Trektocht Atlasgebergte met ezel en privégids naar de waterval van Setti Fatma

7-daagse avontuurlijke trektocht door de Hoge Atlas in Marokko. Door het ruige en lege landschap van rode bergen en groene dalen onder de strakblauwe hemel, van dorp naar dorp eindigend bij de waterval van Setti Fatma in de Ourika-vallei

Vanaf €799,-

 • Marokko
 • 1 maart tot 15 december
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 6 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

7-daagse avontuurlijke trektocht door de Hoge Atlas in Marokko. Door het ruige en lege landschap van rode bergen en groene dalen onder de strakblauwe hemel, van dorp naar dorp eindigend bij de waterval van Setti Fatma in de Ourika-vallei

Een avontuurlijke trektocht door de Hoge Atlas in Marokko. Het landschap van rode bergen en groene dalen onder de strakblauwe hemel is ruig en leeg. Het koude heldere smeltwater dat samenkomt in riviertjes en watervallen, maakt beneden in de vallei op de vruchtbare terrassen de landbouw mogelijk.  Herders lopen met geiten of schapen en zwaaien vriendelijk. In het gezelschap van de lokale, engels sprekende privégids, een kok en zijn ezel, loop je zes dagen, van dorp naar dorp door dit overweldigende landschap om te eindigen bij de waterval van Setti Fatma in de Ourika-vallei.  Je overnacht in zogenaamde ‘gîtes’, pensions in authentieke berberhuizen, in dorpjes die soms alleen te voet bereikbaar zijn.  Lopend door de overweldigende natuur van de Hoge Atlas maak je ook kennis met het traditionele Berberleven, waarin het vooral draait om familie en de liefde voor de natuur.  De route is geschikt voor mensen met een goede conditie en tredzekerheid.  De wandeling verloopt tussen ±2000 en ±3000 meter hoogte.  

Prijs | € 799,-

 • Prijs per persoon op basis van volpension (behalve in Marrakech) in een tweepersoonskamer (in de berghut op meerpersoonskamers).
 • Reisgroep minimaal 2 personen.
 • Reisgroep 5-8 personen: Korting € 50,- per persoon
 • Boekingskosten € 25,-per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks van 1 maart tot 15 december

Inclusief:

 • 1x overnachting in 3 of 4-sterrenhotel (een Riad)
 • 1x overnachting in berghut (meerpersoonskamers)
 • 4x overnachting in een authentieke Berber – ‘gîtes’
 • 6x Marokkaans ontbijt
 • 5x traditioneel Marokkaans diner, vers bereid met lokale producten
 • (warme) lunch op de wandeldagen bereid met verse lokale producten
 • transfer van luchthaven naar Imlil
 • transfer van Setti Fatma naar hotel in Marrakech
 • Meereizende lokale, Engels sprekende privégids
 • Meereizende kok met ezel voor de bagage

Optioneel:

 • Extra overnachting/ontbijt in Marrakech incl. fietstour met lokale gids. € 100,- per persoon.
 • Meerdere dagen in Marrakech of andere wensen op aanvraag.

Niet inbegrepen in de reissom:

 • Heen- en terugreis naar Marrakech
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drankjes
 • Tips
 • Verzekeringen

Winnie van Ecktiv links, verkende in december de wandelroute samen met een vriendin en privégids en de ezel voor de bagage

Omschrijving 7-daagse Trektocht Atlasgebergte met ezel en privégids naar de waterval van Setti Fatma

Als je gaat wandelen in de Hoge Atlas, in Marokko, dan begeef je je in een compleet andere wereld. De natuur, de mensen, de taal, de cultuur, de huizen, de landbouw, de markten, de geuren, geluiden en smaken: Alles is anders en alleen al dat maakt het zo de moeite waard om hier te gaan lopen. Dit is de wereld waar veel van de Nederlandse Marokkanen hun roots hebben, in een samenleving die diep verbonden is met de omringende natuur, vol van eeuwenoude tradities en diepgewortelde overleveringen.  Wat gelijk blijft, dat is het lopen zelf, rustig stappend van steen naar steen over de rotsige paadjes, liefst vroeg in de ochtend, klimmend en klauterend om weer een volgende pas te bedwingen en te genieten van de zuivere lucht en het wijdse uitzicht, en vervolgens weer afdalen naar het groene dal. Onderweg bereidt de kok de warme lunch met verse lokale producten, soms in een cafekeuken en soms ergens buiten in de natuur.
De hemel op aarde is nooit ver weg in de Hoge Atlas.

Service, vervoer & tips
Je reist op eigen gelegenheid naar Marrakech, ongeveer 3.45 uur vliegen vanaf Schiphol, met Transavia. De chauffeur staat op je te wachten buiten de aankomsthal en brengt je in 1,5 uur, door het steeds groener wordende landschap naar de EKO Lodge in Imlil. Het dorp is een startpunt voor wandelaars in de Hoge Atlas en het is er drukker dan in de andere berberdorpen. Geniet van uw eerste Marokkaanse muntthee op een van de dakterrassen met fabuleus uitzicht over de Imlil vallei. Om het dorp te bereiken maak je een klein wandelingetje van 2 km vanaf de Ecolodge.

