Onze kerst was kerst niet zonder de Thüringers

Wist je dat we het aan de Thüringers te danken hebben dat we elk jaar een kerstboom plaatsen? De in Thüringen geboren Adelheid von Sachsen-Meiningen, ooit koningin van Engeland, introduceerde deze kerstboom als gift voor haar dierbaren in het begin van de 19e eeuw. Het verklaart mede waarom ze in Thüringen zoveel met kerst hebben. Maar er zijn nog 3 kersttradities die we aan de Thüringers te danken hebben.

 

Traditionele kerstversieringen uit Thüringen
Ook het versieren van de kerstboom stamt uit Thüringen. Halverwege de 19e eeuw begonnen de glasblazers in het stadje Lauscha met het maken van glaskettingen en ‘kerstballen’ in de vorm van vruchten. Deze gewoonte werd snel in heel Europa overgenomen waarbij de kerstversieringen lange tijd uit glas bestonden (en daarmee voor de welgestelden). Ook nu nog maken de vele glasblazers in de regio hun ballen met ongelooflijke precisie. De Thüringers zijn zuinig op deze kerstversieringen die soms al generaties op elkaar overgaan. Op veel kerstmarkten kun je glasblazers aan het werk zien en misschien wel een speciale glazen kerstbal voor jou laten maken.

2-Werkstatt_Glasbläser_Lauscha_um_1930_Volkskundemuseum_Erfurt

De eerste kerstballen werden in Thüringen geblazen, dankzij de glasblazerscultuur in de regio. ( foto: een glasblazerswerkplaats rond 1930 in het Museum für Thüringer Volkskunde in Erfurt )

 

De kerststol is al eeuwenoud
Al in 1329 werd er gesproken over de ‘Thüringer Stollen’, de voorloper van de kerststol zoals we die nu kennen. Bisschop Heinrich von Naumburg gaf in dat jaar bakkers de opdracht jaarlijks twee stollen met kerst te leveren volgens vastgesteld receptuur. Brood en gebak spelen nog altijd een voorname rol als het om Thüringer lekkernijen gaat. Je ontkomt er dan ook niet aan een stuk van de traditionele Thüringer Stoll of variaties als de ‘Erfurter Schittchen’ te proeven.

Stollen-how-to

Ook de oorsprong van de kerststol en het recept worden toegekend aan de Thüringers ( foto Wikipedia )

 

Kerstwens, scherven brengen geluk
De burcht Leuchtenburg ligt liefst 400 meter boven het dal en kun je van verre niet missen. De burcht heeft een eeuwenlange traditie rond porselein en is dan ook het centrum van de porseleincultuur in Thüringen. Niet verwonderlijk dat Leuchtenburg een plek is waar ‘scherven geluk brengen’. Daar is wel een bijzondere traditie bij ontstaan waarvan onbekend is hoe lang deze al bestaat. Je kunt namelijk je kerstwens op een porseleinen bord laten vereeuwigen. Als je wilt dat deze wens uitkomt stap je vervolgens de 20 meter lange ‘Skywalk van de wens’ op. Daar laat je het bord met een flinke worp het diepe dal in zweven onder het motto ‘scherven brengen geluk’.

_®-Stiftung-Leuchtenburg,-Fotograf-Martin-Kober

Stiftung Leuchtenburg ( foto Martin Kober )

Informatie Thüringen Weihnachtsland
Kijk voor meer informatie over de kerstmarkten en kersttradities in Thüringen op de uitgebreide Kerstwebsite

> Titelfoto: Farbeglashütte in Lauscha ( foto Adrian Liebau )

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?