Fietsvakantie Groninger Hogeland + Schiermonnikoog

6-daagse Fietsvakantie door eeuwenoud Gronings cultuurlandschap, Lauwersmeer en Schiermonnikoog vanuit de bruisende stad Groningen

Vanaf €579,-

Waddenkust, foto: DymphieH, Flickr

 • Nederland
 • 1 april - 25 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6-daagse Fietsvakantie door eeuwenoud Gronings cultuurlandschap, Lauwersmeer en Schiermonnikoog vanuit de bruisende stad Groningen

Een afwisselende fietsvakantie door het eeuwenoude Groningse cultuurlandschap, langs het Lauwersmeer en over het natuurrijke Schiermonnikoog. Je start in de bruisende studentenstad Groningen, waar je de tijd neemt om de stad te verkennen en een bezoek te brengen aan het moderne Groninger Museum. Tijdens de afwisselende route over tal van paden en landweggetjes doe je het bekende Pieterburen aan, kom je langs statige borgen (klassieke Groningse buitenplaatsen) en terpdorpen (Groninger Wierden). In de oude dorpen onderweg vallen de eeuwenoude kerken op die je al van verre ziet verschijnen. Hier ga je in een kleine week  begrijpen dat de Groningers zeggen ‘Er gaat niets boven Groningen’.

Prijs | € 579,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 300,- voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: huurfiets € 96,- of e-bike € 198,- per persoon
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op zaterdag, zondag, maandag of dinsdag tussen 1 april en 25 september 2023
  (let op: deze reis kan niet lastminute worden geboekt. houd minimaal 14 dagen aan tussen de dag van boeken en uw gewenste startdatum)

Inclusief:

 • 5x overnachting in een 3-sterrenhotel
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Overtocht Schiermonnikoog
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Toeristische informatie voor onderweg
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden, zowel voor de lunch als diner zijn er mogelijkheden in overvloed.
 • Fietshuur en GPS
 • Verzekeringen

Voorbeeld van een Wierdendorp, zoals je die veelvuldig zult tegenkomen onderweg, foto: P van Galen, Wikimedia

Omschrijving 6-daagse Fietsvakantie Groninger Hogeland + Schiermonnikoog

Tijdens deze fietsvakantie overnacht je in centraal gelegen 3 of 4-sterrenhotels. De hele route fiets je zo’n 35-60km per dag en zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Het vervoer van de bagage, 1 stuk van maximaal 20 kg per persoon, is inbegrepen in de prijs. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen. Het is mogelijk om een fiets of e-bike bij dit arrangement te huren. Die staat voor je klaar bij het eerste hotel.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Groningen – Best Western Hotel Plaza*** | Groningen – Westcord The Market**** |Uithuizermeeden – B&B Lentemaheerd | Schiermonnikoog – Hotel van de Werff*** | Zuidhorn – Hotel In ’t Hold 1654*** |

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Neem de tijd om de studentenstad Groningen te ontdekken, foto: Zachtleven, Pixabay

Programma 6-daagse Fietsvakantie Groninger Hogeland + Schiermonnikoog

Dag 1: Aankomst Groningen
Je komt op eigen gelegenheid naar Groningen. Neem de tijd om de gezellige stad te verkennen. Strijk neer op een van de terrasjes op de Vismarkt of bezoek het Groninger Museum. Ook kun je de Martinitoren beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Een must see is Menkemaborg met zijn prachtige tuinen in Uithuizen, foto: Baykedevries, Wikimedia

Dag 2: Groningen – Uithuizen (54km)
Je eerste fietsdag gaat over de borgen route. Zodra je de stad hebt verlaten spreid het landschap zich voor je uit. Weidse vergezichten worden onderbroken door plaatsen als Ten Boer, Stedum en Loppersum. Rusthoven is de eerste Borg die je tegenkomt, maar die is vanwege aardbeving schade niet open, in tegenstelling tot Borg Ekenstein vlak voor Appingedam. Dan ga je door richting zeedijk. Bekijk Roodeschool met zijn fraaie blauw-witte toren van Uithuizermeeden. Tijdens de laatste kilometers tref je de twee mooiste borgen, de Rensumaborg en de Menkemaborg met fijn terras in Uithuizen.

