Fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

6-daagse fietsvakantie met bagagevervoer over eeuwenoude dijken en langs tal van historische Zuiderzee-stadjes en diverse natuurgebieden

Vanaf €559,-

foto: Ingo Ronner, Flickr

 • Nederland
 • 1 mei - 24 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6-daagse fietsvakantie met bagagevervoer over eeuwenoude dijken en langs tal van historische Zuiderzee-stadjes en diverse natuurgebieden

Beleef de buitengewoon rijke geschiedenis van de Zuiderzee. Fietsend langs dorpen en steden vol Hollands glorie. De rust van binnenwegen en smalle dijkjes die uitzicht bieden op de polders, het water en de kerktoren in de verte. Door verschillende natuurgebieden zoals de Weerribben-Wieden en langs de Randmeren. Je fietst langs de zuidkant van het huidige IJsselmeer met historische plaatsen als Huizen, Volendam, Hoorn, Lemmer, Kampen en Harderwijk. Met de boot maak je de oversteek van Enkhuizen naar Stavoren. Veel mooier en intensiever kun je historie van de Zuiderzee niet beleven.

Prijs | € 559,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 182,-voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: huurfiets € 94,- of e-bike € 203,- per persoon
 • Optioneel: extra nacht à € 167,- obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer (€ 134 in 1-persoonskamer)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 1 mei en 24 september 2024
  (let op: deze reis kan niet lastminute worden geboekt. houd minimaal 14 dagen aan tussen de dag van boeken en uw gewenste startdatum)

Inclusief:

 • 5x overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Toeristische informatie voor onderweg
 • Parkeerplaats bij het Nautisch kwartier in startplaats Huizen
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden, zowel voor de lunch als diner zijn er mogelijkheden in overvloed
 • Bootticket Enkhuizen – Stavoren
 • Fietshuur
IJSSELMEER,-Spakenburg,-Bert-Knottenbeld,-Flickr

Spakenburg, foto: Bert Knottenbeld, Flickr

Omschrijving 6-daagse Fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

Het Nautisch kwartier in Huizen is startplaats voor dit fietsarrangement. Hier kun je de auto gratis parkeren en lever je voor 10 uur ‘s ochtends je bagage af. Ook is er de mogelijkheid nog wat te drinken voordat je van start gaat. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in 3- of 4-sterren hotels allen centraal gelegen in de historische Zuiderzee-steden. Het vervoer van bagage is inbegrepen en wordt dagelijks met je afgestemd. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.

De overtocht met de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren is niet inbegrepen. Van mei t/m september vaart de boot 3x per dag. Meer informatie vind je op de website van de veerdienst. Kijk hier zeker naar als je nog een bezoek aan het Zuiderzeemuseum wilt brengen. In het dagprogramma noemen we een aantal mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten, deze zijn voor eigen rekening.

Je kunt eventueel een fiets huren die voor je klaar staat in Huizen. Een gewone fiets met versnellingen kost €  94,- per persoon en een e-bike € 203,- per persoon.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Huizen – Fletcher Nautisch Kwartier****(alleen bij extra nacht voor/na de reis) | Volendam – Hotel Old Dutch*** | Enkhuizen – Hotel Port van Cleve*** | Lemmer – Hotel it Heechhus*** | Kampen – Boetiekhotel Kampen | Harderwijk – Hotel Monopole*** | Giethoorn – Hotel de Harmonie****(alleen bij extra nacht Giethoorn)

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Langs de Hollandse waterlinie op de achtergrond het Muiderslot, foto: Zairon-Wikimedia

