Fietsvakantie in het spoor van de Vikingen

8-daagse fietsvakantie op de grens van Duitsland en Denemarken in het spoor van de Vikingen (en de Hollanders).

Vanaf €739,-

Landschap Sleeswijk Holstein, foto: ptra, Pixabay

 • Duitsland
 • 27 april - 21 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse fietsvakantie op de grens van Duitsland en Denemarken in het spoor van de Vikingen (en de Hollanders).

Deze fietsvakantie in Sleeswijk-Holstein brengt je van de Oostzeekust naar de Noordzeekust, door kleurrijke stadjes, langs de oude handel- en scheepvaartroutes van de Vikingen. Rivieren, kusten, wadden en zoutvelden, maken dit een afwisselende en boeiende vakantie. Maar ook heuvels, bossen en dijken met grazende schapen. En natuurlijk word je overal herinnerd aan een roemrucht verleden waarin de Vikingen, maar óók de Hollanders een belangrijke rol speelden.

Prijs | v.a. € 739,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag eenpersoonskamer € 250,-
 • Seizoentoeslagen van toepassing, zie boekingsformulier
 • Optioneel: hotelupgrade naar comfort hotels v.a. € 230,-
 • Optioneel: huurfiets € 100,- of e-bike € 235,- per pers oon
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst zaterdag en zondag van 27 april tot 21 september 2024

Inclusief: 

 • 7x overnachting in een 2-persoonskamer met bad/douche en wc
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (tot 20 kg)
 • Persoonlijke toelichting en informatie bij aankomst in Husum (Duitstalig)
 • GPS-routes
 • Uitvoerige routebeschrijving en overzichtskaart per kamer (Duitstalig)
 • Service-hulplijn

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Parkeerkosten
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting of Kurtaxe (ter plaatse te voldoen)

Uitzicht over het land van Eider-Treene-Sorge. Foto: Eider-Treene-Sorge-GmbH, Wikimedia

Omschrijving 8-daagse fietsvakantie in het spoor van de Vikingen

Sleeswijk-Holstein is de noordelijkste deelstaat van Duitsland. Het grenst aan Denemarken in het noorden, de Noordzee in het westen en de Oostzee in het Oosten. De hoofdstad is Kiel. In de stadjes vind je drukke straten en kleurrijke binnenplaatsen, marktpleinen en havens. De zeeën, stranden, natuurparken en  waterlandschappen zorgen in dit deel van Duitsland voor een afwisselende vakantie.

Tijdens deze vakantie, fiets je deels langs de Schlei, een zij-arm van de Oostzee, vroeger een belangrijke handelsroute tussen de Noord- en de Oostzee, nu geliefd bij watersporters. Door schilderachtige landschappen, kom je langs zoutvelden, over dijken met grazende schapen en adem je overal de gezonde lucht.

In totaal leg je ongeveer 300 kilometer af in zes fietsdagen. De zwaarte van deze fietsvakantie valt in de categorie 2, vlak tot licht heuvelachtig terrein met hoogteverschillen tot 150 meter.

Service, vervoer & tips 
Je reist op eigen gelegenheid naar Husum dat op zo’n 580 kilometer van Utrecht ligt. De auto kun je parkeren in een publieke parkeergarage voor ongeveer € 6,- per dag of bij het hotel voor ca. € 6,- tot € 12,- per dag (geen bewaking). Op voorhand een parkeerplek reserveren is niet mogelijk. Per internationale trein is Husum goed bereikbaar. Kijk voor meer informatie op NS Internationaal.

Het is handig om in een kleine rugzak of fietstas voldoende water en proviand mee te nemen. Laat je vooraf informeren over het weer en pas je kleding hierop aan.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Het havenstadje Husum, waar je fietsvakantie begint en eindigt. Foto: Regenwolke0, Pixabay.jpg

Programma fietsvakantie in het spoor van de Vikingen

Dag 1: Aankomst in Husum
Je reist op eigen gelegenheid naar Husum. Je eventueel gehuurde fiets(en) staan klaar bij het hotel waar je overnacht en worden zo nodig op maat aangepast. We raden je aan om op tijd te komen, want het is zeker de moeite waard om Husum in te gaan. Hier tref je het museum van de Duitse schrijver en dichter Theodor Storm en waar je meer te weten komt over de roerige geschiedenis van dit deel van Duitsland. Ook loont het om een bezoekje te brengen aan het scheepvaartmuseum.

