Busreis-fietsvakantie van Maastricht naar de Bodensee

12-daagse zeer afwisselende fietsvakantie vanuit Maastricht over Vennbahn, door Eifel en Zwarte Woud, langs Aken, Trier, Straatsburg tot aan de Bodensee

Vanaf €1599,-

Rijnwaterval, foto: Hansueli Krapf, Wikimedia

 • Duitsland
 • 8 september
 • Fietsvakantie
 • Semi-Groepsreis
 • 11 nachten
 • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12-daagse zeer afwisselende fietsvakantie vanuit Maastricht over Vennbahn, door Eifel en Zwarte Woud, langs Aken, Trier, Straatsburg tot aan de Bodensee

Een heerlijke, uitdagende en afwisselende fietsvakantie van Maastricht naar de Bodensee, geïnspireerd door de langeafstandfietsroute ‘Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee’ van Paul Benjaminse. In elf dagen fiets je door vier landen, de Eifel en het Zwarte Woud, langs riviertjes naar een van de mooiste meren in de Alpenregio. De zorgvuldig geplande route brengt je elke dag nieuwe verrassingen: mooie historische stadjes, bossen, wijngaarden, kronkelende rivieren, kastelen en bijzondere musea. Met je eigen fiets of e-bike in de fietsbus die de hele reis bij je blijft, wat een luxe.

Prijs | vanaf € 1599,-

 • Prijs per persoon op basis van halfpension en logies/ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 400,-  (tweepersoonskamer op indeling € 0)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Vertrek 8 september 2024 (VERTREKGARANTIE)

Inclusief

 • Retourreis vanaf twee opstapplaatsen met Comfort Class fietsbus
 • Overnachting in goede hotels
 • 11x ontbijt(buffet)
 • 6x diner
 • Bagagevervoer met eigen bus
 • Eigen fiets gratis mee
 • GPS-routes
 • Kaartmateriaal en routebeschrijving
 • Fietsbegeleiding


Niet inbegrepen

 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden zoals kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

 

Routekaart: Paul Benjaminse

Omschrijving 12-daagse Busreis-fietsvakantie Maastricht – Bodensee

De fietsroute van Maastricht naar de Bodensee beslaat ruim 750 km waarvan 550 km autovrij is. De touringcar brengt de deelnemers naar vertrekpunten als de route vanuit het hotel minder interessant is, soms steile beklimmingen vermijdend, of om de route iets in te korten. De gemiddelde afstand is 65 km per dag. Je stijgt maximaal ca 700 meter op een dag, maar veelal met geleidelijke klimpercentages, een enkele uitzondering daargelaten. Voor deze fietsvakantie raden we een e-bike aan. Goed getrainde en ervaren fietsers kunnen de tocht op een sportieve fiets afleggen.

LAAT DE AUTO LEKKER THUIS | In Nederland vertrek je vanuit Alblasserdam of Nuland, met fiets en bagage in een luxe touringcar voorzien van comfortabele fauteuils met royale beenruimte, airco, toilet, minibar, koffie/thee. Tijdens deze 12-daagse busreis fietsvakantie reis je met de bus of op eigen gelegenheid naar Maastricht waar de fietstocht begint. De bus vervoert je bagage naar het eerste overnachtingsadres. De bus brengt je niet alleen naar de bestemming, maar blijft de hele fietsvakantie in de buurt voor de lokale transfers en het vervoer van de bagage van hotel naar hotel. Je fietst dagelijks de route op eigen gelegenheid. De meereizende fietsbegeleiding vertelt je iedere dag over de route met tips en hoogtepunten. De groep reizigers bestaat uit maximaal 40 personen.  Tijdens deze actieve fietsvakantie laat je de auto lekker thuis.

OVER DE FIETSROUTE | Op de fietsdagen rijd je tot ca 73 km per dag over fietspaden en autoluwe wegen. Bij een gemiddelde van 18 km per uur is dat circa 4 uur fietsen per dag. Wij raden het gebruik van een e-bike aan.

EIGEN FIETS OF HUURFIETS | Je kunt je eigen fiets (of e-bike) meenemen of een (elektrische) fiets huren. Kijk bij het overzicht voor de prijzen en de mogelijkheden. Als je zelf een fiets meeneemt, gaat deze gratis mee in de fietstrailer.

DRIE OPSTAPPLAATSEN MET PARKEERGELEGENHEID*
• Alblasserdam: opstappen en parkeren bij SnelleVliet, gratis op afgesloten terrein ( instaptijd 6.30 uur)
• Nuland: opstappen en parkeren bij Hotel van der Valk, met camerabewaking € 5,- p/d (bij overnachten € 2,50 p/d ) (instaptijd 7.30 uur)
• Maastricht: starten vanuit Maastricht (starttijd ca 10.00 uur)

*De opstapplaatsen Alblasserdam en Nuland zijn lastig bereikbaar met OV.  Parkeren is voor eigen risico. De definitieve tijden ontvang je bij de reisbescheiden.

