Fietsvakantie door de romantische Harz

7-daagse fietsvakantie door de prachtige natuur van de Harz. Langs romantische bossen met stoere rotspartijen en historische steden met pittoreske stadscentra. Je start en eindigt in Wernigerode

Vanaf €599,-

Foto: Wernigerode, foto: andreaswdnr26, Pixabay

  • Duitsland
  • 29 april - 23 september
  • Fietsvakantie
  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

7-daagse fietsvakantie door de prachtige natuur van de Harz. Langs romantische bossen met stoere rotspartijen en historische steden met pittoreske stadscentra. Je start en eindigt in Wernigerode

Een heerlijk weekje fietsen in de prachtige natuur van de Harz. Bossen, weilanden, steile bergwanden, stoere stuwmeren, diepe kloven en snelstromende rivieren. Elke dag heeft een heel eigen karakter, van sprookjesachtig tot sportief. Ontdek de oude Romeinse schatten en de stadscentra met indrukwekkende kathedralen, vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Met de stoomtrein tuf je naar de hoogste berg en dan fiets je ontspannen naar beneden. Kom tot rust in een kloostertuin en geniet van de vele prachtige vergezichten. En dat alles op slechts vier uur rijden van Nederland. Een ontspannen en afwisselende fietsvakantie, dat is de romantiek van de Harz.

Prijs | € 599

  • Prijs per persoon op basis van logies/ontbijt in een 2-persoonskamer in middenklasse hotels/pensions
  • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 220
  • Seizoentoeslagen van toepassing
  • Optioneel: Huurfiets € 89, e-bike € 200
  • Boekingskosten € 25,- per boeking
  • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
  • Aankomst op maandag van 17 april tot 09 oktober 2023

Inclusief:

  • 6x overnachting in middenklasse hotels (bij upgrade in premium hotels)
  • 6x ontbijt(buffet)
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel
  • GPS-routes
  • Routebeschrijving en kaartmateriaal (1 per kamer) Engelstalig
  • Toeristische informatie voor onderweg, Engelstalig
  • Treinkaartje Brockenbahn: Wernigerode-Brocken (zonder fiets)
  • Entreebewijs voor de Dom van Halberstad
  • Entreebewijs voor de Dom van Quedlinburg
  • Service hulplijn (7 dagen per week)

Niet inbegrepen zijn:

  • Heen- en terugreis
  • Treinreis Goslar – Wernigerode (ca. € 11/persoon)
  • Overige maaltijden
  • Eventuele parkeerkosten
  • Entree bezienswaardigheden
  • Toeristenbelasting (ter plaatste te voldoen)
  • Verzekeringen
  • Fietshuur

Schloss Wenigerode, foto: Puusterke, Wikimedia

Omschrijving 7-daagse Fietsvakantie door de romantische Harz

Deze fietsvakantie begint en eindigt in Wernigerode dat op ca. 475 km van Utrecht ligt. Je kunt de auto gratis bij het hotel of in een parkeergarage in de buurt van het hotel parkeren (ca. € 6,00 per dag). Ook met de trein is Wernigerode goed bereikbaar vanaf Utrecht. Kijk voor meer informatie op NS International. In circa vier uur ben je vanuit Nederland in een prachtige omgeving, ideaal voor een korte sportieve vakantie. Huurfietsen of e-bikes zijn niet bij de prijs inbegrepen. Op het boekingsformulier vind je een overzicht van de beschikbare fietsen.

Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal (Duits- of Engelstalig). Overnachten doe je in middenklasse hotels of pensions 2 en 3 sterren altijd met eigen Douche en WC op de kamer. Het is mogelijk om te kiezen voor een upgrade naar comfort- en first class hotels. Zie boekingsformulier. Voor het bagagevervoer dient de bagage (maximaal 20 kg per persoon) ‘s morgens om 9 uur bij de receptie van het hotel klaar te staan. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.

Let op: De ondergrond van de paden is van wisselende kwaliteit. Je fietst zowel deels over gravelpaden als wegen met kinderkopjes. Een fiets met wat bredere banden is aan te raden.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Wernigerode – Hotel Alt Wernigeröder Hof | Halberstadt – Hotel Ambiente | Quedlinburg – Quedlinburger Hof

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Zonsondergang over het romantische landschap rond Drübeck, foto: Oliver Henze, Flickr

Programma Fietsvakantie door de romantische Harz

Dag 1: Aankomst in Wernigerode
Je reist op eigen gelegenheid naar Wernigerode, de hoogste stad van de Harz. Maak als je tijd hebt een wandeling door deze kleurrijke stad met de vele prachtige vakwerkhuizen. Een hoogtepunt is het marktplein met het historische stadhuis. De korte klim naar het kasteel Wernigerode wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding door de stad (openbaar).

