Fietsvakantie vier landen Vennbahn-route

8-daagse fietsvakantie met bagagevervoer door de Belgische Ardennen, het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel, met start- en eindpunt in Maastricht (of 's-Gravenvoeren).

Vanaf €789,-

 • Nederland, België, Luxemburg, Duitsland
 • 1 mei - 30 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse fietsvakantie met bagagevervoer door de Belgische Ardennen, het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel, met start- en eindpunt in Maastricht (of 's-Gravenvoeren).

Deze Vierlanden Vennbahn-fietstour start je in Maastricht (of ‘s-Gravenvoeren) om vervolgens door de mooiste landschappen van de Ardennen en de Eifel te fietsen. De route is een combinatie van de in 2013 geopende fietsroute over de oude spoorbaan ‘Vennbahn’ en de  zogenoemde ‘Benjaminse route’, die 25 jaar geleden werd ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse. Door beide routes met elkaar te verbinden ontstaat een prachtig traject dat zowel qua landschap als zwaarte zeer afwisselend is. Tel daarbij op dat je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd en je hebt een relaxte fietsvakantie, waarbij je door maar liefst vier landen trekt.

Prijs | € 789,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in 2-persoonskamer
 • Toeslag: € 385,- voor een 1-persoonskamer
 • Seizoenstoeslag: € 45,- per persoon bij aankomst in juli
 • Optioneel: huurfiets € 105,- of e-bike € 160,- (we adviseren een E-bike op deze route)
 • Optioneel: extra nacht vooraf/achteraf € 80,- op basis logies en ontbijt in 2-persoonskamer (€ 125 voor een 1-persoonskamer)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst elke donderdag en vrijdag tussen 2 mei en 23 augustus
 • Aankomst elke vrijdag tussen 30 augustus en 20 september

Inclusief:

 • 7x overnachting in 3- of 4-sterren hotels
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel ( max. 20 kilo p.p. )
 • GPS-routes
 • Nederlandstalige routebeschrijving
 • Kaartmateriaal
 • Ontvangst met koffie en vlaai
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur
 • Verzekeringen

Deze reis is zeer gewild.
Wil je verzekerd zijn van plek, boek dan zo vroeg mogelijk.

Vennbahn-Hoge-Venen-Tibor-Wikimedia

Landschap van de Vennbahn door de Hoge Venen, (foto: Tibor, Wikimedia)

Omschrijving 8-daagse Fietsvakantie vier landen Vennbahn-route

Tot begin van de vorige eeuw was de Vennbahn dé spoorlijn tussen Duitsland en Luxemburg voor het transport van kolen. Nog maar een paar jaar geleden is het 125 km lange traject omgebouwd tot comfortabele fietsroute met uitstekende bewegwijzering. Het zal je dan ook niet verbazen dat de route in 2014 tot Fietsroute van het jaar werd gekozen. Afwisselend rij je over goed onderhouden asfaltpaden, maar ook stukken onverhard door rustieke beekdalen. Gedurende de 6 fietsdagen ga je via de Belgische Ardennen en de Hoge Venen door het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel. Gemiddeld fiets je zo’n 50 à 60 km per dag, waarbij de stukken over de ‘Vennbahn’ slechts een stijging kennen van maximaal 2%. In de etappes van dag 4 en 5 zitten wel een paar klimmen, waarvan twee van maximaal 10%. De klim op dag 4 kun je vermijden door het treintje te pakken voor een paar euro. Elke etappe heeft wel een paar hoogtepunten of bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om af te stappen.

Service, vervoer & tips tijdens de fietsreis
Je fietsvakantie begint en eindigt in Maastricht of in ‘s-Gravenvoeren, afhankelijk van de beschikbaarheid van kamers in de hotels. De eerste dag wordt je ontvangen met koffie en vlaai. Als je met de auto komt, kun je bij het hotel gedurende je fietsvakantie parkeren. (eventuele parkeerkosten ter plaatse te betalen) Overnachten en royaal ontbijten doe je onderweg in 3 à 4-sterren hotels, in kamers met eigen douche en toilet. Je bagagevervoer tot maximaal 20 kilo van hotel naar hotel zit bij de prijs inbegrepen. De route is gemiddeld qua zwaarte en voor geoefende fietsers prima te doen. De fietsroute voor deze reis kent een aantal stijgingen en dalingen. Het meenemen van een toerfiets of e-bike wordt dan ook aangeraden. Tegen meerprijs zijn huurfietsen te reserveren.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Maastricht – NH Hotel Maastricht**** | ’s-Gravenvoeren – Hotel Blanckthys | Eupen – Kloster Heidberg*** | Saint-Vith – Relaxhotel Pip Markgraff*** | Clervaux – Hotel Koener*** | Bütgenbach – Hotel Bütgenbacher Hof**** | Aken – Mercure Hotel Aachen Europaplatz****

