Busreis-Fietsvakantie van Basel naar Rome

25-daags fietsavontuur door de Zwitserse Alpen en Italiaanse landschappen met culturele steden als Montova, Modena, Florence, Siena met als einddoel de eeuwige stad Rome.

Vanaf €3995,-

Toscane, foto: Hervé S, France, Flickr

 • Zwitserland, Italië
 • 27 september
 • Fietsvakantie
 • Semi-Groepsreis
 • 24 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25-daags fietsavontuur door de Zwitserse Alpen en Italiaanse landschappen met culturele steden als Montova, Modena, Florence, Siena met als einddoel de eeuwige stad Rome.

Op de fiets van Basel naar Rome, een fietsavontuur om nooit te vergeten. Via het dal van de Rijn door Zwitserland maken we de oversteek over de Alpen naar Italië en vanaf het Comomeer fietsen we via prachtige steden als Montova, Modena, Florence, Siena en Orvieto door prachtige Italiaanse landschappen naar het einddoel de eeuwige stad Rome. Tijdens de rustdag in Casciane Terme kun je op eigen gelegenheid kiezen om een van de culturele steden Florence, Lucca of Pisa te bezoeken. In 2024 start de reis op 27 september vanuit Nederland om 22 dagen later te eindigen in Rome. In het arrangement is dag 23 opgenomen om individueel Rome te ontdekken. Al met al ben je in 25 dagen uit en thuis inclusief de reisdagen.

Prijs | € 3995,-

 • Prijs per persoon op basis van half pension in een 2-persoonskamer inclusief busreis
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 795,-
 • Heer- terugreis 27 september – 20 oktober 2024
 • Optioneel: fietshuur E-Bike per vakantiedag € 29,50
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief:

 • Heen- en terugreis per Top Class Touringcar gaat vanuit Alblasserdam (hier kunt u gratis uw auto parkeren)
 • Bagagevervoer
 • overnachting in een 2-persoonskamer met douche/bad en toilet
 • halfpension (ontbijt en diner)
 • Nederlandstalig fietsrouteboek Paul Benjaminse
 • Fietsbegeleiding
 • Bezemwagen voor pech onderweg
 • Eigen fiets gratis mee heen, en wordt teruggebracht naar Nederland

Niet inbegrepen zijn:

 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden zoals kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

Informatie over voorzorgsmaatregelen en schone luchtverversing in touringcars >

De route Basel-Rome van Paul Benjaminse op de kaart

Omschrijving 25-daagse Busreis-Fietsvakantie van Basel naar Rome

Tijdens de reis volg je de ca. 1450km lange fietsroute van Paul Benjaminse en rijd je gemiddeld 70km per dag. Dat vraagt wel om een goede conditie en wat training vooraf. Het eerste deel vanaf Basel tot Thusis is vrij vlak en loopt grotendeels door het dal van de Rijn. Daarna maken we voor de grootste klim in de Alpen gebruik van de Bernina Express van de Rhätische Bahn om vanaf St. Moritz af te dalen naar Italië. Het eerste deel in Italië is vrij vlak, maar na Florence zijn er wat meer hellingen te trotseren. Je fietst voornamelijk over lokale binnenwegen en fietspaden, soms ook van matige kwaliteit maar in de regel wel verhard. Natuurlijk kun je ook deelnemen aan deze reis met een e-bike, maar ook dan vraagt het om ervaring met langere fietsroutes.

Via het dal van de Rijn door Zwitserland maken we de oversteek over de Alpen naar Italië en vanaf het Comomeer fietsen we via prachtige steden als Mantova, Modena, Florence, Siena en Orvieto door prachtige Italiaanse landschappen naar het einddoel de eeuwige stad Rome. Tijdens de rustdag in Casciane Terme kun je op eigen gelegenheid kiezen om een van de culturele steden Florence, Lucca of Pisa te bezoeken. Zoals gezegd fungeert de comfortabele fietsbus tevens als bezemwagen. Naast de chauffeur is er ook fietsbegeleiding aanwezig voor uitleg over de route en om je met raad en daad bij te staan.

REIS EN BEGELEIDING | De heenreis en terugreis gaat per Top Class Touringcar vanuit Nuland of Alblasserdam. De fietsen gaan mee in een speciale fietstrailer. Gedurende de hele reis is een fietsbegeleider aanwezig die je bij staat met raad en daad en tips over de route. De begeleider reist mee met een eigen busje plus fietstrailer en fungeert zo tevens als bezemwagen.

