Superspannende autoroute: ‘You’ll never know what you’ll see around the corner’

‘You’ll never know what you’ll see around the corner’ is een slogan die ik ergens las en die op Custer State Park slaat. En dat klopt helemaal. Rijden door Custer State Park is een spannende rit waarbij je je voortdurend verbaast over wat je na een volgende bocht weer tegenkomt’, vertelt Rene Kolsteren. Samen met zijn vrouw Lione reed hij twee routes door Custer State Park. Dat leverde eerst een groet aan enkele beroemdheden op en daarna een kennismaking met de (onbekende) schoonheid van het park. Zij vertellen over hun ervaringen in Custer State Park met o.a. een ontmoeting met de buffalo’s (bizons).

Custer State Park & Black Hills
Custer State Park ligt vlakbij het plaatsje Custer in South Dakota, dat in het centrum ligt van de Black Hills, een prachtig heuvelachtig bosrijk gebied. Bij de Amerikanen geniet het wel enige bekendheid, maar door buitenlanders wordt het niet (uitgebreid) bezocht. Je kunt hier met gemak enkele dagen doorbrengen zonder je te vervelen. Natuurlijk ligt hier het bekende Mount Rushmore met de vier in de rotsen uitgehakte hoofden van Amerikaanse presidenten, en dat wordt druk bezocht, evenals Crazy Horse Memorial (in de rotsen uitgehakt hoofd van Indianenleider). Er zijn de stadjes Sturgis en Deadwood, die een wilde westernsfeer oproepen, en er is het verrassend mooie park Badlands. Er zijn de bossen en bergen om te wandelen. Black Hills heeft heel veel. Maar een van de mooiste attracties vind ik zelf Custer State Park. Het park bestaat uit twee verschillende delen: een bergachtig gebied en golvende groene heuvellandschappen, waar je de buffalo’s vindt.

Verassingen onderweg in het Custer State Parc (foto Rene en Lione van Kolsteren)

Verrassingen onderweg in het Custer State Parc (foto Rene en Lione Kolsteren)

Keuze uit meerdere prachtige routes
Het park ligt even ten oosten van het stadje Custer en is met borden goed aangegeven. Er zijn drie routes te rijden in het park, ieder van ongeveer anderhalf uur: ‘The Wildlife Loop, ‘The Needles Highway’ en ‘The Iron Mountain Road’. We doen de eerste twee. Needles Highway is een smalle weg die loopt door een mooi bosgebied met ruige grillig gevormde granieten rotsen, die als naalden omhoog steken. Even verderop ligt Sylvan Lake, een prachtig meer met mooie rotspartijen om het meer heen. We maken een wandeling. Dan gaat het weer verder over Needles Highway. Soms klimt de weg naar grote hoogten, er moeten haarspeldbochten genomen worden en er zijn een paar nauwe doorgangen door de tunnels (net iets breder dan een gemiddelde personenauto). De uitzichten zijn soms verbluffend mooi. Door een van de nauwe tunnels heen kun je precies de vier presidentshoofden van Mount Rushmore zien. Vroeg in de middag verlaten we het park omdat er onweer aankomt (niet ongebruikelijk in de zomermaanden; eigenlijk is die kans er iedere dag wel).

Buffalo's op de heuvels (foto South Dakota)

Buffalo’s op de heuvels (foto South Dakota)

Naar de buffalo’s met The Wildlife Loop
Later op de middag vertrekken we weer voor The Wildlife Loop. Dit is een waanzinnig mooie route: de rustige weg loopt dwars door frisse groene golvende weiden afgewisseld met bomenpartijen, grazende buffalo’s, weidse landschappen. Rust! We doen het op ons gemak maar inmiddels wordt het snel donker. Opnieuw regen en onweer en we rijden snel het park uit naar Custer.
In het midden van het park (bordjes wijzen er naar toe) ligt ook hier weer het Visitor Information Centre. Er zijn hier uiteraard ook prachtige trails te lopen.

Informatie Custer State Park:
Algemene informatie over het park, routes en mogelijkheden in het Nederlands vind je hier.
Informatie over hikingtrails (en biking) vind je hier (Engels).
De Black Hills Badlands hebben hun eigen website met eveneens info over Cluster State Park en enkele korte trails (Engels).

>> Dit verslag is een bijdrage van Rene Kolsteren
>> Titelfoto door Charles Chuck Peterson, flickr

Custer State Parc... (foto Rene en Lione van Kolsteren)

De zon verdwijnt aan het eind van de dag boven Custer State Parc… (foto Rene en Lione Kolsteren)

De pieken zijn populair bij klimmers (foto Rene en Lione van Kolsteren)

De pieken zijn populair bij klimmers (foto Rene en Lione Kolsteren)

Kanoërs op een van de meren (foto Rene en Lione van Kolsteren)

Kanoërs op een van de meren (foto Rene en Lione Kolsteren)

Nauwe doorgangen waar je net doorheen kunt (foto Rene & Lione van Kolsteren)

Nauwe doorgangen waar je net doorheen kunt (foto Rene & Lione Kolsteren)

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?