Programma Fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

Dag 1: Huizen – Volendam ca. 57 km
Vroeg in de ochtend lever je je bagage af bij het hotel in Huizen en stap je direct op de fiets want je hebt de volle dag nodig voor alle bezienswaardigheden onderweg. Via het bos langs het Gooimeer is Nederlands meeste complete vestingstadje Naarden een gave koffieplaats en een wandeling waard. Niet veel later is het befaamde Muiderslot je volgende halte. Is het al tijd voor de lunch ga dan vooral bij de drukke sluis van Muiden op het terras zitten. In de middag passeer je Amsterdam. Heb je de stad al eens op de fiets bekeken? Je kunt er prima veilig fietsen bijvoorbeeld naar het Museumplein of het Vondelpark. Via de gekleurde huizen in de dorpen van Waterland eindig je op de dijk in Volendam. Heerlijk om hier de avond door te brengen, een echt Zuiderzee-gevoel.

De ster van Naarden-vesting, vlak aan het Gooimeer (foto Omgevingseducatie.nl)

Dag 2: Volendam – Enkhuizen ca. 52 km
Het zal waarschijnlijk niet bij fietsen alleen blijven want de overvloed aan Hollandse historie in Edam, Hoorn en Enkhuizen vragen eigenlijk een wandeling. En die heerlijke terrassen en alle bedrijvigheid er omheen maken het wel heel aanlokkelijk om langer te blijven. Daartussen fiets je over de hoge dijken langs de westkust van de Zuiderzee waar zomaar een verborgen haventje of strandje kan liggen. Let op de bordjes van de boerderijen die hun waar verkopen. Je zou het een dagje VOC kunnen noemen waarvoor Hoorn ooit een belangrijke zeehaven was. Nu zie je er nog veel schepen van de ‘bruine vloot’ liggen net als in Enkhuizen waar de dag eindigt. Tijd voor een visje in de haven.

Dag 3: Enkhuizen – Lemmer ca. 35 km (veerboot)
Neem in Enkhuizen nog even de tijd om het Zuiderzeemuseum te bezoeken voordat je in de naastgelegen haven op de veerboot stapt richting Stavoren. Geniet van de wijdsheid van het IJsselmeer voordat het Vrouwtje van Stavoren je welkom heet in het Friese land. De lichtglooiende heuvels van Gaasterland met oude bossen en heuse ‘kliffen’ brengen je uiteindelijk in Lemmer. Strijk neer op de gezellige terrassen langs de kade of maak een wandeling langs het strand, of beide…

Havenhoofd van Enkhuizen, foto: Ertay-Hayit-Pixabay

Dag 4: Lemmer – Kampen ca. 65 km
Vandaag is de langste fietsdag en wijk je een stukje af van het IJsselmeer. Met reden want je bezoekt het Nationaal Park De Weerribben-Wieden waar je langs veenkanaaltjes en door het grootste laagveenmoeras van Noord-Europa fietst. Nog niet genoeg gevaren, neem dan een fluisterboot in Giethoorn. Onderweg zijn historische stadjes als Blokzijl en Zwartsluis een bezoek waard voordat je door de IJsseldelta richting Kampen fietst. In de oude Hanzestad Kampen loont een rondje langs de IJssel en een wandeling via de stadspoorten naar het gezellig centrum.

Dag 05: Kampen – Harderwijk ca. 45 km
Vanuit Kampen rijd je door het vergeten, noordelijkste puntje van Gelderland naar de intieme vestingstad Elburg. Een ideale plek voor een lunch nadat je de vesting hebt verkend. Je raakt de randen van de Veluwe met bos en hei voordat je aankomt in Harderwijk. We vallen in herhaling door te zeggen dat je ook hier gezellige terrassen vindt om de dag af te sluiten. Al twijfelen we of je er genoeg van zult krijgen….