Op het vliegveld kun je een SIM-kaart kopen van 20 GB voor €20,- (cash te betalen). Maroc Telecom en Orange staan bekend als de netwerken met de meest betrouwbare verbinding.
Marokkaanse Dirhams kun je op het vliegveld pinnen. Dat is misschien niet de meest goedkope optie, maar wel de meest praktische. Onderweg in de bergen zul je weinig of geen banken tegenkomen en pinnen is daar meestal niet mogelijk.

De Berberbevolking drinkt geen alcohol en heeft dat ook nergens te koop, ook niet in de gîtes. In Marrakech kun je in het hotel soms wel een biertje of wijntje krijgen.

Fit genoeg voor deze Bergwandeling?
Deze wandeling valt in onze categorie 3. Een goede fysieke conditie is dus belangrijk, want je loopt met je dagrugzak op hoogte over oneffen terrein en wandelstokken zijn zeker aan te raden. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer je kunt genieten tijdens het wandelen. Op sommige stukken kunnen de paden smal zijn en strak tegen een steile bergwand aangeplakt liggen. De etappes zijn ongeveer 15 km, maar in de Atlas wordt de wandeltijd meestal in uren uitgedrukt.
Zie categoriebeschrijving Huttentochten

Algemene tips en informatie over Bergwandelingen

Goed verzekerd de bergen in (gesponsord)
De beste reisverzekering voor bergwandelaars met complete bergsportdekking sluit je af bij de NKBV. Meer info en afsluiten

 

Hartelijk welkom in het eerste hotel

Programma Trektocht Atlasgebergte met ezel en privégids naar de waterval van Setti Fatma

Dag 1: Aankomst in Marrakech – transfer naar Ecolodge Imlil
Na een vlucht van 3.45 uur kom je aan in Marrakech, waar je wordt opgewacht door een chauffeur (met de naam van de hoofdboeker op een bordje). Hij zal je op verzoek even de weg wijzen om een SIM kaart te bemachtigen en te pinnen.  Marrakech ligt in het vlakke land tussen de Atlantische Oceaan en de Hoge Atlas.  Je rijdt langs het eeuwenoude irrigatiekanaal dat water uit de bergen naar Marrakech brengt. In tijden van droogte kun je aan de vegetatie zien, hoe ver dat bergwater komt. In de Ecolodge (1820 m) wordt je hartelijk ontvangen, uiteraard met de zogenaamde ‘BerberWhiskey’ (muntthee) op het dakterras. De kamers zijn niet heel groot, maar wel comfortabel.

Je komt meteen in een hele andere wereld

Dag 2: Imlil – Ouaneskra, ± 5 uur wandelen,  ↑460 m ↓ 130 m
Op het afgesproken tijdstip, na het ontbijt,  wordt je opgehaald door de privé-gids. Vandaag hoef je alleen je dagrugzak mee te nemen. De rest van je bagage wordt namelijk opgeladen op de ezel die buiten staat te wachten. De wandeling voert langs het heiligdom van Imi Taza, wiens schapen blaakten van gezondheid, maar die haar kudde nooit verplaatste. Inspectie door de dorpelingen wees uit dat de schapen gewassen in hun maag hadden, die op die plek helemaal niet groeiden. Dat was onmogelijk, dus ze moest wel een heilige zijn. Jaarlijks komen families er bijeen om haar te eren met een gezamenlijke viering.  Vraag de gids naar het verhaal en de gebruiken, anders loop je zo langs haar onopvallende huisje. (bron: Mariette van Beek  – arabiste en reisjournalist)

De wandeling voert je door een sparrenbos op een rood-rotsige bodem, naar Tizi ‘n Tamatert (de pas van Tamatert) op 2280 meter hoogte. Boven aan gekomen kun je even bijkomen in het cafeetje op de top van de pas. Dan begint de afdaling naar de vallei van Imnane, en de volgende overnachting in het rustige dorpje Ouaneskra (2150 m).

Fijn dat de tredvaste, ijzersterke ezels hier de bagage dragen (foto dec.2023)

Dag 3: Ouaneskra  – Oussertek, ± 5 uur wandelen,  ↑750 m ↓600 m
Het traditionele ontbijt bestaat o.a. uit brood gedoopt in olijfolie, geurige warme ‘msemen’ (marokkaanse griesmeelpannekoekjes), eigengemaakte jam en honing en fruit. Verkwikt en verzadigd wandel je daarna door de prachtig groene vallei van Imnane.  Tegen de steile flanken van de bergen liggen de vruchtbare akkers op de terrassen die uit de rotsen zijn gehouwen. Hier worden fruit en walnoten geteeld. In het voorjaar bloeien de kersenbomen.  De huizen in de dorpen zijn gebouwd van leem en lijken gestapeld tegen de steile bergwanden aan te liggen. Dicht tegen elkaar, in perfecte harmonie met omringende natuur.  De kinderen vinden het leuk om je in hun beste schoolfrans te begroeten, de vrouwen knikken je wat verlegen toe, de mannen zijn aan het werk.  Je klimt over de Tizi n’ Oumssakrou op 2900 meter en daalt vervolgens af naar het dorpje Gliz om iets verderop de nacht door te brengen in een traditioneel berberhuis (2300 m).

