Er lopen wisenten in onze duinen…

Het Kraansvlak in het zuidelijk deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en is een thuis voor een bijzondere diersoort. In de duinen lopen wisenten rond als onderdeel van een internationaal observatieproject met als doel meer te weten te komen over de leefgewoontes van deze bijna uitgestorven Europese bizon.

Het Kraansvlak is normaal gesloten voor publiek maar een aantal keren per jaar organiseert Staatsbosbeheer een wisent-excursie.  Die zijn snel volgeboekt maar gelukkig is er een alternatief met een speciale wisenten uitkijkpunt. Vanaf het bezoekerscentrum De Kennemerduinen loopt er een wandelroute naartoe. De wisenten komen hier geregeld water drinken bij het grootste duinmeer van het Kraansvlak.

Ooit door heel Europa
De wisent, of Europese bizon, zwierf ooit door Europa. Nu leeft er alleen nog een populatie in het woud van Bialowieza in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. In het Kraansvlak wordt onderzoek gedaan naar het leefgedrag van de wisenten. Vergelijkbare projecten zijn er in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Op wisenten.nl vind je achtergrondinformatie over dit project en de wisent zelf. Wil je een keer mee met een wisenten-excursie kijk dan op de activiteitenkalender van NP Zuid Kennemerland om te zien wanneer de volgende excursie is. De excursies zijn snel volgeboekt.

>> Titelfoto door Johan Wieland (flickr)

Krachtpatser in het Białowieża National Park in Polen (foto Javier Alvarez Cobb)

Krachtpatser in het Białowieża National Park in Polen (foto Javier Alvarez Cobb).

Grazende jonge wisent (foto Cloudtail)

Grazende jonge wisent (foto Cloudtail).

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?