Luchtopname van Elburg met op de achtergrond de randmeren, foto: Spotter-2, Wikimedia

Dag 6: Harderwijk – Huizen 45 km
Alweer de laatste fietsdag, wat zonde! Het eerste deel kom je door het Nationale Landschap Arkemheen-Eemland waar de wind vrij spel heeft door de weinige bomen en bebouwing. Dit unieke veengebied brengt je aan de zuidkant van de Zuiderzee waar de oude vissersdorpen Bunschoten en Spakenburg trots hun botters, inclusief nog werkende botterwerf, laten zien. Je kunt niet doorfietsen zonder hier een visje gegeten te hebben. Via het pontje over de Eem en een van de rijkste weidevogel gebieden van ons land kom je terug in Huizen. Je historische ronde langs de Zuiderzee is ten einde.

Als je er graag iets langer over wilt doen.
Het zijn veel indrukken in korte tijd dus we kunnen ons goed voorstellen dat je er wat langer over wilt doen. Dat kan door optioneel een nacht extra te boeken in Huizen, aan het begin of eind van de route, of in Giethoorn (halverwege de route). Je fietst dan op dag 4 van Lemmer naar Giethoorn (ca. 45 km) en op dag 5 van Giethoorn naar Kampen (ca. 50 km).

IJSSELMEER,-Hindelopen,-Taco-Witte,-Flickr

Dijk bij Hindelopen, foto: Taco Witte, Flickr

Reviews

Een fantastische vakantie ervaring gehad met Ecktiv vakantie reizen. De hotels waren goed, heerlijk geslapen en gegeten. De bagage was telkens al op locatie aanwezig wanneer ik arriveerde. En de routes duidelijk beschreven met kaartjes en knooppunten. Geweldig!

Lees meer

A. Groothuis

Mijn cijfer:

9

Hele mooie routes.De hotels ook prima,alleen hotel in Harderwijk Monopole vonden wij niets.Onaardige mensen aan de balie en het ontbijt was wel heel eenvoudig. Jullie dienstverlening was perfect!!

J. Homrighausen

Mijn cijfer:

8

Zeer tevreden over de hotels en de routes en de hele organisatie van de fietsreis alsmede de meegekregen documentatie van de route, gaan zeer zeker nog andere fiets of wandelroutes met ecktiv aan in de komende jaren

J. Post

Mijn cijfer:

9

Wij hebben rondje IJsselmeer gefietst,het was in 1 woord geweldig! Super georganiseerd! Bedankt voor alles

A. van Achteren

Mijn cijfer:

10

Perfect, maar wij hebben zeker 1 verbeterpunt: in hotel Lemmer hadden wij kamer nr 1. Die was te klein voor 2 personen met elk 1 (zeker geen grote) koffer. We konden onze kont niet keren, ook erg benauwd omdat er maar 1 bovenste klapraampje open kon en er geen ventilatie/afzuiging was in de badkamer. Daardoor heel slecht geslapen. Gelukkig was het maar voor 1 nacht. Verder was het super!

Lees meer

M. Fraanje

Mijn cijfer:

8

Ja wij hebben een hele mooie reis gemaakt. Het waren allemaal mooie hotels en de ligging ervan was prima. De mensen heel vriendelijk en het eten was goed. De routes waren ook goed alleen die van Lemmer naar Kampen is vreeslijk slecht aangegeven. Misschien de knooppunt route organisatie melden. Het hotel in Kampen heeft hier ook last van want de gasten komen daar allemaal laat aan omdat er veel omgereden wordt. Ook nog een tip het Boetiek Hotel in Kampen staat op IJsselkade 30 en niet op 20. Dit geeft veel verwarring vooral omdat nr 20 ook een hotel is. Wij hebben een mooie reis gehad.

Lees meer

G. Strave

Mijn cijfer:

8

De reis als heel fijn ervaren. Met als positief het boetiekhotel in Kampen en minder het hotel in Lemmer (te zakelijk). Bewegwijzering via knooppunten perfect.

B. van der Meijde

Mijn cijfer:

9

Met een vriendin deze route gefietst. Wat hebben we genoten. Het was geweldig. De hotels waren fantastisch. En elke keer een heerlijke ontbijt. Voor iemand die van fietsen houdt is het zeker aan te raden.