EIGEN FIETS OF HUURFIETS | Je kunt zelf je fiets meenemen of een (elektrische) fiets huren. Kijk bij het overzicht voor de prijzen en de mogelijkheden. Als je zelf een fiets meeneemt, gaat deze gratis mee in de speciale fietstrailer.

OVERNACHTEN ONDERWEG | Je overnacht in middenklasse hotels zoveel mogelijk aan of dichtbij de route. In de steden veelal in wat grotere hotels en op het platteland in kleine familiehotels of sfeervolle agriturismo’s. Je rijdt vrijwel altijd van hotel naar hotel. In een enkel geval is er een korte (bus)transfer vanaf/naar de fietsroute. De reis is o.b.v. halfpension d.w.z. ‘s morgens ontbijt of ontbijtbuffet en ‘s avonds meestal een 3 gangendiner of dinerbuffet. De samenstelling van de maaltijden onderweg kan verschillen, zo is een ontbijt in Italie meestal beperkter dan bv in Zwitserland. Ook kan het voorkomen dat je in Italië wat meer pastagerechten krijgt en dat er maar 1 soort groente bij je vleesgerecht wordt geserveerd.

HEEN EN TERUGREIS
De heen- en terugreis gaat per Top Class Touringcar vanuit Alblasserdam. Hier kun je tevens gratis de auto parkeren. De terugreis per bus wordt uitgevoerd in 2 dagen met een overnachting in Zwitserland. Er wordt afwisselend met 2 chauffeurs gereden.

OPSTAPPLAATS MET PARKEERGELEGENHEID
• Alblasserdam: opstappen en parkeren bij SnelleVliet, gratis op afgesloten terrein / instaptijd 6.30 uur
*De opstapplaats is moeilijk bereikbaar met OV. De definitieve tijden ontvang je bij de reisbescheiden.

De eerste fietsdag begint in Basel op de Rijnroute

Programma Busreis-Fietsvakantie van Basel naar Rome

Dag 1: Van opstapplaats naar Weil am Rhein/Basel
Op eigen gelegenheid kom je naar een van de twee opstapplaatsen Alblasserdam of Nuland. (in Alblasserdam kun je de auto gratis laten staan, in Nuland kost dit € 5 per dag of € 2,50 als je een nacht vooraf boekt in het hotel). Daar worden de fietsen zorgvuldig ingeladen en gaan we comfortabel op weg naar het overnachtingshotel in Basel/Weil am Rhein.

Dag 2: Weil am Rhein – Waldshut, ca 70 km
Deze eerste fietsdag start direct in Basel. Dankzij de ligging op de grens met Frankrijk en Duitsland heeft deze gezellig drukke stad, aan de oever van de Rijn, internationale allure. Vanaf Basel tot aan de Bodensee volg je de Rheinroute via kleinere weggetjes en fietspaden door het Rijndal. De eindbestemming voor vandaag is het aan de Duitse zijde gelegen Waldshut. Onderweg passeer je o.a. het historische Rheinfelden en Laufenburg met de fraaie gevels, ook gelegen aan de Duitse oever van de Rijn. We overnachten in Waldshut.

De waterval van Schaffhausen, foto: xuuxuu-Pixabay

Dag 3: Waldshut – Frauenfeld, ca 70 km
Vandaag fietsen we via Zwitserland eerst nog langs een liefelijk kronkelende Rijn tot het dal van de Thur en later de Sitter die we in oostelijke richting verder volgen. Een mooi en afwisselend landschap met prachtige uitzichten op de wijnvelden al merken we aan het fietsen dat we niet meer in de vlakte zijn. Onderweg kun je nog een omweg maken om de beroemde watervallen van Schaffhausen te bezoeken. Of volg je het dal van de Thur naar Frauenfeld.

Dag 4: Frauenfeld – Lustenau ca. 72 km
Via Bischofszell fiets je een stukje over de oude pelgrimsroute door een prachtig natuurgebied richting St. Gallen om na een klim beloond te worden met een afdaling naar de Bodensee met uitzicht op prachtige Alpenlandschappen. Langs de zuidoever van de Bodensee fiets je via Rorschach, naar Lustenau aan de grens met Oostenrijk.

Op dag 6 is de pittigste etappe en kun je ervoor kiezen om de Rhatische Bahn te nemen, foto: Tiia Monto, Wikimedia

Dag 5: Lustenau – Chur – St. Moritz, ca. 80 km
Door kleine stadjes en dorpen, een stukje Oostenrijk en Liechtenstein fietsen we langs de Rijn langzaam omhoog een steeds smaller dal in waar links en rechts de machtige bergen steeds hoger worden tot enige kilometers voor Chur waar we op de trein stappen naar St.Moritz.