 OVERNACHTEN ONDERWEG* Aken – Best Western Plus Hotel Regence | Bütchenbach – Hotel du Lac |  Trier – Best Western City | Saarbrucken – Innercity Hotel | La Petite Pierre – Aux Trois Roses  | Geisingen – Gasthof Sternen | Konstanz –  Hotel Alte Post |

*De vermelde adressen zijn onder voorbehoud. Bij eventuele wijzigingen wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

De variatie in landschap en cultuur is overweldigend tijdens deze reis

Programma Busreis-fietsvakantie Maastricht – Bodensee

Dag 1: Aankomst in Maastricht; van Maastricht naar Aken, afstand 36 km, ­ ↑ 410 m  280 m
Met de bus of op eigen gelegenheid reis je naar het vertrekpunt in Maastricht. Dan stap je op de fiets voor een relatief korte maar prachtige etappe naar Aken. Vanuit Maastricht fiets je langs Bemelen, aan de rand van het Maasdal, over het Plateau van Margraten naar Aken. Rondom de Dom van Aken vind je gezellige winkelstraten met mooie oude panden. ’s Avonds welkomstdiner, kennismaking met medereizigers, fietsbegeleider en buschauffeur.

Je doet ook het charmante Monschau aan

Dag 2: Van Aken naar Bütgenbach, afstand 73 km, ­ ↑ 650 m  ↓ 260 m
Vanuit het centrum van Aken fiets je naar het begin van de Vennbahn, een geasfalteerd fietspad over een voormalige spoorbaan door Duitsland en België. Zodra je de stad uit bent, ervaar je de rust en stilte van de omgeving. De route voert grotendeels door België en de schitterende Hoge Venen. De eerste 30 kilometers gaan bergop. Dan fiets je via het schilderachtige Monchau naar Bütgenbach waar je twee nachten obv halfpension in een comfortabel hotel met een goed restaurant verblijft.

Hoge Venen, foto: PeterPaulRubens, Pixabay

Dag 3: Van Bütgenbach naar Zendscheid, afstand 73 km, ­ ↑ 530 m  ↓ 790 m
Door het typische Eifellandschap verlaat je Bütgenbach langs het stuwmeer van Bütgenbach en rijd je licht klimmend Duitsland in over het geasfalteerde fietspad. Omgeven door dichte naaldbossen fiets je naar het volgende stuwmeer bij Kronenburg. Vanaf Junkerath volg je andere, goed begaanbare paden en wegen. In Gerolstein kun je een glas van het beroemde bronwater drinken, of kies je voor een stop bij de Italiaanse ijssalon? Door het Kylldal fiets je over de Kyllfietsroute naar Zendscheid, waar de bus wacht om je weer naar Bütgenbach te brengen voor het diner en overnachting.

Landschap rond Gerolstein, foto: W.Bulach, Wikimedia

Dag 4: Van Kyllburg naar Trier, afstand 54 km, ­ ↑ 700 m  ↓ 950 m
Voorbij Kyllburg – waarmee we een venijnige klim vermijden – stap je weer op de fiets. De Kyll volgend, bereik je Elburg waarna je tot Deiminger Mühle het fietspad volgt. Door overstromingen is een deel van het fietspad nog niet hersteld. Via een asfaltweggetje bereik je Kordel, een mooi oud plaatsje midden in een dicht bosgebied dat bekend staat om het Kasteel Ramstein. Trier ligt op het kruispunt van de Moezel, Saar en de Ruwer en is een van de oudste steden van Duitsland. Je verblijft een nacht in een hotel in het centrum op basis van logies en ontbijt. Bewonder de Porta Nigra en de Basilica van Constantijn en geniet van de sfeer op de Grote Markt. Je kunt hier overal terecht voor een goede maaltijd en een heerlijk glas Moezelwijn.

Porta Nigra in Trier bij avond, fotos; mKB, Flickr

Dag 5: Van Trier naar Merzig, afstand 57 km, ­ ↑ 350 m  ↓ 320 m
Langs de Moezel verlaat je Trier en via Konz fiets je naar de monding van de Saar. De mooie fietspaden maken het fietsen aangenaam net als de schilderachtige plaatsjes en de uitgestrekte wijngaarden op de zuidhellingen waar je langskomt. In het centrum van Saarburg stort het water van de zijrivier de Leukbach zo’n 10 meter naar beneden; leuk om even te gaan bekijken. Nadat je de Saar oversteekt volg je het fietspad stroomopwaarts. Je kronkelt mee met de Saar door de Saarschleife, waarna het dal breder wordt en het landschap overgaat in akkers en weilanden. In Merzig wacht de bus om je naar Saarbrücken te brengen. Deze mooie en levendige stad aan twee oevers van de Saar heeft een bijzonder en divers karakter. In het centrum vind je cafeetjes, restaurants en pubs in overvloed voor een avondmaaltijd naar keuze. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

