Ontdekking van de ‘Noordertuin van Antwerpen’

Zeven gemeentes ten noorden van Antwerpen hebben hun krachten gebundeld in een cultureel en natuurbewust samenwerkingsverband die ze de ‘Noordertuin van Antwerpen’ noemen. Gelegen tegen de Nederlandse grens en onderdeel van de Antwerpse Kempen vind je een uitgebreid net van wandel- en fietsroutes in een gebied dat wij maar al te vaak overslaan.

Parken en landgoederen
Kenmerkend voor de Noordertuin zijn de vele parken en landgoederen tussen eeuwenoude dorpskernen die door de routes met elkaar worden verbonden. Zo vind je in Brasschaat nog een tiental kastelen en prachtige parken van residentiële allure. Daarnaast zijn er de bossen en zandgronden rond Essen en de bekende Kalmthoutse heide. Rond plattelandsgemeentes als Stabroek en Wuustwezel vind je historische hoeven, kleine kasteeltjes en het grotere Kasteel Ravenhof.

Pieter van Marion (900x336)

Kasteel Ravenhof en kasteel Brasschaat (foto’s Pieter van Marion en wikimedia)

Geschiedenis
De Noordertuin verbergt haar geschiedenis niet zeker in deze tijd waarin de Eerste Wereldoorlog zo’n 100 jaar geleden is. Op verschillende plekken krijg je mee hoe de dorpen werden afgesneden van de buitenwereld, het smokkelen de enige manier van overleven was en vele inwoners vluchtten naar Nederland en Engeland.

Wandelen en fietsen
De Noordertuin heeft een eigen website met een introductie van de zeven gemeentes en een overzicht van de recreatieve mogelijkheden in het gebied. Daarin speciale aandacht voor wandelen en fietsen. Er is een folder uitgebracht voor thematische winterwandelingen. Een deel van de wandelingen is al geweest maar de komende maanden kun je nog met een gids op pad. Uiteraard kun je ook zelf je moment kiezen. Er is een hoop te ontdekken in de Noordertuin van Antwerpen.

Kalmthoutse_heide_3 (900x326)

Volop natuurgebieden en parkbossen

Informatie
Kijk voor alle informatie over de Noordertuin van Antwerpen ( de gemeentes Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel) op de eigen website. De folder met windelwandelingen vind je hier.

LHOON (2) (900x337)

Tuinpoort en Lourdesgrot nabij Wuustwezel (foto LHoon)

>> Titelfoto Torenpoort in Brasschaat door William Hensen

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?