Heb je ‘goede benen’ dan heb de keuze om na Chur door te fietsen naar Thusis over de Polenweg, hoog boven de rivier. Maar gezien de dag afstand kiezen we voor Chur en pakken daar de trein naar boven. De Räthische Bahn, volgens velen de mooiste spoorweg van Europa, brengt ons daar in twee uur door een adembenemend mooi landschap. Boven aangekomen hebben we een blik op de wondere wereld van het mondaine St.Moritz en fietsen iets door tot Maloja.

Dag 6: St. Moritz – Chiavenna – Mennagio, ca. 80 km
We beginnen de dag met een spectaculaire afdaling waarbij je veel je remmen zult gebruiken om niet te hard te gaan, maar ook om rond te kunnen kijken en te genieten van het Alpenlandschap. Vanaf Chiavenna gaat het kalmer aan, maar nog steeds naar beneden tot we bij het Comomeer komen. Na alle spektakel van het hooggebergte gaan we vervolgens langs de oever van het Comomeer en zijn we in eens in een totaal andere wereld, nog steeds omzoomt door hoge bergen maar nu in een “subtropische” omgeving waar vele Italianen hun vakantieverblijven hebben.

Dag 7: Menaggio/Bellagio – Bergamo, ca. 70 km
Deze dag brengt ons langs Lecco en de rivier de Adda, die we oversteken met een pont voortgedreven door de stroom van de rivier (foto) naar de oude handels- en industriestad Bergamo en laten we de Alpen definitief achter ons. Alvorens de Po-vlakte te doorkruisen. Nemen we in Bergamo een rustdag.

Comomeer, foto: Pxhere

Dag 8: Bergamo rustdag
Vandaag is een dag om uit te rusten en op je gemak Bergamo te bezoeken.

Dag 9: Bergamo – Brescia, ca. 76 km
Na de rijke geschiedenis en prachtige gebouwen van Bergamo begint de route over een prachtig fietspad door een natuurgebied langs de Serio en daarna door het afwisselende landschap van meren langs uitlopers van het alpenmassief naar Brescia

Uitzicht op Montova, foto: Teseo, Wikimedia

Dag 10: Brescia – Montova, ca. 87 km
Van Brescia naar Descanzano aan het Gardameer om pas van daaruit naar het zuiden af te buigen en de weidsheid van de Po-vlakte op te zoeken. Het is gewoon veel mooier om eerst tegen de heuvels aan naar het Oosten te reizen dan meteen de Po-vlakte in te duiken. Bovendien komen we zo langs de oude en prachtig gelegen vestingstad Montova.

Dag 11: Montova – Sorbara, ca. 77 km
Vandaag fietsen we een dag over hoge dijken door het indrukwekkende polderlandschap van de PO-vlakte. We steken de PO over waar hij prachtig breed is, op weg naar de Apennijnen. Aan het einde van de dag zie je in de verte de contouren van het gebergte aan de horizon.

Landschap Apennijnen, foto: Pxhere

Dag 12: Sorbara – Guiglia, ca. 54 km, via Modena met eerste klim
Aan de voet van de Apennijnen liggen verschijnende bekende steden waaronder Modena, bekend van dure sportauto’s en een geweldige keuken. Uiteraard kijken we rond en gaan dwars door deze mooie oude stad om vervolgens een aanloopje te nemen voor de eerste klim in de Apennijnen. Om vandaag te eindigen in Guiglia in Hotel La Laterna (bijna een pelgrimsoord voor Onbegrensde Fietsers)

Dag 13: Guiglia – Pracchia, ca. 71 km, met klimmen en dalen
Vandaag gaan we door de Appenijnen een mooie en groen enigszins onder gewaardeerd gebergte dat een echte fysieke scheiding is tussen het rijke industriële Noord-Italië en het landschappelijke rijke midden Italië. Dit stuk van de route is al vanaf de eerste uitgave zo’n 30 jaar geleden, de route die Onbegrensde Fietsers naar Rome hebben gefietst zonder varianten tot aan Pracchia. Simpel weg omdat we nog geen betere en mooiere fietsbare route door dit deel van Italië hebben gevonden.

Landschap omgeving Guiglia, foto: Ferrari, Wikimedia

Dag 14: Pracchia – Lucca, ca. 65 km
Een lastige keuze gaan we meteen naar Pisa of eerst naar Florence een laatste klim alvorens af te dalen naar het dal van de Arno. We hebben er over na gedacht, we gaan voor een lange afdaling naar Lucca om vanaf daar nog ruim 20 km door te fietsen tot aan de oevers van de Arno in Pisa. Gelukkig is de volgende dag een rustdag die per trein een bezoek aan Florence mogelijk maakt.

