Een winternacht in een afgelegen Finse boshut

Tekst en foto's Miez Peek

Slapen in een afgelegen hut in de Finse bossen bij een nacht van -11 graden. Een hut zonder water, geen elektra en geen verwarming. Dat betekende hakken en het vuur aanhouden voor de nacht. Een echt Fins winteravontuur en dat op korte afstand van hoofdstad Helsinki.

Tekst en foto’s Miez Peek

IMG_1717 (1024x316)

Uitzicht vanuit de hut met 1 nacht verschil.

Typisch Fins
Nuuksio N.P. ligt ca. 40km van Helsinki en is zo’n typisch Fins natuurgebied met dichte bossen en ontelbare meertjes, groot en klein. Een uitgebreid wandelnetwerk maakt dat je er dagen kunt wandelen over brede zandwegen of over smalle slingerpaadjes tussen de rotsheuvels en meren door. In Nuuksio N.P. zijn twee afgelegen hutten te huur geschikt voor maximaal 6 personen. Het is al met al een geliefde plek voor de hoofdstedelingen daar je er vanuit het centrum van Helsinki in anderhalf uur bent met het openbaar vervoer. En het mooie is dat de bussen het hele jaar door met hoge frequentie rijden.

IMG_1680 (1024x752)

Opwarmen langs een bevroren meer

Winternacht
Dat laatste maakte dat redacteur Miez Peek een winternacht doorbracht in de Oravankolo-hut gelegen in de noordwesthoek van het Nationaal park. Vanaf de bushalte bij de ingang van het park is het ca. 6,5km lopen naar de hut dat, iets hoger gelegen vanuit de bossen, uitkijkt over een meer. De hut bestaat uit 3 stapelbedden, een kachel, eettafel en een eenvoudige keuken (met gaspit, dat weer wel). Buiten de hut vind je een vuurplaats direct aan het meer en een echte Fins sauna al duurt het even voordat je die op temperatuur hebt.

Heerlijk primitief
Het werd de nacht waarin de eerste Finse sneeuw viel dit jaar met de temperatuur dalend naar -11 graden. Bij aankomst tref je meteen je voorbereidingen door hout te gaan hakken voor de houtkachel (er ligt een voorraad dus je hoeft geen bomen om te hakken…) en een wak te slaan in het meer om aan vers water te komen. Kaarsen zorgen voor het licht en dat is in de winter al vanaf een uur of 4 in de middag nodig, het is er immers sneller donker. Het werd een bijna spirituele ervaring om in alle rust met primaire zaken als warm blijven, water halen en eenvoudig eten maken bezig te zijn. Een ideale plek ook om in een boek te duiken. Extra mooi als de volgende ochtend blijkt dat er 15cm sneeuw is gevallen. Zo was het landschap groen op de heenweg en spierwit op de terugweg.

IMG_1696 (1024x683)

Binnen en buiten de Oravankolo-hut.

Praktisch
De twee hutten in het Nuuksio N.P. zijn te boeken via het toeristenburo en kosten €60,- per nacht. Meestal moet je de sleutel ophalen bij het trein- en busstation van de plaats Espoo gelegen tussen Helsinki en het park. Meer informatie vind je op de site van de Nationale parken van Finland. Scroll naar beneden een kijk bij ‘Rental huts’. Je vindt hier ook meer informatie, o.a. een brochure, over het Nuuksio N.P.

IMG_1634 (1024x683)

Wegdromen langs het meer terwijl het halverwege de middag al donker wordt.

IMG_1910 (1024x468)

Door het Nuuksio N.P.

Meer informatie vind je op de site van de Nationale parken van Finland

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?