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Vennbahn-viaduct--Geerd-Olaf-Freyer-,-Flickr

Karakteristiek viaduct waar je onderweg overheen gaat. (foto: Geerd Olaf Freyer, Flickr)

Programma Fietsvakantie vier landen Vennbahn-route

Dag 1: Aankomst in Maastricht (NL) of ‘s-Gravenvoeren (B)
Check-in in je hotel en ontvangst met koffie en Limburgse vlaai. Wie slim is neemt wat extra tijd om wat van de omgeving te zien. Dat kan overigens natuurlijk ook als je terug bent op de laatste dag.

Dag 2: Maastricht (NL) / ‘s-Gravenvoeren (B) – Eupen (B) / 60 km of 47 km
Na het ontbijt begint de eerste fietsdag. Vanuit Maastricht rij je al snel de grens over België in. Het gaat via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en voormalig dwergstaatje Moresnet naar Raeren. Hier bevindt zich een burcht met een pottenbakkersmuseum. Rustig rijdend eindigt deze eerste dag in Eupen waar je overnacht.

Uitzicht op Moresnet en Geuldal, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Dag 3: Eupen (B) – Sankt Vith (B) / 61 km
Vandaag wordt een gedenkwaardige dag, want je rijdt vrijwel de gehele etappe over wegen die verboden zijn voor gemotoriseerd verkeer. Langzaam maar zeker ga je wat klimmen als je door de Hoge Venen rijdt naar een hoogte van 660 meter boven zeeniveau. Vanaf Kalterherberg gaat de route nu over het Vennbahn-fietspad. Dat is heerlijk ontspannen rijden, o.a. langs het oude spooremplacement van Sourbrodt, naar Waimes.  Vervolgens langs de Montenauer hammenrokerij naar Sankt Vith.

Dag 4: Sankt Vith (B) – Clervaux (L) / 32 of 56 km
Na het ontbijt vervolg je het Vennbahn-fietspad verder richting Luxemburg. Onderweg is een bezoek aan de burchtruïne Burg-Reuland een stop waard. Even verder passeer je de grens met Luxemburg richting Troisvierges. Hier kun je kiezen: òf je kunt met het lokale treintje verder naar Clervaux òf je besluit op eigen kracht met de fietst de schitterende route naar Clervaux te nemen, het eindpunt van vandaag. Dan heb je wel een paar keer bergop, maar je zult dan ook genieten van een paar geweldige afdalingen.

Landschap Luxemburg bij Clervaux, foto: rboed, Flickr

Dag 5: Clervaux (L) – Bütgenbach (B) / 66 km
Begin deze dag met een extra stevig ontbijt, want vandaag wordt een ware ‘bergetappe’. Om te beginnen ga je op weg naar het Drielandenpunt ‘Luxemburg – België – Duitsland’, dichtbij het plaatsje Ouren. Van daaruit verder door het dal van het riviertje de Our, terug in noordelijke richting, onder andere langs Schönberg. Dit is echt een wonderschone route. Als je het Ourdal verlaat klimt de route dan weer naar een hoogte van 600 meter. Dit laatste heuvelachtig deel van de etappe naar Bütgenbach is rijk aan panorama’s.

Dag 6: Bütgenbach (B) – Aken / 68 km
Na een intensieve bergetappe van gisteren wordt het vandaag een rustige rit. Maak onderweg een tussenstop in één van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste 30 kilometer naar Aken voeren bergaf, zodat je nog genoeg energie over hebt om de historische stad van Karel de Grote te bewonderen.

Zicht op Aken, foto: Huub Janssen, Flickr

Dag 7: Aken (D) – Maastricht (NL) / ‘s-Gravenvoeren (B)40 km of 55 km
Vanaf Aken voert de route je terug naar Nederland. Vanaf Lemiers volg je de LF13 en gaat het Zuid Limburgse heuvellandschap als een langgerekt schilderachtig panorama aan je voorbij.

Ben je de reis begonnen in ‘s Gravenvoeren dan fiets je vanaf het station Maastricht Randwyck nog 15 heerlijke kilometers naar jouw eindbestemming.

