittig en er waren delen waar ik me goed moest focussen tijdens het lopen. De route leek daar meer op een berg stenen dan op een pad, maar het was altijd te doen. Na een week heb ik in het bos een stok gezocht en deze heeft met name bij afdalingen bijgedragen aan een beter evenwicht.
De route doet, met name in het begin, weinig dorpen aan en langs de route is het meer uitzondering dan regelmaat dat je een gelegenheid om iets te eten of drinken treft. Voldoende water en iets te eten meenemen is dus geen overbodige luxe.

20170723_103802

Zoek het pad…

Vroeg naar de hangbrug Geierlay
Ik was in het voorjaar al op de Geierlay geweest en ben geïntrigeerd door de constructie. Er zijn vrijwel altijd mensen en ik besloot om er niet in de drukte overheen te gaan. De volgende dag ben ik voor het ontbijt, zonder bagage naar de brug gegaan in de hoop er dan alleen te zijn. Er was regen voorspeld, maar toen ik opstond was het droog en in een klein half uurtje kwam ik bij de brug aan. Er was inderdaad niemand en het was prachtig om de laaghangende wolken in het dal te bekijken vanaf de hoogte en later ook vanaf de brug. Ik maakte een paar foto’s en nadat ik aan de overkant even de routebordjes bekeken had, om te zien welke kant ik later op zou moeten draaide ik me om om terug te lopen. In die korte tijd was er een wolk over de brug heen geschoven en dat leverde een bijzonder moment op.

Later na het ontbijt vertrok ik opnieuw richting de brug en voor me uit liep een jonge vrouw, het begon te regenen en zij liep, zonder jas met haar hand stevig aan de zijkant van de brug voorzichtig naar het midden. Ik liep haar achterop en sprak haar aan. Het bleek een Schotse lerares met hoogtevrees, die, op bezoek in Duitsland, besloten had zichzelf uit te dagen. De regen, zei ze, voelde vertrouwd aan en we zijn samen op de foto gegaan. Een korte maar bijzondere ontmoeting.

20170801_070038

Hangbrug Geierlay in de ochtend, een bijzonder moment

Mijn favoriete stuk? Die heb ik niet…
Nu ik weet wat er allemaal is op de Saar-Hunsrück Steig, zou ik niks willen missen. Het eerste gedeelte in Saarland heeft me erg aangesproken, het deel bij de lus in de Saar (de Saarschleife) is, vooral een eindje na het uitzichtpunt avontuurlijk lopen over stenige kleine paadjes. Ik vond het ook fijn dat ik daar vanuit de drukte weer de rust in ging. Heb je maar een week dan is het gaaf om het laatste deel met de hangbrug Geierlay en de beekdalen te kiezen. Maar eigenlijk was het middenstuk met edelsteenstad Idar-Oberstein en daarna Herrstein als rustige opvolger ook boeiend. Veel indruk in dit deel maakte op mij de Kirschweiler Festung, een ruïne in een sprookjesachtig nevelbos waar het weer eigenlijk helemaal niet zo goed was, maar dat droeg juist bij aan de sfeer. Ik had me totaal niet voorbereid op dat ik door deze ruïne zou lopen en hij was opeens daar. Een fantastisch moment.

20170718_111231

Het eerste deel van de Saar-Hunsrück Steig nabij de Saarschleife

Nieuwe wandelplannen…
Ik heb onlangs naar de Top Trails van Duitsland gekeken en de Goldsteig op mijn lijstje gezet, maar of dat de volgende tocht wordt ? Ik verwacht dat ik in de herfstvakantie voor een korte tocht door Nederland of België ga. Ierland en IJsland staan nog op mijn lijstje voor de langere termijn en de GR op Corsica zit ook in mijn achterhoofd. En het kan maar zo zijn dat zich nog weer iets heel anders voordoet, maar een volgende solo-wandeltocht komt er zeker.

Zelf de Saar-Hunsrück Steig lopen?
Heeft Nicolette je geïnspireerd en zou je zelf graag een deel van deze prachtroute willen lopen. Ecktiv biedt een 9-daags wandelarrangement waarbij je het laatste deel, inclusief de hangbrug Geierlay loopt.

20170801_095223

Ontmoeting op de hangbrug en slapen in een wijnvat.

20170719_160020

Een spannende passage…

20170728_150319

Er zijn veel burchtruïnes in de Hunsrück, sommigen doemen plots voor je op.

20170805_164804

Het einde van de Saar-Hunsrück Steig nadert vlakbij de Rijn

Eerder geplaatst op Ecktiv: De Saar-Hunsrück-Steig, de ‘natuurrijkste’ Top Trail van Duitsland

Eerder geplaatst op Ecktiv: Saar-Hunsrück-Steig mooiste wandelroute van Duitsland 2017

Ecktiv wandelarrangement: 9-daags Wandelvakantie (met bagagevervoer) over de Saar-Hunsrück Steig

Ga voor meer informatie over de Saar-Hunsrück-Steig naar: toptrails.nl

Meer dan 100 dagtochten door de zgn Traumschleifen vind je op: saar-hunsrueck-steig.de

Wandelvakantie Hunsrück met hangbrug Geierlay+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 4 nachten
  • maart - november
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €399,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?