De Saarscheife van boven, foto: Norbert Reimer, Flickr

Dag 6: Van Saarbrücken naar La Petite Pierre, afstand 63 km, ­ ↑ 380 m  ↓ 230 m
We stappen weer op in Saarbrücken en fietsen langs de Saar al na een paar kilometer Frankrijk in waar je door het stadje Sarreguemines fietst. Hier werd tot 2007 aardewerk geproduceerd. Beroemd zijn vooral de decoratieve tegels voor de metrostations in Parijs. Je kunt er meer over te weten komen in een van de twee musea die het stadje rijk is. Bij Oerningen fiets je de Kromme Elzas in, een soort uitstulping in Lotharingen. Na Diemeringen stijgt het pad tot aan de rand van de Vogezen naar Petersbach, waarna je afdaalt naar La Petite Pierre (of: Lützelstein), een charmant en sfeervol dorpje. Nu ben je echt in de Elzas. Overnachting en diner in hotel in La Petite Pierre.

Dorpsbeeld Lützelstein, foto: La Petite Pierre, Wikimedia

Dag 7: Van La Petite Pierre naar Straatsburg, afstand 62 km, ­ ↑ 280 m  ↓ 460 m
Na het ontbijt stap je op de fiets voor de etappe van vandaag naar Straatsburg. Door de bossen voert de route, flink dalend, langs de vele vakwerkhuizen. Het wordt steeds kleurrijker. Vanaf het stadje Saverne volgt de route het kanaal tot aan Straatsburg, dan weer aan de ene kant dan weer aan de andere. Al ver voordat je de stad bereikt, kondigt deze zich aan met de toenemende bebouwing. Je komt langs het Palais de l’Europe waar de Raad van Euopa is gevestigd. In het historische centrum van Straatsburg kun je een bezoek brengen aan de kathedraal. Diner op eigen gelegenheid.

Stadsbeeld centrum Straatsburg: foto: publicdomainpictures.net

Dag 8: Van Straatsburg naar Wolfach, 65 km, ­ ↑ 260 m  130 m
Je verlaat Straatsburg en steekt de Rijn over om het dal van de Kinzig te volgen. Via Kehl bereik je Offenburg na een fietstocht langs de gekanaliseerde rivier. De moeite waard om hier een pauze in te lassen en de stad te verkennen; het historisch centrum, het Raadhuis, bijzondere apotheken en een joods badhuis. Na Haslach wordt het Kinzigdal smaller en je maakt geleidelijk aan wat hoogtemeters naar het eindpunt van de dag, Wolfach. De bus staat klaar om je naar het hotel in Geisingen te brengen waar je twee nachten verblijft op basis van halfpension.

Kinzigdal, foto: Martin Wehrle, Flickr

Dag 9: Van Langeschiltach naar Geisingen/Zimmern, afstand 50 km, ­ ↑ 230 m  ↓ 360 m
Vanaf Langenschiltach, even voorbij Wolfach, beginnen we, na de transfer met de fietsbus, met een korte klim naar het hoogste punt. En zo bereik je het plateau ten oosten van het Zwarte Woud. De route voert afwisselend stijgend en dalend door het bos langs de rivier de Brigach naar Koningsveld, waar Albert Schweitzer nog als arts werkte. Nu is het een geliefd kuuroord. Via een heerlijk weggetje fiets je naar Villingen, een mooie ommuurde stad, en het stroomgebied van de Donau, de rivier die ontspringt in Donaueschingen. Dan is het niet ver meer naar Geisingen.

Prachtig uitzicht over de Bodensee vanaf Konstanz, foto: Castleguard, pixabay

Dag 10: Van Geisingen naar Konstanz, afstand 72 km, ­ ↑ 490 m  760 m
De Donau is op het eerste deel van deze etappe nog maar een klein stroompje en verdwijnt zelfs af en toe ondergronds. Na 20 km wacht je de beklimming van de Witthoh (862 m). Vanaf de top kun je de Bodensee al zien liggen in de verte. Na wat omhoog en omlaag, begint een fijne afdaling door het bos naar Eigeltingen. Door de Hegau, een van oorsprong vulkanisch gebied, daal je af naar Radolfzell bij de Bodensee. Hier fiets je linksaf om langs de noordelijke oevers van de Untersee naar Konstanz te fietsen waar we twee nachten verblijven in Hotel Alte Post.

Waterval van Schaffhausen, foto: Pixabay

Dag 11: Route langs de Bodensee
Deze laatste dag fietsen we een route langs de Bodensee. Bijvoorbeeld een tocht rondom het meer naar Schaffhausen om de grootste waterval van Europa te zien, de Rheinfall (ca 70 km). Of we nemen in Konstanz de veerboot naar Meerburg en fietsen via de noordelijke oever van de Bodensee naar de populaire vakantiebestemming Lindau (ca 54 km).

Dag 12: Terugreis naar Nederland
Na het ontbijt vertrekt de bus weer naar Nederland waar je in Maastricht of je opstapplaats het eindpunt van deze reis bereikt.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1599,-
Land Duitsland
Regio Eifel, Zwarte Woud
Reisperiode 8 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Semi-Groepsreis
Reisduur 11 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Vervoer Busreis
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?