De ‘Westerwaldsteig’, wandelen van heuveltop naar heuveltop op 3 uurtjes van Utrecht

Alle foto's: Dominik Ketz / Westerwald Touristik-Service

Heuveltop na heuveltop, uitzichtpunt na uitzichtpunt. Je raakt niet uitgekeken als je door de bossen van het Westerwald loopt tijdens je wandelingen over de Westerwaldsteig. Deze Duitse Top Trail ligt relatief dichtbij,  op nog geen 3 uurtjes van Utrecht, ten noordoosten van Koblenz. De hele Westerwaldsteig is 235km lang verdeeld over 16 etappes. Naast de etappes, die variëren tussen de 15 en 20km, kun je er ook al het 6,5km lange ‘Weltende-Pfad’ (Einde van de wereld pad) lopen. Een wandeling met stevige klimmen en dalen langs de rivier de Nister. Wandelliefhebbers hebben het hier over een waar Alpine-gevoel tijdens de route mede vanwege zijn vele spectaculaire uitzichtpunten.

KAART-WESTERWALDSTEIG

De gehele Westerwald-Steig op de kaart, eindigend in Bad Hönningen

Lange afstandsroute naar de Rijn
Startend in de historische vakwerkstad Herborn gaat het over de 235 kilometer van de Westerwaldsteig op verschillende momenten naar de ruim 600 meter hoge heuveltoppen vanwaar je de bosrijke omgeving ver kunt overzien. Vanaf medio september ziet het kleurenpalet er hier elke week anders uit. Het hoogste punt, de 657m hoge Fuchskaute tref je in het eerste deel van de route. Hierna daalt de Westerwaldsteig geleidelijk af naar het kleine Bad Hönningen gelegen aan de Rijn, halverwege Bonn en Koblenz. Je hebt dan al heel wat meer heuveltoppen, met de herfst in vol ornaat, gehad.

WW-Wandern-2010-360-Weltendepfad

Onderweg in het Westerwald kom je allerlei karakteristieke rostformaties tegen, zoals hier op het ‘Weltende-Pfad’ (Einde-van-de-wereld-pad”

Rotswerelden in alle soorten en maten
Onderweg in het Westerwald kom je langs de route allerlei karakteristieke rostformaties tegen. Basalt toont zich in de bekende ‘orgelpijp’ structuur o.a. in de kloof van de Holzbach die over 300m. de rotsen heeft uitgesleten. Er is zelfs een speciaal Basaltpark nabij Bad Mariënberg waar je nader kennis kunt maken met de geologische (lees vulkanische) geschiedenis van dit gebied. Bij de Steinkammern in Breitscheid verstopt een beek zich ruim een kilometer ondergronds in het krijtgesteente. Breitscheid is sowieso een plaats om wat langer halt te houden daar je er ook de druipsteengrotten Schauhöhle Herbstlabyrinth vindt met een van de grootste ‘open kamers’ van Duitsland.

Untitled-20

Bijzondere basalt rotsformaties vertellen je over tijden dat het hier vulkanisch was.

8 verschillende natuurgebieden
De Westerwaldsteig doorkruist maar liefst acht beschermde natuurgebieden variërend van de hooggelegen heidevelden rond de Fuchskaute tot groene beekdalen vol zeldzame flora. In het landschap zijn miljoenen jaren oude vulkaankegels herkenbaar en in het laatste deel van de route, kort voordat je beneden de Rijn ziet stromen, is de afwisseling het grootst en wisselen de heuvels en dalen zich snel af. Het levert een aantal prachtige vergezichten op die populair zijn als pauzeplaats.

Westerwald-2015-356-Dreifelder-Weiher

Rotsformaties, heidevelden en veengebieden wisselen zich af.

Mensenhanden
De grens van de deelstaten Hessen en Rheinland-Pfaltz loopt door het Westerwald. Kenmerkend voor de regio zijn de traditionele ambachten, deels ingegeven door de mijnbouw, en de vele vakwerkdorpen waarin oude tijden blijven leven. Tips voor een bezoek zijn het landschapmuseum in Hachenbrug en het Stöffel-park waar je achtereenvolgens het eeuwenoude boerenleven en de basalt-mijnbouw kunt ervaren. Ze zijn lang de belangrijkste economische motoren van Westerwald geweest. Hachenburg heeft daarnaast een kleurrijk stadscentrum vol vakwerkhuizen.

Stoeffel_Spring_058

Met een bezoek aan Stöffel Park krijg je een beeld van de ooit bloeiende basalt-mijnbouw in Westerwald

Informatie
De Westerwaldsteig is 235km lang en verdeelt in 16 etappes. Je kunt de steig naar eigen wens in delen lopen of bv. kiezen voor een ‘Erlebnisschleif’, rondwandelingen die gekoppeld zijn aan de hoofdroute. Kijk voor alle informatie op de site van Top Trails of Germany.
Informatie over de Schauhöhle Herbstlabyrinth vind je hier. De grotten zijn geopend in het weekend en voor liefhebbers vinden er in de herfst een aantal fotoworkshops plaats.

Schauhöhle Herbstlabyrinth Breitscheid, foto: K.P.Kappest

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Westerwald-Steig’ (Duitstalig) op de site van Top Trails of Germany

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?