Dag 2:  Husum – Schleswig /omgeving (ca. 51 km)
Vandaag fiets je over het Eider-Treene-Sorge-pad. Dit fietspad in het rivierlandschap van Eider-Treene-Sorge slingert door het vlakke laagland tussen de Noord- en Oostzee. Het grootste deel van de route voert over eenzame paden door het rustige platteland, dat wordt gedomineerd door heidevelden, bossen en weelderige groene weiden. Je komt langs het grootste archeologische monument van Noord-Europa, de ‘Dannevirke’.  De Vikingen wierpen deze verdedigingswallen op in de middeleeuwen en zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar in het landschap. Hier kruisten de belangrijkste handel- en invasieroutes van de Vikingen elkaar. Vlak buiten Sleswig vind je het Viking Museum Haithabu. Een echte aanrader, want behalve het geheel gerenoveerde museum, vind je hier ook een origineel (nagebouwd) Vikingdorp met de kenmerkende rietgedekte huisjes.

Dag 3: Schleswig/omgeving – Kappeln (ca. 38 km)
De etappe van vandaag voert je door de oude historische vissersstad Holm en langs de noordelijke oevers van de Schlei. Tegenwoordig is het een populair zeilgebied. In vroeger tijden was de Schlei een belangrijke handelsroute, vooral voor de Vikingen. De weg over de Schlei heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de uitwisseling van goederen tussen de Noordzee en de Oostzee. Later verloor de Schlei deze status, omdat de schepen groter werden en de Schlei daarvoor te ondiep was. Naast watersport is de Schlei populair vanwege het schilderachtige landschap.

Je fietst over prachtige paden door het zacht glooiende landschap van de visserij over Borderby, Lindaunis naar Arnis (de kleinste stad van Duitsland) naar het havenstadje Kappeln. Overnachting in Kappeln.

De oude verdedigingswallen ‘Danevirke’ gebouwd door de Vikingen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Foto: Vastgoten, Wikimedia

Dag 4: Kappeln – Eckeförde (ca. 35 km) 
Over de zuidoever van de Schlei, fiets je de route van de Vikingen via Kopperby en Sieseby naar Missunde. Missunde, dat op het smalste deel van de Schlei ligt, was vroeger een belangrijke strategisch punt waar tot de 19e eeuw om werd gestreden. Nu is het een dorpje met 500 inwoners en varende of fietsende toeristen. Van Missunde naar Eckernförde, waar je overnacht, is het nog zo’n 12 kilometer fietsen. In de haven kun je je vergapen aan de traditionele zeilschepen die vanuit hier naar Denemarken, Kiel en Rostock varen. In de oude binnenstad vind je vele gezellige winkels, terrasjes en cafés.

Dag 5: Eckenförde – Kiel -Eckenförde (ca. 76 km)
Verken vandaag het Kielfjord en Kiel de hoofdstad van de deelstaat. Ervaar de aankomst en vertrek van veerboten naar Zweden of Noorwegen of maak een tocht met de fjordenstoomboot (op eigen gelegenheid). Je fietst op eigen gelegenheid heen naar Kiel en weer terug en kunt deze etappes naar wens inkorten. Je overnacht een tweede nacht in Eckenförde.

Dag 6: Eckenförde – Rendsburg (ca. 44 km)
De etappe van vandaag voert je door het natuurpark Hüttener Berge naar Rendsburg. Het hoogste punt is de Scheelsberg op 106m, niet ver van Owschlag van waar je verder fietst naar het einddoel vandaag “Rendsburg”.

Dag 7: Rendsburg – Husum (ca. 76 km)
De Eider volgend fiets je door moerasgebied en over dijken en kustpaden naar Tönning. Hier bevindt zich het Mulitmar Wattforum met informatie over de Waddenzee, waar je grote en kleine zeedieren kunt zien in 36 aquaria. Er zijn eveneens verschillende exposities en evenementen.  Je vervolgt je weg over het schiereiland Eiderstedt, langs de  zoutvelden waar vele verschillende vogelsoorten te zien zijn. Een ander bijzonder aspect van dit Nederlands- aandoende landschap vormen de ‘Hauburgs’, reusachtige boerderijen, met enorme daken. Zo gebouwd om stormen en overstromingen te weerstaan en onderdak te bieden aan mens en dier. Je steekt over naar het Noordzee-kustfietspad en fietst het laatste stuk van de route naar Husum. Overnachting in Husum.

Dag 8: Vertrek uit Husum
Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie. Je reist op eigen gelegenheid terug naar huis.

Reconstructie van een Vikingdorp Haithabu in Busdorf aan de Schlei met vikinghuizen: Foto: Erik Ballak Wikimedia

 

Overzicht reis

Prijs Vanaf €739,-
Land Duitsland
Regio Sleeswijk-Holstein
Reisperiode 27 april - 21 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Extra's

Rondvaart door de grachten van Friedrichstadt

Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?