Kies hier je eigen zonnegod voor je komende vakantie

Er is maar één zon, maar wereldwijd zijn er nogal wat zonnegoden. Deze zonnegoden stonden in hoog aanzien en hebben zodoende hun stempel gedrukt op de verschillende culturen. Hier vind je vijf bestemmingen, waar je de cultuur kunt proeven en tegelijkertijd actief aan je trekken kunt komen.

Egypte

Pyramides in Egypte ( Foto Forwallpaper.com )

De zonnegod Ra was de zoon van de oude god Noen, die in het water leefde. Ra besloot zijn vader te verlaten en rees als de stralende zon op uit het water. Het was een knappe god, groot en sterk als een man met het gevederde hoofd van een havik. De zonnegod Ra staat eigenlijk voor het begin van het Egyptische scheppingsverhaal, want hij is het die zijn collega-goden schept zoals de god van de aarde, de wind, het vocht en de hemel. Hoewel er niet meer geloofd wordt in deze goden, hun vingerafdrukken vind je nog volop in Egypte.

Tip: ga je naar Egypte, vergeet dan niet dat je een Visum nodig hebt om in Egypte te reizen

Meer over zonnegod Ra            Meer over Rondreizen in Egypte

Ra_Barque-Egypte

Egyptische zonnegod Ra in een boot over de Nijl

 

marcelloromeo-columbus

Overblijfselen Griekse Tempel op Sicilië ( Foto marcelloromeo-columbus )

Apollo, de zoon van Zeus en Leto is niet alleen de God van het licht, maar ook van de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit.  Apollo was een knappe god, goed gebouwd. Hij had nogal wat  liefdesavonturen met nymfen en met mensenvrouwen. Apollo symboliseert de overwinning van het daglicht op de duisternis en de triomf van alle goede krachten. De positieve invloed van het licht en de zon. Als zonnegod wordt hij vaak afgebeeld met pijl en boog, als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer. Hij is de positieve allround god van de oude Grieken, waarvan er op veel plaatsen rond de Middellandse Zee nog overblijfselen van tempels te vinden zijn. Zoals hier op Sicilië.

Meer over zonnegod Apollo       Meer over wandelvakantie Sicilië

Patera_di_Parabiago_-Apollo

Hier de Griekse Apollo als zonnegod

 

fineartamerica.com-noorwege

Een Longhouse zoals bewoond door de Vikingen ( Foto fineartamerica.com )

Sól is volgens de Noordse mythologie de zonnegodin naast Heimdal de zonnegod. De godin Sól en haar broer, de maangod Máni, worden achtervolgd door een roedel wolven. Zij rijden elke dag op hun strijdwagens. Een zonsverduistering betekent dat Sól bijna opgegeten is door de wolf Sköll. Een stille getuige van de verering van deze godin is door een boer tijdens het ploegen gevonden. Op de afbeelding hieronder zie je de zonnevrouwe weergegeven als zonneschijf op een strijdwagen. Het kleine bronzen beeldje is gedateerd rond 1400 voor Chr.

Meer over zonnegod Sol      Meer over wandelen in Noorwegen

Trundholm zonnestrijdwagen,

Trundholm zonnestrijdwagen

 

japan-feross.org

De berg Fuji in Japan ( Foto feross.org )

Amaterasu is de zonnegodin in het land van de zon. Haar naam betekent glorieuze godin die in de hemelen schijnt of doorluchtige die de hemelen doet schijnen. De Japanse Keizers verbinden hun afkomst aan de godin. Haar belangrijkste heiligdom te Ise, op het eiland Honshu wordt nog steeds jaarlijks door miljoenen pelgrims bezocht. Deze tempel waarin Amaterasu wordt voorgesteld als een spiegel wordt iedere twintig jaar afgebroken en opnieuw opgebouwd. De tempel zelf is niet voor het publiek toegankelijk. Amaterasu zou uit het linkeroog van de oergod Izanagi geboren zijn en is de heerseres van de Hoge Hemelse Vlakten. Haar feestdagen zijn 17 juli en 21 december.

Meer over zonnegodin Amaterasu         Meer over rondreizen door Japan

Amaterasu_cave-Japan

In de Japanse mythologie verschijnt Amaterasu uit een grot als zonnegod

 

mexico

Maya pyramide in Mexico ( Foto top1walls.com )

Kinich Ahau, de Maya zonnegod, wordt meestal afgebeeld als een man van middelbare leeftijd met een haviksneus, grote vierkante ogen, scheel, en een scheve snijtand in de bovenste rij tanden. Kinich Ahau bleef tot ver in de tweede helft van de twintigste eeuw, een rol  spelen in de Maya verhalen. Ook de heersers en koningen van de Maya’s voelden zich verenigd met Kinich Ahau, de beschermheilige van de dag Muluc (ook wel gespeld Muluk), en hij werd dus geassocieerd met Maya heersers, krijgers en jaguars.

Meer over de Mayamythologie       Meer over wandel- of fietsreis in Mexico

Kinich_Ahau-mayamithelogie

Hier zie je Kinich Ahau uit de Maya-mythologie

Meer over de verschillende zonnegoden op : plazilla.com

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?