Dag 2: Wernigerode – Halberstadt, afstand ca. 48 km
De dag begint met een kleine lus naar het stadje Ilsenburg aan de rivier de Ilse. Het kuuroord staat bekend om het uitzonderlijk milde klimaat. Dan fiets je ‘terug’ naar Drübeck met het meer dan duizend jaar oude kloostercomplex, een belangrijk Romeins monument. In de kloostertuinen vind je een moestuin, een eeuwenoude linde en een prachtige rozentuin. Alle tijd om even stil te staan en van het moment te genieten. Dan fiets je weer bergafwaarts door velden en weilanden naar het oosten, richting Halberstadt. De indrukwekkende kathedraal en de Martinikerk, met zijn twee ongelijke torens, zijn een bezoek zeker waard. Een toegangsbewijs voor de Dom van Halberstadt is bij de reis inbegrepen. Overnachting in Halberstadt.

Genoeg tijd onderweg om neer te strijken op terrasjes, zoals hier in Quedlinburg, foto: Piqsels

Dag 3: Halberstadt – Quedlinburg, afstand ca. 42 km
Vandaag fiets je langs de Bode naar Quedlinburg, de volgende kathedraalstad. Tot 1990 lag deze stad in de voormalige DDR. Het kasteel, de Sint Servaaskerk en het historisch centrum van deze stad staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De toegang tot de Dom van Quedlinburg is bij deze reis inbegrepen. Geniet van de sfeer van de gezellige oude binnenstad die grotendeels bewaard is gebleven, evenals de vele vakwerkhuizen, en het uitzicht op Schlossberg. Overnachting in Quedlinburg.

Dag 4: Quedlinburg – Wernigerode, afstand ca. 44 km
Ook vandaag fiets je weer een stukje langs de Bode. Bij Thale aan het begin van het smalle Bodedal, waar de Bode nu wild doorheen stroomt, vind je op 454 meter hoogte de ‘heksendansplaats’. Een plateau met onder andere een dierentuin met inheemse dieren en een bergtheater. Bij de Rappbodetalsperre heb je de mogelijkheid om ‘s werelds langste hangbrug over te steken, die in 2017 werd geopend (483 m). Dan fiets je licht stijgend naar het voormalige Cisterciënzer klooster Michaelstein, even voorbij Blankenburg. Hier vind je een muziektentoonstelling en een kloostertuin met kruiden- en groentetuin en een appelboomgaard. Aan het einde van de etappe bereik je Wernigerode weer, waar je de volgende drie nachten verblijft.

Met de stoomtrein naar de top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Bergafwaarts fiets je terug naar Wernigerode. foto: Tobias Nordhausen, Flickr

Dag 5:  Naar de top van de Brocken – Wernigerode (Wandeldag ca. 8-14 km) 
De Brockenbahn, een 19-km lange smalspoorlijn met de stoomtrein, brengt je vandaag naar de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken (1142 m). De Brocken, ook wel bekend als de Blocksberg, is omgeven met legenden en ook hier vind je diverse verwijzingen naar heksen. Vanaf de top kijk je, bij helder weer, uit over het hele Harzgebergte. Vanaf de top wandel je comfortabel bergafwaarts naar Schierke of 3 Annen-Hohne met de trein terug naar Wernigerode.

Dag 6: Wernigerode – Goslar (retour met trein), ca. 37 km
Vandaag zet je koers naar Goslar, de keizerlijke stad. De historische binnenstad van Goslar, met onder andere de indrukwekkende Keizerpalts en het marktplein, evenals het nabijgelegen mijnbouwgebied Rammelsberg staan sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het waterschap van de Oberharz met een uniek vijver- en geulsysteem voor energieopwekking staat op de werelderfgoedlijst. Mijnbouw was tot 1988 de belangrijkste inkomstenbron voor deze voormalige grensstad aan het IJzeren Gordijn. Je neemt ’s middags de trein weer terug naar Wernigerode.

Het indrukwekkende marktplein van Goslar, foto: Stefan Schiefer

Dag 7: Vertrek uit Wernigerode
Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie.

De fietsroute op de kaart, je start en eindigt in Wernigerode

 

Reviews

Zeer goed, prachtige routes met enkele kuitenbijters, maar goed te doen. Goede overnachtingsadressen in sfeervolle plaatsen.

F. Ter Huurne

Mijn cijfer:

9

Wij hebben met 3 stellen een radtour gemaakt in de Harz, laten we voorop stellen dat dit in een hele mooie omgeving met schitterende stadjes gedaan hebben. De hotels zoals meestal in Duitsland voldeden aan onze verwachtingen. De enige smet kwam door een staking van de Duitse post onze bescheiden over de routes was niet aangekomen op ons eerste adres, en hebben we de eerste 2 dagen zelf onze routes moeten bepalen. Maar is met diversen fietsapp’s goed te doen. Daarna hebben we de gegevens kunnen kopiëren van een paar Duitse dames die dezelfde tocht aan het fietsen zijn. De ondersteuning vanuit Ecktiv was prima. Mvg Arie Dekkers

Lees meer

A. Dekkers

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €599,-
Land Duitsland
Regio Harz
Reisperiode 29 april - 23 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 6 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Extra's

Treinkaartje Brockenbahn: Wernigerode-Brocken (met fiets)
Entreebewijs voor de Dom van Halberstad
Entreebewijs voor de Dom van Quedlinburg

Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?