Zes dagen wandelen en cultuur snuiven rondom het oude Rome

Op dag 2 lopen we een deel van de Via Appio Antica, die nog gedeeltelijk gaat over de oude kasseien, foto: Paul hermans, Wikimedia

We hebben een nieuw plan voor een begeleide culturele wandelreis rond en door het oude Rome. Hierin word je in zes dagen ondergedompeld in de geschiedenis van de Romeinen tot aan de pausen van de Renaissance en de Barok. Zo lopen we bijvoorbeeld een stuk over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. Daarnaast wandelen we de laatste etappe van de ‘Via Francigena’, de pelgrimstocht die via een geweldig uitzicht over Rome eindigt bij de Sint-Pieterskerk, het centrum van de macht van het Christendom.

Naast twee echte wandeldagen bestaat de reis uit twee gecombineerde wandel/cultuurdagen en twee pure cultuurdagen. In de planning zorgen we voor een optimale balans en afwisseling tussen cultuur, natuur en wandelen. Je zult ogen en oren tekort komen, mede dankzij de begeleidende verhalen van je bevlogen gids en kunsthistoricus André Mulder.

Spreekt dit idee je aan? Laat dat dan weten via het vrijblijvende interesseformulier onderaan deze pagina, dan houden we je als eerste op de hoogte.

Een van de vele bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens de wandeling over Via Appia is Villa-Quintili, foto: Francesco Tanferna, Flickr

Uitzicht over Rome en het Vaticaan vanaf de laatste etappe van de Via Francigena

WANDELDAGEN | Tijdens de wandelroute over de Via Appia loop je over dezelfde kasseien als de Romeinse veldheren met hun soldaten. Onderweg komen we langs restanten van de oude renbaan van Maxentius en diverse catacomben en graftombes, waarvan de graftombe van Caecilia Metella de bekendste is. Andere hoogtepunten zijn de Basilica di San Sebastiano, één van de belangrijkste pelgrimskerken van Rome en de Villa Quintili, de luxe villa van keizer Commodus die liever op het rustige platteland woonde dan in de drukke stad.

Tijdens de wandeling over de laatste etappe van de Via Francigena door het natuurpark Insugherata eindig je met een overweldigend uitzicht over Rome met in het hart de koepel van de Sint-Pieterskerk. Hier begrijp je hoe miljoenen pelgrims die je voorgingen zich gevoeld moeten hebben bij het zien van hun heilige eindbestemming.

Fragment bij de Villa Hadriana in Tivoli, foto: Pom, Flickr

Oud mozaïek in Ostia Antica, foto: Hyspaosines, Flickr

WANDEL/CULTUURDAGEN | Naast de wandeldagen worden een paar dagen gereserveerd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Uiteraard wordt ook hierbij veel gewandeld. Zo lopen we door het archeologische park van Ostia Antica, de havenplaats en toegangspoort van het oude Rome. Waar je de vele indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, woonhuizen, thermen, tempels en zelfs een heus theater kunt bewonderen. (In de middag lunchen we in het moderne Ostia gevolgd door een wandeling naar Lido di Ostia, een fijne pauzeplek aan het strand).

Ook trekken we een dag uit voor een bezoek aan Tivoli. Prachtig gelegen in de Sabijnse heuvels vormde zij de buitenplaats voor welgestelde Romeinen en Keizers. Hoogtepunt vormt het bezoek aan de Villa Hadriana, het landgoed van Keizer Hadrianus, met haar paleis, thermen, bibliotheek, grotten, dierenverblijven, sportstadion en tuinen vol kunstwerken. (In de middag wandelen we in de heuvels van het natuurreservaat Monte Catillo, waarbij we eindigen in het moderne Tivoli zelf)

Een must see is natuurlijk ook het Pantheon met zijn open koepel, foto: BoNoNoBo, Flickr

De brug naar de Engelenburcht en het Vaticaan, foto: Timajo, Pixabay

PURE CULTUURDAGEN | De eerste cultuurdag staat in het teken van het Rome van de Romeinse Keizers zoals Augustus, Nero, Trajanus en Marcus Aurelius. We bezoeken belangrijke monumenten en plekken zoals het Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora, de zuilen van Trajanus en Marcus Aurelius, het Pantheon, en de Musei Capitolini. Naast de prachtige verhalen over de Romeinse Keizers, zullen we ons focussen op de omslag van de Romeinse Republiek naar het Keizerrijk, zoals bewerkstelligd door de eerste Keizer Augustus.

Een andere dag reserveren we voor het Rome gezien vanuit een Christelijk oogpunt. We beginnen met de opkomst van het Christendom, waarvan de eerste bewijzen zijn terug te vinden in de vele catacomben in Rome. Daarna ontdekken we de pracht en praal van de pausen, die na de val van Rome de titel van eerste priester (pontifex maximus) van de Keizers hadden toegeëigend. We bezoeken hun belangrijkste bouwwerken zoals de Sint-Pieterskerk, de Sixtijnse Kapel, diverse fonteinen en natuurlijk de Vaticaanse Musea.

DUURZAAM | Bij de ontwikkeling van deze reis zal extra aandacht zijn voor duurzaamheid, bijvoorbeeld bij de keuze voor horeca en vervoer.

Deze culturele wandelreis zal worden begeleid door Oudheidswetenschapper en Kunsthistoricus André Mulder. Jaren geleden heeft André het roer omgegooid en zich van ondernemer omgeschoold tot cum laude academicus. Op deze reis zal hij, op zijn eigen bevlogen wijze je aansteken met zijn ware liefde voor de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude en het moderne Rome.

Spreekt deze begeleide culturele wandelreis naar Rome je aan? Laat dat dan weten via onderstaand interesseformulier, dan houden we je als eerste op de hoogte.

 

 

VRIJBLIJVEND INTERESSE FORMULIER

Ja, ik word graag op de hoogte gehouden over de begeleide culturele wandelreis rond Rome

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?