Wandelvakantie gehele Westweg van Pforzheim naar Basel

15-daags wandelarrangement (incl. bagagevervoer) over de Westweg van noord naar zuid dwars door het Zwarte Woud

Vanaf €1699,-

 • Duitsland
 • 10 april - 18 oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 14 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

15-daags wandelarrangement (incl. bagagevervoer) over de Westweg van noord naar zuid dwars door het Zwarte Woud

Deze 15-daagse wandelvakantie is een kennismaking met een veelzijdig landschap van eindeloze dennenbossen, bergruggen met heerlijke uitzichten, afwisselende luchten, weidse dalen, meren en veengebieden, groene weides en vers-geploegde akkers met her en der een typische Zwarte-Woudboerderij. Onderweg overnacht je in 3-sterren hotels of Gasthofen.
De 285 kilometer lange Westweg van Pforzheim naar Basel is een echte Duitse wandelklassieker. In 13 etappes doorkruis je het Zwarte Woud van noord naar zuid. Een uitdagende langeafstandswandeling waar je vol van kunt genieten, omdat de hotels en het bagagevervoer goed zijn geregeld.

Prijs | V.a. € 1699

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 300
 • Toeslag bagagevervoer bij 1 persoonsboeking € 180
 • Optioneel: hond meenemen pakket (toeslag hotels + extra bagage + geschenk) € 236
 • Aankomst dagelijks (muv woensdag) van 10 april t/m 18 oktober
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief:

 • 14 overnachtingen met ontbijt in drie- en viersterren hotels of gasthofen
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Basisinformatie met een uitvoerige routebeschrijving en overzichtskaart Westweg (Duitstalig)
 • Reissuggesties voor openbaar vervoer van Weil am Rhein naar Pforzheim
 • Toeristenbelasting/Kurtaxe in de overnachtingsplaatsen
 • Service Hotline

Niet inbegrepen zijn:

 • Vervoer naar startplaats Pfortzheim en van eindplaats Weil am Rhein
 • Lunch- en avondmaaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard

Westweg-Schliffkopf-2

Omschrijving 15-daagse Wandelvakantie Westweg, van Pforzheim naar Basel

De wandelvakantie start in de ‘goudstad’ Pfortzheim en leidt door dichte bossen die kenmerkend zijn voor het noordelijke Zwarte Woud. Je loopt hoog over de westelijke bergkam, afwisselend over smalle bergpaden en brede boswegen door uitgestrekte dennenbossen waarbij je steeds verrast wordt door weidse uitzichten.  Hoogtepunten van de eerste helft van de Westweg zijn de legendarische Mummelsee en de Hornisgrinde, die met 1.164 meter de hoogste berg van het Noordelijke Zwarte woud is. Vanaf het lieftallige Kinzigtal duik je diep het Zwarte Woud in en wandel je naar Hausach, met 240 m het laagste punt van deze reis.

De Westweg is een zgn ‘höhenweg’. Je loopt hoog over de bergen, de dagetappes zijn lang en inspannend vanwege de te overbruggen hoogtemeters. Soms heeft de weg alpine karakter, dat wil zeggen dat de weg dan voert over smalle steile paadjes bedekt met stenen en wortels.  Maar echt klimmen, of ‘klettersteigen’ komt op deze wandelroute niet voor.

Service, vervoer & tips tijdens de wandelreis
De Westweg voert door ongerepte natuur en afgelegen hoogtes waar weinig horeca te vinden is. Houd hier rekening mee met het inpakken van de dagrugzak; neem voldoende drinken en voedsel voor onderweg mee. De overige bagage worden naar je volgende overnachtingsplek vervoerd.

Wij adviseren om met het openbaar vervoer naar de startplaats Pfortzheim te komen. Dan kun je na aankomst in Weil am Rhein ook meteen weer verder reizen. Kom je wel met de auto dan is er parkeerplek in Pforzheim aanwezig. Van finishplaats Weil am Rhein gaat er een bus naar Basel en van daaruit een trein naar Pfortzheim. De reistijd is ongeveer 2,5 uur.

