Winterwandeltijd in de Hunsrück

Foto's: Eike Dubois, Hunsrück-Touristik

Het ongerepte natuurlandschap van de Hunsrück verandert bij het vallen van de eerste sneeuwvlokken in een sprookje. In dit middelgebergte in het hart van Rijnland-Palts beleef je de winter van zijn mooiste kant. Op een hoogte van 500 tot 800 meter ligt er weliswaar niet altijd sneeuw op de toppen. Maar heeft het flink gesneeuwd en is de temperatuur gedaald, dan behoort ook wintersport hier tot de mogelijkheden. Voor ons blijft de Hunsrück vooral een wandelregio, waar je ook ‘s winters de mooiste winterwandelingen kunt maken. Om die af te sluiten met zo’n heerlijke regionale maaltijd en een goed glas.

Winterlandschap van de Hunsrück

AVONTUURLIJKE WANDELROUTES IN STILLE NATUUR | Enkele van de befaamde rondwandelingen in de Hunsrück en diverse etappes van de Saar-Hunsrück Steig zijn ook in de wintermaanden goed te doen. Deze routes zijn wat lichter en korter, waardoor wandelen in de winter mogelijk is (behalve bij te diepe sneeuw en ijsvorming). Op de 7 kilometer lange Traumschliefe Frau Holle in de gemeente Hermeskeil beleef je een magische wandeling. Volgens het Germaanse volksgeloof zijn de ogen van Moeder Holle te zien in de spleten van de machtige gelijknamige rotshelling bij Reinsfeld. Tijdens deze tocht wandel je door prachtige beekdalen en dichte bossen.

Tijd voor elkaar tijdens je wandelingen over een van de Traumschleifen. Zoals hier tijdens de LandZeitTour bij Morbach

Rustplaatsen, beekjes en ongerepte natuur vind je op de Traumschleife LandZeitTour bij Morbach, die in twee tot drie uur kan worden gelopen. De burchtruïne Baldenau, de enige waterburcht in de Hunsrück, en de combinatie van natuur, sculpturen en informatieborden maken deze tocht uniek. En dan heb je nog de Burgstadt-pad-Traumschleife ten zuiden van Kastellaun, van 7 kilometer om te ontspannen. Het leidt door gevarieerde landschappen langs smalle paden en oude postroutes. Midden in het bos nodigt een weiland uit om te pauzeren aan een glinsterende vijver met waterlelies, zelfs in de winter.

Tijdens je wandelingen over deze bekroonde wandelpaden geniet je niet alleen van de ongerepte natuur maar ook van de verlichte vakwerkhuizen en kastelen in de steden van de regio. Sommige bezienswaardigheden zijn in de winter nog open en nodigen uit tot een bezoek.

Naast skiën en langlaufen kun je volop rodelen vanaf de heuvels

SKIËN, LANGLAUFEN OF RODELEN TUSSENDOOR | De meeste wintersporters zoeken de hoogste berg op, de 816 meter hoge Erbeskopf, voor alpineskiën met maar liefst drie afdalingen. Een volautomatisch besneeuwingssysteem produceert voldoende sneeuw voor de pistes bij koude temperaturen. Skiverhuur en snowboardverhuur, een ski- en snowboardschool en restaurants zijn ook aanwezig. De Dollberg bij Neuhütten liggen bij Hermeskeil. Als de natuur dit skigebied van voldoende sneeuw heeft voorzien, is alpineskiën, snowboarden en rodelen mogelijk op één piste. En bij veel sneeuw worden ook enkele van de aangewezen langlaufloipes tussen de hoogste toppen van de regio geprepareerd.

Genieten van de wintertijd in de Hunsrück

Na je outdoor activiteiten in de Hunsrück is het goed toeven in een van de gezellige Gasthofen of restaurants om je te laten verrassen door heerlijke winterse gerechten. En je ervaart dat het wat tragere levensritme je goed doet.

Ga voor meer informatie over winterervaringen in de Hunsrück naar: hunsruecktouristik.de/winterzeit

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?