Dag 15: Lucca – Casciane Terme, ca. 76 km
Een rustige fietsdag langs de rivier naar de scheve toren van Pisa nog even land inwaarts stroom opwaarts langs de Arno, maar dan gaan we de vlakte uit en beginnen we de Toscaanse heuvels in te gaan. Eerst nog rustig naar Casciane Terme.

Uitzicht over Casciana Terme, foto: LigaDue, Wikimedia

Dag 16: Rustdag Casciane Terme of stedentrip Florence of Pisa
Tijd om de benen een dag rust te geven en desgewenst op eigen gelegenheid per trein een bezoek te brengen aan Florence of Pisa per trein (excl.)

Dag 17: Casciane Terme – Volterra, ca. 40 km
De fietsdag begint vanuit Casciana Terme rustig aan omhoog naar Volterra. De laatste 5 km bestaat uit een stevige klim waar je alle tijd voor hebt, want boven is een pauzeplek in het bijzondere en oude vestingstadje Volterra.

Bijzondere toren van de stadsmuren rond Lucca, foto: LivornoDP, Wikimedia

Dag 18: Volterra –  – Siena, ca. 73 km
Deze etappe geniet je volop van het prachtige glooiende en kleurrijke Toscaanse heuvelland eerst naar San Gimignano het beroemde Toscaanse stadje met zijn veertien torens en de mooie schilderachtige straten en pleinen. Je fietst verder via Poggibonsi een mooie route naar Siena over grotendeels vrij liggend fietspad en rustige landwegen.

Dag 19: Siena – Valiano, ca. 66 km
Door Le Crete naar de Valdichiana. Het landschap is hier uitzonderlijk leeg en weids en bestaat vooral uit akkerland dat in ieder seizoen andere verrassende kleuren aanneemt. Je fietst via Asciano, langs Signalunga naar Valiano dat op de oostelijke helling van het dal van Chiana ligt.

Oude centrum van San Gimignano, foto: Mariamichelle, Pixabay

Dag 20: Valiano – Orvieto, ca. 72 km
We vervolgen ons pad langs waterlopen en meertjes via de fietsroute naar Chiusi Scalo. Het landschap verandert en oogt steeds zuidelijker. Een klein stukje door Umbrie brengt ons in Orvieto Scalo. Wij gaan naar boven naar de prachtige historische bovenstad op een tufsteen-plateau, Orvieto.

Dag 21: Orvieto – Soriano nel Cimino, ca. 56 km
We verlaten Umbrië en gaan de regio van het einddoel van deze fietsreis in, Lazio. Rome staat steeds vaker op de borden en de prachtige oude dorpen en stadjes liggen niet meer op de heuveltoppen maar op de randen van uitgebluste vulkanen. De etappe eindigt in het schilderachtig plaatsje Soriano nel Cimino.

Orvieto, foto: Graeme Maclean, Flickr

Dag 22: Soriano nel Cimino – Rome, ca. 100 km
Langs Vignanello en Caprarola door het oude vulkaanlandschap dat soms een gemene klim oplevert maar vanaf Caprarola slingert de weg naar Nepi. Vanaf Nepi gaan we via Calcatta, Formello en Santa Cornelia om daar af te dalen naar Prima Porta. Na Prima Porta kom je aan op een fietspad langs de Tiber dat je ca. 15 km volgt tot in het hart van Rome, de Piazza San Pietro. De laatste kilometer fiets je langs de imposante muren van Vaticaanstad. Overnachting in de omgeving van de beroemde Engelenburcht.

Dag 23: Vrije dag Rome
Vanuit het hotel in het centrum kun je al veel van de bezienswaardigheden bezoeken.

De brug over de Tiger naar de Engelenburcht, op de achtergrond het Vaticaan, foto: Timajo, Pixabay

Dag 24 en 25 Terugreis Rome –Zwitserland – Nederland
Vandaag eindigt de reis en vertrek je na het ontbijt met de fietsbus terug richting Zwitserse grens voor de overnachting. De volgende dag rijden we via Zwitserland en de Duitse Autobahnen terug naar Nederland. De aankomst is in de loop van de avond op je uitstapplaats. De terugreis per bus wordt dus uitgevoerd in 2 dagen met een overnachting in Zwitserland. Er wordt afwisselend met 2 chauffeurs gereden.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €3995,-
Land Zwitserland, Italië
Reisperiode 27 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Semi-Groepsreis
Reisduur 24 nachten
Verzorging Halfpension
Vervoer Busreis
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?