Te voet langs een onherbergzame verbrande kust

De kleine Volcan Güímar liet een zwart lavaspoor achter aan de noordoostkust van Tenerife. De lava moet hier sissend de zee hebben geraakt getuige het karakter van dit onherbergzame Malpaís (badlands). De gedoofde vulkaan waakt nog steeds over het gebied waar inmiddels een wonderlijke en kleurrijke flora is ontstaan. Langs de kust loopt een verrassende wandelroute waarbij je niet veel fantasie nodig hebt om je het aardse geweld voor te stellen.

IMG_3379 (900x456)

Vanuit Puertito de Güímar loop je al snel de zwarte lavawereld in, uniek om dat direct aan zee te doen. (foto Miez Peek)

Het is een scherp contrast al die cactussen en de wolfsmelk tegen de pikzwarte achtergrond van de gestolde lava die werkelijk alle vormen aanneemt. Zo tref je meerdere natuurlijke lavabogen direct aan zee en is het verstandig op het pad te blijven gezien de scherpe poreuze lavabrokken die er naast liggen. De vulkaan zelf is rood van kleur en kun je met haar 276m. beklimmen via een stoffig grindpad. Daarvoor wijk je tijdelijk van de kustroute af maar krijg je een geweldig uitzicht cadeau.

Wandelen, zwemmen, eten
De wandelroute loopt tussen de dorpen Candelaria en Puertito de Güímar en is een kleine 9km lang. Onze tip is om in het knusse Puertito te beginnen en te eindigen in het drukkere religieuze centrum van Tenerife: Candelaria. Naast het Malpaís kom je langs twee ‘verstopt’ liggende dorpen direct aan zee waar je tussen de locals kunt zwemmen en wat kunt eten/drinken. De aankomst in Candelaria, boven de basiliek en het grote plein aan zee, maakt indruk en is een geweldig einde van je tocht. Kijk hier vooral nog even rond, bezoek de basiliek en strijk neer op een van de vele terrassen uitkijkend over het grote plein dat, en dat is uniek, direct aan zee ligt. Je kunt met een bus of taxi terug naar Puertito.

IMG_3445 (900x600)

Vanaf de eerste korte klim is goed te zien hoe het pad door het lavaveld kronkelt. (foto Miez Peek)

Informatie
Bijgaande fotoserie geeft een indruk van deze wandeling. Er is een eenvoudige beschrijving met kaartje op de website van Hallo Canarische eilanden. Zoom in op Google maps en je ziet de wandelroute langs zee aangegeven (zie evt. onderstaande geïmproviseerde kaart). De route wordt vanaf Puertito de Güímar met kaarten en bordjes aangegeven. Ook is er onderweg uitleg over de geologische oorsprong van het gebied.

IMG_3472 (900x586)

De ‘schuldige’ Volcan Güímar is zelf rood van kleur. Daarvoor de kleurrijke flora die uit waterschuwe planten bestaat. (foto Miez Peek)

IMG_3626 (900x600)

Het pad brengt je naar een verborgen strand vlak voor eindbestemming Candelaria. (foto Miez Peek)

IMG_3406 (665x900)

Lavabogen in een pikzwarte wereld. (foto Miez Peek)

IMG_3656 (900x592)

Wanneer je de toren van de basiliek van Candelaria ziet weet je dat je er bijna bent. (foto Miez Peek)

15959708616_be495772a9_b

Route van Puertito de Güímar tot Candelaria in het noordoosten van Tenerife. Laat je niet afleiden door de snelweg, die is ver weg.

Er is een eenvoudige beschrijving met kaartje op de website van Hallo Canarische eilanden.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?