In de bergen kunnen de temperaturen behoorlijk snel veranderen (foto dec. 2023)

Dag 4: Oussertek – Oukaimeden, ± 4 uur wandelen,  ↑460 m ↓250 m
De wandeling vandaag leidt je naar een populair bergsport gebied, mogelijk het grootste en hoogste van Afrika, aangelegd door franse infanteristen in 1948.  Wel eerst even de Tizi n’Oukaimeden (2,760m) beklimmen. Het gebied heeft 7 skiliften en in de winter komen de Marokkanen er graag om te skiën, wandelen, picknicken en sleetje te rijden. In de zomer is het ook een geliefde plek om te bolderen.  De wandeling vandaag is niet erg lang, dus wie dat wil kan ervoor kiezen door te lopen en op de top van de Oukaimeden, op 3600 meter hoogte, te genieten van het adembenemende uitzicht. Hou er rekening mee dat er in het vroege voorjaar nog sneeuw kan liggen en dat crampons dan goed van pas kunnen komen. Als je de berg niet gaat beklimmen kan je in de buurt wandelen en de bijzondere prehistorische rotsschilderingen bezoeken. Overnachting in Berberhuis (2510 m)

Marokkaanse picknick onderweg (foto dec. 2023)

Dag 5: Oukaimeden – Timichchi, ±6 uur wandelen, ↑620 m ↓1030 m
Je verlaat de hut en wandelt naar een dorpje met de naam Tiferguine, waar ook prehistorische rotsschilderingen te vinden zijn, in het bijzonder tekeningen van olifanten die daar kennelijk in de oudheid aanwezig waren. Je maakt nog een pittige klim naar Tizi n´Ouhattar, met 3130 m de hoogste pas van de wandeling met bijbehorende spectaculaire vergezichten over de 4-duizenders van de Hoge Atlas waarna je afdaalt naar de groene Ourika vallei, waar in het voorjaar de kersen-, en walnotenbomen in bloei staan. Het landschap van rode rotsen en stenen maakt plaats voor geurende jeneverstruiken, rozen, bougainville,  bloeiende veelkleurige wilde bloemen en groene akkers. Zo wandel je langzaam maar zeker de bewoonde wereld weer in. Overnachting in een Berber gîte (2100 m).

Over de rivier de Ourika, naar de watervallen van Setti Fatma

Dag 6: Timichi (2150 m) – Setti Fatma (1580 m) – Marrakech, ±3 uur wandelen, afstand ca 14 km, ↑160 m ↓730 m
Vandaag een relatief lichte wandeling, voornamelijk naar beneden, naar het einddoel, Setti Fatma. De wandeling langs alle 7 watervallen is een flinke uitdaging, qua duur en moeilijkheidsgraad. Je kan het ook houden bij een relatief eenvoudige wandeling naar de eerste waterval, waar je kunt afkoelen in het rond spattende water. In de loop van de middag haalt de chauffeur je daar op voor de transfer terug naar Marrakech. Wat er mogelijk en haalbaar is, dat kun je het beste de avond van te voren overleggen met de gids. 

Klimmen en klauteren langs de watervallen van Setti Fatma

Na de serene stilte van de Hoge Atlas brengt de chaotische drukte in de stad Marrakech een heel andere sfeer. De avond in Marrakech is niet compleet zonder een wandeling door de bochtige straatjes en steegjes van de Medina (de oude stad binnen de stadsmuren) en een bezoek aan het wereldberoemde Djemaa el Fna plein, waar de marktverkopers je proberen te verleiden om hun waren te kopen, muzikanten bijeenkomen om op te treden en de slangenbezweerders op de grond zitten met hun dansende slangen. Je overnacht in een Riad, een traditioneel Marokkaans stadshuis, met een atrium of zelfs een binnentuin,  dat omgebouwd is tot hotel.

Op het grote Djemaa el Fna plein kom je ogen en oren tekort

Dag 7: Vertrek uit Marrakech, of toch niet?
Na het ontbijt eindigt deze wandelvakantie.  Je kunt het hotel vragen een taxi naar het vliegveld te regelen en een vaste prijs af te spreken.  Je kunt natuurlijk ook een of meerdere nachten bijboeken en Marrakech onder leiding van een gids op de fiets te verkennen. Deze 3 uur durende stadstour toont niet alleen het oude Marrakech, maar ook het moderne leven in de stad. Met de informatie van de gids op zak heb je een goede basis om de stad verder op eigen houtje te verkennen.  (Extra nachten aangeven op het boekingsformulier).

Overzicht reis

Prijs Vanaf €799,-
Land Marokko
Regio Atlas gebergte
Reisperiode 1 maart tot 15 december
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 6 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?