Dag 8: Vertrek na het ontbijt
Na het ontbijt is het arrangement ten einde en vertrek je op eigen gelegenheid naar huis.

Vennbahn-Monschau-Frans-Berkelaar,-Flickr

Het idyllische stadje Monschau (foto: Frans Berkelaar, Flickr)

 

Reviews

het was een supermooie reis met zeer goede hotels. Het ontbijt was ook overal heel goed

B. Tax

Mijn cijfer:

9

Leuke fietsvakantie gehad ondanks een paar regenachtige dagen. De hotels waren goed. De een beter dan de andere. Het Mercure hotel in Aken waren wij niet enthousiast over vanwege het ongezellige restaurant en de slechte keuken. Bagagevervoer was perfect geregeld. De fietsen voldeden helaas niet aan onze verwachtingen. Slechte zadels, te weinig ondersteuning voor de pittige klimmetjes op de route. Een keer waren de accu's zelfs leeg terwijl we nog een aantal kilometers voor de boeg hadden. Wij misten een fietstasje op het stuur waar de routebeschrijving in had gekund. Nu moesten wij tijdens het fietsen de boekjes vasthouden. Heel onhandig en gevaarlijk. Wij waren tevreden over de routebeschrijvingen. Was even wennen aan de afkortingen maar de routes waren duidelijk en goed beschreven. Op de laatste dag helaas een lekke achterband. Gelukkig waren we in Mechelen waar een fietsenmaker de band heeft gerepareerd. De rekening kon direct gestuurd worden naar het fietsverhuurbedrijf. Dat was een pluspunt.

Lees meer

R. de Graaf

Mijn cijfer:

7

Super leuk. De routeboekjes per dag; op een enkel foutje na, heel handig in gebruik. De hotels waren perfect en het eten ook.

E. Verkleij

Mijn cijfer:

9

We hadden ons erg verheugd op deze fietsreis maar onze euforie was een beetje voorbarig De ruote was op sommige momenten erg zwaar en het ontbrak tijdens het fietsen aan rustpunten en toiletgelegenheden En als er wel wat was was het gesloten De route was overdreven op papier gezet zodat je heel vaak moest afstappen om je opnieuw te oriënteren De hotels waren heel goed behalve het brokante hotel in Sankt Vith Erg verscholen en sterk verouderd De huurfiets was erg goed Samengevat :De vennbaan was super mooi maar detocht te zwaar Hellingen van 19% en meer Wij zijn 120% tevreden over de inzet van team Ecktiv

Lees meer

H. Van der Schaar - Soeting

Mijn cijfer:

6

Het was geweldig zeer goede hotels

J. Swinkels

Mijn cijfer:

10

mooie route door een prachtig landschap. Af en toe best wel pittige hellingen. Een persoon in ons gezelschap reed op een gewone toerfiets met 6 versnellingen. Dat is voor dit doel eigenlijk te weinig. Alle overnachtingsadressen waren uitstekend!. Met een grote uitzondering: Het hotel in Monschau was echt slecht: een vieze badkamer met volop haren van vorige gasten, eten in wat ik niet anders dan een vreetschuur kan betitelen. Verder was het personeel simpelweg klantonvriendelijk. Een groot contrast met alle eerdere adressen. "Reactie ECKTIV: beste Martien, er waren meerdere klanten die Hotel Michel in Friends als niet goed hebben ervaren. Het hotel is daarom uit het programma gehaald"

Lees meer

M. van den Hoven

Mijn cijfer:

9

In één woord geweldig. Eerste keer een fietsvakantie en dan ook nog in het buitenland met zijn bergen,heuvels en dalen. Het was warm weer maar daarom gingen wij al vroeg weg zodat wij met de extreme warmte op de locatie waren. Daarna even opfrissen en de stad/dorp/omgeving verkennen. Mooie plaatsen bezocht en voordat je het wist was de vakantie alweer voorbij. Wij zullen altijd deze vakantie onthouden door de volgende punten. 1. De fietsroute , 2. Service van de organisaties Ecktiv en hotels. 3. één van de hotels vonden wij het beste hotel waar we ooit waren we geweest (Hotel Butgenbacherhof) 4. één van de hotels was het "slechtste" hotel wat wij gehad hadden. (Michel & Friends hotel): "Reactie ECKTIV: beste Piet, Hotel Michel in Friends is inmiddels uit het programma gehaald"

Lees meer

P. Visser

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €789,-
Land Nederland, België, Luxemburg, Duitsland
Reisperiode 1 mei - 30 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=14]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?