Wie kent het historische Land van Rode?

Het Hollandse Kerkrade en het Duitse Herzogenrath vormen samen de relatief onbekende streek Land van Rode (tegenwoordig Eurode), rijk aan historie en met uitstekende wandelmogelijkheden o.a. langs het grensriviertje de Worm. Daarbij kom je langs Abdij Rolduc, passeer je steile boshellingen waar de ijsvogel leeft en kom je voorbij de herinnering aan het verdwenen dorp Finkenrath dat vanwege de mijnbouw in de jaren ’50 door de aarde zakte.

Elf wandelingen
Kerkrade en Herzogenrath zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. De beide wereldoorlogen brachten daar tijdelijk verandering in maar tegenwoordig wordt de Nieuwstraat weer gedeeld en is er van een grens geen sprake. De samenwerking tussen beide steden heeft er onder andere in geresulteerd dat men een elftal wandelingen heeft beschreven die de geschiedenis en de natuur in het gebied recht doet.

marco derksen (900x551)

Abij Rolduc in moderne tijden (foto Marco Derksen)

Tastbare herinneringen
Naast de grote Abdij Rolduc komen de meeste wandelingen langs de enige abdijmolen van ons land: de Baalsbruggermolen. Samen met Burg Rode vormen zij de tastbare herinneringen aan wat ooit Land van Rode heette. Daarnaast is er het Bosquet van Rolduc (de Franse benamingen stammen nog uit de Napoleontijd), een bosgebied met steile hellingen nabij het riviertje de Worm waar ijsvogels leven en Galloway-runderen de natuur bijhouden.

Informatie
Wil je een of meerdere van de 11 wandelingen lopen kijk dan op de site van Eurode. Je kunt de routes apart downloaden maar ook een volledige brochure. Interessant is de beschrijving van de geschiedenis van dit relatief onbekende gebied.

>> Titelfoto Abdij Rolduc, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zicht_op_de_zijgevel,_met_de_situering_in_het_landschap_-_Kerkrade_-_20385290_-_RCE (900x647)

De Baalsbruggermolen langs het grensriviertje De Worm (foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, wikimedia)

IMG_4367 wandelaars HLP (800x533)

Landschap rond Rolduc (foto Rolduc.nl)

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?