De Westweg is een kwaliteitswandelpad en uitstekend gemarkeerd. Je hebt middelzware en zware wandeldagen (zwaarte: 2 en 3 sterren) grotendeels op goed onderhouden paden. Daarbij moet je af en toe stevig klimmen en dalen waarbij je ook nog eens een volle dagen wandelt (6 uur en langer). Een goede conditie en ervaring met dit soort wandeltochten is gewenst. Gelukkig kun je je eigen tempo aanhouden en geniet je van de prachtige route.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Pforzheim – Europa Hotel Garni | Dobel – Hotel Pension Heidi | Forbach – Hotel am Mühlbach | Bühl – Zur großen Tanne | Freudenstadt-Kniebis – Hotel Schwarzwald Kniebis | Oberharmersbach – Vesperstube Harkhof | Hausach – Gasthaus zur Blume | Schonach – Hotel Gasthaus Wilhelmshöhe | Vöhrenbach – Gasthaus Kalte Herberge | Hinterzarten – Hotel am Bach | Todtnau-Muggenbrunn – Vitalhotel Grüner Baum | Kleines Wiesental – Berggasthof Haldenhof | Kandern – Hotel Pfaffenkeller | Weil am Rhein – Hotel Schwanen

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Westweg-Heuhuettental Copyright Zweckverband Tal der Murg.jpg

Programma Wandelvakantie Westweg, van Pforzheim naar Basel

Dag 1: Aankomstdag in Pforzheim
Je reist op eigen gelegenheid naar Pforzheim wat op ongeveer 550 kilometer rijden van Utrecht is. Je kunt gratis parkeren bij- of in omgeving van het hotel. Het is mogelijk om per trein te reizen naar station Pforzheim. Kijk voor meer informatie op NS Internationaal.
Goudstad Pforzheim is de noordelijke “Pforte” (poort) naar het Zwarte Woud. De twee rivieren van het Zwarte Woud, de Enz en de Nagold, komen in het centrum van de stad bij elkaar.

Dag 2: Pforzheim – Dobel (ca. 25 km, ↑744 m, ↓313 m)
De Westweg begint met een ontspannen wandeling door de rivierdalen van de Enz en de Nagold. Extra leuk is de overschrijding van de Grösselbachs via staptenen. Nadat je het Slot Neurenberg, dat hoog in de bergen ligt, bereikt hebt begint het gedeelte door de dichte bossen, met de voor het Zwarte Woud zo karakteristieke hoge dennen.

Dag 3: Dobel – Forbach (ca. 26 km, ↑972 m, ↓1.075 m)
Vanaf het zonnige en nevelvrije plateau Dobel duik je weer het dicht beboste Noordelijke Zwarte Woud in. Uitzichtpunten komen bij Hohlohturm en bij de hoge en lage Latschigfelsen. Vanaf de Hohlohturn, een 30 meter hoge uitzichttoren kom je 6 meter boven de hoge boomtoppen uit en heb je een magnifiek zicht op de Vogezen, de Schwäbische Alb, het Odenwald en de Zwitserse Alpen. Kleed je wel warm aan. Men zegt daar: ‘In Kaltenbronn is het altijd een vacht kouder’!

Dag 4:  Forbach – Unterstmatt (ca. 19 km, ↑1.088 m, ↓452 m)
Een stoere etappe met meer dan 1000 hoogtemeters staat vandaag op het programma. Je passeert de eerste twee, van de in totaal 10 bergtoppen hoger dan 1000 meter die de Westweg rijk is. Steile beklimmingen, prachtige uitzichten, het diepblauwe water van de Schwarzenbach-Stausee en van de Herrenwieser Karsee, zijn karakteristiek voor deze dag. Bijzonder fraai bloeit hier in het voorjaar het wollegras en in het najaar staat de heide vol in bloei.

Dag 5:  Unterstmatt – Alexanderschanze (ca. 28 km, ↑850 m, ↓807 m)
De hoogtepunten van het noordelijke Zwarte Woud komen vandaag allemaal samen: de Hornisgrinde (1.163 m), de hoogste berg van dit deel van het Zwarte Woud, de legendarische Mummelsee, de onder natuurbescherming staande Schliffkopf (1.054 m) en het door een orkaan vrijgekomen Lotharpfad. Ook de planten- en dierenwereld is in dit zogeheten Grindenschwarzwald indrukwekkend. Met een beetje geluk ziet u adders en berghagedissen voorbij flitsen. De korhoenders die hier ook leven, laten zich jammer genoeg niet vaak aan wandelaars zien.

Dag 6:  Alexanderschanze – Hark  (ca. 17 km, ↑322 m, ↓617 m)
Vandaag word je opgeslokt door het bos. Adem diep in, zoveel eenzaamheid in het bos zal je zelden ervaren. Dichte bossen, hoge bomen, diepe schaduwen en weelderig groen. Pas aan het einde van de dag word je als het ware uitgespuugd’ door het donkere woud.