A. Van der Hoeven

Mijn cijfer:

9

Goed georganiseerde reis hebben wij beleefd, prachtig fietsweer [ daar hadden jullie de hand natuurlijk niet in ] prachtige en goede hotels, mooie plekken gezien. Soms moesten we even terug een bordje gemist, dat lag niet aan jullie maar deze tijd groeien de bladeren weelderig en spelen ze soms verstoppertje, al met al een fantastische week, cijfer 9.5, bedankt hier voor . Eddy en Riet Werkman.

Lees meer

E. Werkman

Mijn cijfer:

9

We hebben een hele fijne fietsvakantie gehad, dit mede door het prachtige weer. Prachtige routes en mooie verzorgde logeeradressen. Het was super!

J. Lourens

Mijn cijfer:

10

De fietstocht voldeed helemaal aan onze verwachtingen; alles klopte en de bagage was ook steeds keurig afgeleverd. Vooral Hotel Van Dijk in Kampen viel op door de erg goede service; ze boden uit zichzelf de mogelijkheid van een lunchpakket aan.

H. Blotenburg

Mijn cijfer:

9

Route was leuk vooral Friesland, Overijssel. Routeboekjes waren goed maar knooppunten waren niet altijd volledig. Eindigden soms een paar kilometers voor het einde van de bestemming. Hotels prima, niet altijd de mooiste kamers maar echt wel goed. Hotel in Kampen was en is een topper, geweldig. Papieren zagen er verzorgd uit leuk een boekje per dag.

Lees meer

C. Scheppink

Mijn cijfer:

8

Alles was perfect geregeld, goede hotels en een mooie route.

P. Nab

Mijn cijfer:

9

Wij zijn erg tevreden over de reis. Alles was prima geregeld. De route was prachtig, de informatieboekjes waren duidelijk, de overnachtingen waren prima. Kortom een reis die we zullen aanbevelen.

H. Dost

Mijn cijfer:

10

"Helaas" hebben we slechts twee dagen kunnen fietsen omdat onze dochter ging bevallen. We hebben overnacht in Huizen, Volendam en Enkhuizen en toen dus naar huis. Maar deze overnachtingen waren prima en we hebben erg genoten van de afwisselende routes.

W. Werkman-Kuizenga

Mijn cijfer:

9

De reis was goed georganiseerd. De afstanden waren goed verdeeld. De hotels waren prima, behalve het hotel in Volendam. Dit was echt onvoldoende. Het was een zeer uitgeklede kamer. De corona regels werden TOTAAL niet in acht genomen. Er zaten 120 gasten binnen, in groepen van 15 tot 20 pers. Het ontbijt en diner was er wel goed.

Lees meer

a. bevaart

Mijn cijfer:

8

Zeer tevreden over reis, route, overnachtingen en vervoer bagage!

H. Ruwhof

Mijn cijfer:

9

Mooie reis en prima georganiseerd. Prima hotels meestal in centrum van overnachtings plaats.

J. van Vuure

Mijn cijfer:

9

Zeer tevreden over onze fietsvakantie rond het IJsselmeer; goede kaarten en uitleg, hotels prima, heel vriendelijk personeel, contact met Ecktiv zeer goed. Een probleem, we hadden half pension. Dit hebben we afgezegd na de eerste avond in Volendam, Hotel Old Dutch. Het eten was zeer slecht. In de volgende hotels was dit misschien beter maar we wilden niet het risico nemen dus hebben we halfpension van de reis afgezegd.

Lees meer

M. Reinders

Mijn cijfer:

9

Het was fantastisch!

A. Wasser

Mijn cijfer:

10

Route was erg mooi en afwisselend. Mooie fietspaden. Hoteladressen zijn ook prima.

W. van Dronkelaar

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €559,-
Land Nederland
Regio Meerdere provincies
Reisperiode 1 mei - 24 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=57]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?