Wandelvakantie Noorwegen Pelgrimstocht over Gudbrandsdalsleden

10-daagse wandelvakantie over het Noorse deel van het Olavspad van Oppdal naar Trondheim

Vanaf €1199,-

Foto: Store Norske Leksikon

 • Noorwegen
 • maart - oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 9 nachten
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10-daagse wandelvakantie over het Noorse deel van het Olavspad van Oppdal naar Trondheim

De Gudbrandsdalsleden in Noorwegen is een van de pelgrimswegen, de St. Olavspaden, die allemaal uitkomen bij de Nidaros-kathedraal in Trondheim. Tijdens deze wandelreis loop je het laatste deel van de pelgrimsroute, van Oppdal, door een indrukwekkend cultuurlandschap, langs de rivier de Orkla, door bossen en veenmoeras naar Trondheim. Vind de rust en de stilte van de pelgrim in en om je heen. Een prachtige kennismaking met het Noorse Olavspad.

Prijs | vanaf € 1199

 • De prijs is per persoon op basis van halfpension in een tweepersoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 300
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen maart en oktober 2024

Inclusief

 • 9x overnachting in een 2-persoonskamer hotel, pelgrimsherbergen, pelgrimshutten, huisje op camping
 • 8x ontbijt
 • 6x avondmaaltijd, exclusief drankjes
 • 6x lunchpakket
 • eventuele transfers ter plaatse
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en wandelkaart
 • Hulplijn

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting; ter plaatse te voldoen

Omschrijving 10-daagse Wandelvakantie Noorwegen, pelgrimstocht over Gudbrandsdalsleden

Begin negentiger jaren van de vorige eeuw werd in Noorwegen een begin gemaakt met het herstel van de pelgrimsroutes die na de reformatie in het verval waren geraakt. Moderne pelgrims wandelen langs deze wegen om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Waar de pelgrimspaden in Spanje en Portugal overvol zijn, vind je in Noorwegen nog de rust en de stilte en de ontberingen van een ware pelgrim. Wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis. Het is vooral een persoonlijke ervaring.

Service, vervoer & tips
Vanuit Nederland reis je op eigen gelegenheid naar Oppdal, Met het vliegtuig reis je naar Oslo. Hier neem je de trein die je in ongeveer 5,5 uur naar Oppdal brengt. Met de auto is het ongeveer 1.675 km rijden vanaf Utrecht. Met de trein reis je eerst naar Kiel waar je de boot neemt naar Oslo. Hier stap je over op de trein naar Oppdal. Kijk voor meer informatie op NSinternational.nl.

Gemiddeld bedraagt de wandelafstand 20 km per dag en dat vereist een gedegen wandelervaring. Je hoeft nergens te klimmen of langs steile afgronden te lopen. En je hebt elke dag tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap.

Tijdens deze reis wordt je bagage vervoerd.  Zo heb je tijdens de wandelingen alleen een comfortabele dagrugzak nodig voor je persoonlijke bezittingen, water en een lunchpakket.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | je overnacht in hotels, pelgrimsherbergen pelgrimshutten, huisje op camping

Water bij Oppdal, foto: Jan Norman B, Flickr.

Programma Wandelvakantie Noorwegen, pelgrimstocht over Gudbrandsdalsleden

Dag 1: Aankomst in Oppdal
Afhankelijk van je aankomsttijd kun je het centrum van Oppdal verkennen en naar de mooie withouten kerk van Oppdal wandelen, 2 kilometer buiten het centrum. Diner en overnachting in Oppdal.

Meer bij Oppdal, foto: gruzuk, Flickr

Dag 2: Van Oppdal naar Langklopp Fjellgård, afstand ca 21,5 km
Na het ontbijt begint je pelgrimstocht. Je wandelt door cultuurlandschap en bossen, omgeven door een mooi berggebied. Het is geen moeilijke wandeling. Over typisch Noorse grusveier of gravelpaden, afgewisseld met graspaden, loop je naar het volgende overnachtingsadres. Onderweg kun je genieten van de mooie uitzichten over het dal.

Dag 3: Van Langklopp Fjellgård naar Stamnan, afstand ca 20 km
De tocht van vandaag voert door het mooie Orkladal. De rivier slingert door het landschap en de berghellingen aan weerszijden zijn begroeid met eindeloze naaldbossen. Tot aan Skjepphaugen, waar je de rivier oversteekt, daal je voornamelijk af. Na de brug kun je kiezen tussen een steile beklimming met mooie uitzichten over het dal of een vlakke wandeling langs de oever van de Orkla naar Stamnan.

Dag 4: Van Stamnan naar Hol, afstand ca 22,5 km
Door het bos loop je naar Rennebu waarna je een kilometer de rijksweg volgt om dan de berghelling omhoog te lopen. Onderweg passeer je enkele oude boerderijen, de zogeheten trønderlån; langgerekte gebouwen met twee verdiepingen waar vaak meerdere generaties of gezinnen wonen. Als je weer op de doorgaande weg bent, is het nog een paar kilometer naar het overnachtingsadres.

Dag 5: Van Hol naar Løkken Verk, afstand ca 19 km
Ook vandaag een mooie etappe langs de Orkla, door Meldal naar het mijndorp Løkken Verk, veelal over vlakke grusveier, asfalt en graspaden. Na Meldal en Malmplassen wachten er ook een paar steile klimmetjes.

Dag 6: Van Løkken Verk naar Gumdalen, afstand ca 9 km
Een korte etappe vandaag, eigenlijk een halve rustdag. Bij Malmplassen word je nog eens aan de mijnindustrie herinnerd en zie je enkele overblijfselen van een oude smeltoven. Hier staat ook een mijlpaal die aangeeft dat het nog 61 kilometer is naar Nidaros.

Bossen bij Skaun

Dag 7: Van Gumdalen naar Skaun, afstand ca. 21 km
Nadat je het Solsjøen-meer en de Korslia-boerderij bent gepasseerd bereik je een als huiskamer ingerichte schuilhut. Een prima plek voor een pauze. Daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. Na een paar kilometer verlaat je het drassige gebied weer en wandel je over bospaden en grusveier naar Skaun.

Dag 8: Van Skaun naar Øysanden, afstand ca 18 km
De mijlpaal in Skaun vermeldt dat het nog 38 kilometer is naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim. Via de historische plek Husaby wandel je dan tussen akkers en weilanden richting de Gaula-rivier en je eindbestemming van vandaag Øysanden.

Dag 9: Van Øysanden naar Nidaros, Trondheim, afstand ca 21 km
In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht je nog een korte, maar stevige klim. Later loop je door een bosgebied en uiteindelijk door de straten van Trondheim naar de Nidaros-kathedraal, het doel van deze pelgrimswandeling. De traditie wil dat de pelgrim de kathedraal langzaam moet naderen wanneer hij aankomt en drie keer rond de kathedraal moet lopen, voor hij naar binnengaat. Pas dan is de pelgrimstocht voltooid.

Dag 10: Vertrek
Na het ontbijt eindigt deze vakantie

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1199,-
Land Noorwegen
Regio Trøndelag
Reisperiode maart - oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 9 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?