Dag 7:  Hark – Hausach (ca. 15 km, ↑422 m, ↓854 m)
Deze dag komt het op de knieën aan. Er moet veel gedaald worden. Wandelstokken kunnen vandaag goede dienst doen en de knieën ontlasten. Aan het einde van de dag bereik je via de afwisselende Kinzigsteg, je eindbestemming in het wonderschone Kinzigtal.

Dag 8:  Hausach – Schonach (ca. 20 km, ↑1.292  m, ↓562 m)
De moeilijkste etappe van de Westweg staat vandaag op het programma vanwege de steile bergpassages. Je stijgt vandaag bijna 1300 meter. Een prachtig uitzicht is je beloning! Hoogtepunten van vandaag zijn de uitzichtpunten op de Huberfelsen en de Karlstein

Dag 9:  Schonach – Waldau (ca. 26 km, ↑680 m, ↓640 m)
Gelijk aan het begin van deze wandeldag kom je bij de Blindensee, een sprookjesachtig mooi plekje. Het is zo betoverend dat je de neiging krijgt om te gaan fluisteren. De route gaat verder naar de Martinskappelle. Vanaf hier is het zeker een paar extra stappen waard om bij de oorsprong van de Donau te  komen. Het is niet spectaculair, maar toch bijzonder om te zien waar de machtige rivier de Donau, die eindigt in de Zwarte Zee, zijn oorsprong heeft. Als je nog energie over hebt is het ook leuk om de klim naar de Brend-Turm te doen.

Dag 10:  Waldau – Hinterzarten (ca. 24 km, ↑420 m, ↓606 m)
Vandaag hou je de hele dag de Feldberg in het vizier; je zult hem pas morgen beklimmen. De berg wijst je vandaag de weg naar de Thurner, van waar je een prachtig uitzicht hebt, helemaal tot aan de bekende Titisee. Je loopt verder tot aan het Idyllische Zwarte Woud dorp Hinterzarten. Als je nog zin hebt in een levendige wintersport, dan bevelen we een bezoek aan het Ski-museum aan.

Dag 11:  Hinterzarten – Notschrei  (ca. 21 km, ↑860 m, ↓622 m)
Vandaag beklim je de hoogste berg van het Zwarte Woud: de Feldberg (1.493m). Vanaf daar wandel met de allermooiste uitzichten over de Stübenwasen, die weliswaar geen klassieke bergtop is, maar wel een prachtige hoge route heeft, met fantastische uitzichten op de Feldbergtrubels. Hier kun je in een enorme boomstamligstoel helemaal ontspannen, voordat je de afdaling naar Notschrei aanvaardt.

Dag 12:  Notschrei – Haldenhof  (ca. 18 km, ↑745 m, ↓933 m)
Deze dag wandel je over de allermooiste berg van het Zwarte Woud heen; de 1.414 meter hoge Belchen. “De Belchen is het eerste station tussen Hemel en Aarde”, stelde de Duitse dichter des vaderlands Johann Peter Hebel vast. Daarmee is alles al gezegd over deze geweldig mooie etappe.

Dag 13:  Haldenhof – Kandern  (ca. 20 km, ↑502 m, ↓1.087 m)
Je laat de Belchenregio achter je en hebt de laatste van de tien duizendplussers van de Westweg voor je liggen: de Blaue. Deze ligt hoog boven het Rijndal en bij goed weer kun je de stad Basel, het einddoel van de Westweg al zien liggen. Vanaf nu gaat het steil, en over smalle wandelpaden, naar beneden tot aan het historische stadje Kandern.

Dag 14:  Kandern – Weil am Rhein  (ca. 20 km, ↑512 m, ↓589 m)
Op de laatste etappe laat je het Zwarte Woud achter je en ga je de allerlaatste heuvel over. Groene weiden, liefelijke wijngaarden en open bladverliezende bossen in het Markgräflerland, vormen een mooi contrast met het oerlandschap van het Zwarte Woud van de afgelopen dagen. Aangekomen in Weil am Rhein, is het leuk om de Zwitserse stad Basel te bezoeken.

Dag 15:  Individuele terugreis
Na het ontbijt eindigt deze wandelreis. Op eigen gelegenheid keer je huiswaarts.

 

Westweg_Freiersberger-Tor_Westweg_bearb_4c_Mai12-v-Copyright-C.-Eberle

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1699,-
Land Duitsland
Regio Zwarte Woud
Reisperiode 10 april - 18 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 14 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=22]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?