De klassieke Rennsteig spreekt iedere wandelaar tot de verbeelding. De wonderschone wandeling over de rug van het Thüringer Wald is de moeder van alle lange afstandspaden in Duitsland en trekt jaarlijks vele actieve bezoekers. Maar wat weten we eigenlijk over deze beroemde wandelroute? Hierbij een achttal ‘wist je datjes’ over deze klassieker.
• Wist je dat de Rennsteig al bijna twee eeuwen oud is? In 1829 liep de Duitse cartograaf Julius von Plänckner als eerste van Blankenstein naar Hörschel, tot op heden het begin en eindpunt van de wandeling. Hij markeerde zijn route maar pas aan het eind van de 19e eeuw werd de Rennsteig definitief als wandelroute vastgelegd. Het is daarmee het oudste lange afstandswandelpad van het land. Overigens zijn er genoeg aanwijzingen dat de route in de eeuwen daarvoor volop werd belopen daar de bergtoppen vaak grensgebied zijn geweest.
• Wist je dat het middelgebergte van Thüringen bijna de 1000 m haalt? Dat betekent dat de Rennsteig geen lichte wandelroute is en onderweg fantastische uitzichten biedt mede daar zij een groot deel van de toppen volgt. Met 983m is de Grosser Beerberg het hoogste punt. Overigens is de Rennsteig voor een groot deel ook in de winter te betreden. Er zijn dan veel langlaufers actief waarvoor het pad wordt onderhouden. Het Thüringer Wald ziet er dan sprookjesachtig uit.
• Wist je dat er onderweg verschillende smalle kloven zijn waar in vroeger tijden allerlei bijgeloof om heen hing? Het beste voorbeeld is de 3km lange Drakenkloof (Drachenschlucht) vlakbij Eisenach. De kloof heeft een smalste punt van slechts 68cm waar je jezelf bijna doorheen moet wurmen en kent een aantal kleine watervallen.
• Wist je dat er langs de Rennsteig liefst 1300 grenspalen staan, voornamelijk uit de 16e eeuw maar ook uit de eeuwen daarna. De huidige route is namelijk eeuwenlang een handelspad en grenspad geweest (soms onder zware bewaking) voordat het enkel nog als wandelpad werd gezien.
• Wist je dat Rennsteig niets met rennen te maken heeft maar is afgeleid van de naam ‘Renniweg’. Ook namen als Rynnewege, Rynnestig en Rainweg komen voor o.a. in Latijnse geschriften. Men vermoedt dat daarmee uiteindelijk de grens van een jachtgebied werd aangegeven. En dat is gezien de grote bossen en rijke culturele historie in het Thüringer Wald niet onlogisch.
• Wist je dat in het Thüringer Wald, vlak naast de Rennsteig het UNESCO natuurreservaat Vessertal is te vinden? Meer dan 3600 dier-, planten- en paddenstoelensoorten komen voor in het Thüringer Wald waaronder in dit dal. Kenmerkend is de combinatie van bergmoeras en vochtige bergweides met het omliggende donkere woud. Hier komen o.a. vele soorten wilde orchideeën en de zeldzame zwarte ooievaar voor.
• Wist je dat je de Rennsteig tegenwoordig ook per fiets kunt afleggen. Deze speciale Rennsteig Radweg is voor het grootste deel per gewone fiets te doen. Alleen stukken aan het begin en eind van de route zijn meer geschikt voor mountainbikes. De fietsroute is met 195km iets langer dan de wandelroute.
• Wist je dat het eigenlijk zonde is om enkel over de Rennsteig te blijven lopen maar dat het de moeite loont om af en toe een van de zijdalen mee te pakken. Bijvoorbeeld langs een van de tientallen bosbeken, of een idyllisch meertje voor een picknick en iets verder weg een kasteel of burcht zoals dat van Wartburg.
Informatie over de Rennsteig: Op de site van het bureau voor Tourist Info Thüringen vind je informatie over de Rennsteig en alle mogelijkheden die Thüringen biedt (Nederlands). Er is ook een speciale Rennsteig-website (Duits) met etappebeschrijvingen met meer info over de fiets- en wandelroute.
Meer wandelinformatie over Thüringen vind je op: www.vakantie-thuringen.nl