Ken je de Weserbergland-Weg? Dat is dus de weg naar Hamelen!

Uitzicht vanaf de Hohenstein klippen, foto: Weserbergland-tourismus

‘Kun je mij de weg naar Hamelen (Hameln) vertellen?’ Ja, dat kunnen we! De historische stad ligt namelijk aan een van de fraaiste lange afstand wandelroutes van Duitsland: Top Trail ‘Weserbergland-Weg’. Het hoogtepunt van de route zijn de kliffen van de Hohenstein. Vanaf deze 50 meter hoge kliffen heb je een fabelachtig uitzicht over de vallei van de Weser. Het gebied is al sinds 1930 beschermd vanwege de bijzondere vegetatie. Ooit was de Hohenstein een plek waar de Germanen hun goden aanbaden. Vandaag is het vooral een populaire plek voor wandelaars.

Schermafbeelding 2016-05-02 om 11.29.21

De gehele Weserbergland wandelroute op de kaart

De rivier de Weser kronkelt zich door het Weserbergland en je komt hem tijdens de wandelroute op verschillende momenten tegen. De rivier dient als levensader voor de dorpen en steden met vakwerkhuizen. Vanaf de heuvels toont de Weser zich als een glanzend lint dat zich door het dal slingert.

Wanderer-mit-Blick-auf-Bodenwerder-(c)-Weserbergland-Tourismus-e.V

De Weser kronkelt zich door het Weserbergland en kom je op verschillende momenten tegen zoals hier met een uitzicht over Bodenwerder ( foto Weserbergland Tourismus )

Lopen door het land van legendes
Het Weserbergland is het land van de volksverhalen en legendes, ingegeven door de sprookjesachtige kastelen, ‘knusse’ historische dorpen te midden van donkere bossen en mysterieuze plekken als het hoogveen. Bijzonder zijn ook de bosweilanden (Hutewälder genoemd) waar in de schemering de wilde dieren zich verzamelen. Je komt het allemaal tegen als je deze Top Trail loopt. Met de ongerepte natuur en rijke cultuurhistorie als voornaamste ingrediënten.

panorama

Panorama van Weserbergland, foto Grugerio ( klik voor vergroting op Wikimedia )

Een mooie start van de Weserbergland-Weg
De route is 225km lang en begint in Hann. Münden waar de rivieren Fulda en Werra samenkomen en zo de Weser begint. Loop vooral een ronde door het oude centrum vol prachtige vakwerkhuizen die kenmerkend zijn voor deze ‘driestromenstad’. Noordwaards loop je parallel aan de Weser die regelmatig uit zicht verdwijnt. Door de bossen en diepe, ‘romantische’ beekdalen kom je na de witte barokstad Bad Karlshafen (met warmwaterbronnen) de Weser weer tegen vanaf de bijna 100m hoge Weser Skywalk op de kliffen langs de rivier. Daarna gaat het de bossen en de heuvels in en zie je de Weser voorlopig niet meer terug. Sommige bosweilanden die je tegen komt doen haast Alpine aan terwijl je kort daarvoor over de houten paden in het hoogveen hebt gelopen. Breng vooral ook een bezoek aan het wildpark van Neuhaus dat aan de route ligt. Een prettige pauzeplek.

Luftbild_Hann_Muenden_02

Loop vooral een ronde door het oude centrum van Hann. Münden vol prachtige vakwerkhuizen die kenmerkend zijn voor deze ‘driestromenstad’.

Nieuwe ontmoeting met de Weser
Bij Bodenwerder, de stad van baron van Münchhausen, ontmoet je de Weser weer die de rest van de route voor een groot deel onder je ligt. De Weserbergland-Weg volgt namelijk de omliggende heuvels waarbij het zich laat voorspellen hoe het uitzicht zal zijn. De route loopt langs een van de mooiste Renaissance kastelen van Duitsland, de Hämelschenburg boven rattenvangerstad Hamelen. Daarna gaat het over de kliffen, langs rotskloven hoog boven het Weserdal naar eindpunt Porta Westfalia waar de rivier nog eenmaal kracht moet zetten om zicht door de bergkam te persen voordat het vlakke landschap van Noord Duitsland wordt bereikt.

Hameln-2-Thomas-Mildner-Rotermund

De Weser ter hoogte van Hamelen ( foto Thomas Mildner Rotermund )

Hamelen gevonden!
De Rattenvangerstad Hamelen vind je aan het eind van de 10e etappe. De schilderachtige binnenstad vol vakwerkhuizen en Renaissance gebouwen vraagt een rustig bezoek. Je kunt er rattenvanger-rondleidingen volgen of de openluchtmusical ‘Rats’ bezoeken. ( De Weserbergland-Weg bestaat uit 13 etappes, vraag de informatie aan bij Top Trails )

Bronzen beeld van de Rattenvanger in de stad Hamelen ( foto Weserbergland Tourismus )

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Weserbergland-weg’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany

1 Reactie

Comments are closed.

MEER TOPTRAILS

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?