Maak een koffiestop in café ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland, hier bij laag water, foto: Joost van Os, Wikimedia

Dag 3: Uithuizen – Schiermonnikoog (52 km)
Bij het ontwaken ruik je de frisheid van het Groninger vlakke land en wellicht al een snufje zilt van de Waddenzee. Want je start vandaag met een korte rit noordwaarts richting de waddenkust, van waar je langs de Zeedijk verder fietst met uitzicht op de kwelders. Dit stuk van de Waddenroute is niet compleet zonder een koffiestop in ’t Zielhoes in Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland. Als je voor de langere route kiest vandaag gaat het landinwaarts langs Kantens, Middelstum en wierdendorpen Onderdendam en Warffum. Van daaruit gaan beide routes over het echte Hoge Land naar Den Andel en Pieterburen, bekend van zeehondencrèche en start van het Pieterpad. Via katholieke enclave Kloosterburen en Wierde Ulrum door richting NP Lauwersmeer voor de boot van 15:30 of 18:30 uur naar Schiermonnikoog waar je overnacht.

We zullen altijd proberen ons standaard hotel te boeken voor het reguliere tarief. Vanwege de populariteit van Schiermonnikoog
kan het echter voorkomen dat we moeten wijzigen naar een ander, duurder hotel op het eiland. Dit zal in overleg gebeuren. We
adviseren daarom vroeg te boeken om prijsstijgingen te voorkomen.

je hebt een hele fietsdag over het eiland met zijn eindeloze mogelijkheden, foto: Uberprutser, Wikimedia

Dag 4: Rondrit Schiermonnikoog (24 km)
Een fietsdag op Schier is genoeg om het eilandgevoel te ervaren. Voel je dan ook vrij om te genieten van die afgelegen vrijheid. Het Wad aan de ene kant, zandstranden van de Noordzee aan de andere. De duinen met hun grijs groene helmgras de witte of de rode vuurtoren die je oriëntatiepunt zijn. Dat is ‘Schier’. Een gezellig dorpje met daaromheen alleen maar fietsenpaden met talloze plekken om af te stappen; voor een duik in het zoute water, lunchstop bij Paviljoen Paal 3, strandtocht naar de Balg om zeehonden te spotten, pootje baden in de Berkenplas, wegzakken in de avondzon bij de Marlijn wachtend op je diner.

Wil je het eilandgevoel zo lang mogelijk vasthouden dan kun je tot de kleine uurtjes naar De Tox bar. Maar je kunt natuurlijk ook nu al besluiten bij je boeking een extra nacht aan te geven…

Het landschap van het Lauwersmeer is uniek. Je gaat vandaag bijna het hele Nationaal Park Lauwersmeer rond, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Dag 5:  Schiermonnikoog – Zuidhorn (52 km)
Vanmorgen neem je de boot weer naar de wal. Langs het sluizencomplex kom je een stukje door buurprovincie Friesland. Links het open water van het Lauwersmeer met in de voorgrond Schotse hooglanders en Konikpaarden, rechts groene weides met  boerderij en kerk. Het water, de boten en de witte zeilen zeggen, je bent in Friesland. Je maakt bijna een gehele rondrit om het Nationaal Park Lauwersmeer. In de haven van Zoutkamp buig je af naar monumentale wierdendorp Niehove, ooit verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. Nog een laatste pareltje voordat je in Zuidhorn bent voor de avond.

Dorpsgezicht op Niehove, ooit door Elsevier verkozen tot mooiste dorp van Nederland, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Dag 6: Zuidhorn – Groningen (54 km)
De laatste rit voert je door het Westerkwartier, een kleinschalig landschap met een heel eigen karakter, dat ingeklemd ligt tussen Friesland en Drenthe. Kleine weilanden omzoomd door karakteristieke houtsingels en een moerasgebied met hoogveen. De dorpen Marum, Leek en Peize liggen iets verhoogd op zandruggen die van west naar oost lopen. De tocht door dit Groningse coulisselandschap is afwisselend en brengt je door de Kop van Drenthe en langs het Paterswoldse meer weer terug naar de stad Groningen. Wil je daar nog een overnachting maken, geef dat direct aan bij je boeking. Anders eindigt hier je reis.

Het oude gemeentehuis van Zuidhorn, foto: Dickelbers, Wikimedia

De route op de kaart

Reviews

Prima, alleen hotel van der Werf op Schiermonnikoog willen wij niet meer als overnachtingsadres.

C. Spijker

Mijn cijfer:

8

Reis en routes prima. Hotels: In Groningen erg groot en naar mijn smaak wat te zakelijk, in Uithuizen oké maar niet super, op Schiermonnikoog en in Zuidhorn erg leuk en goed. Boekjes en beschrijvingen: heel informatief. Compliment! Ik heb zeer genoten en veel gezien.

Lees meer

A. Gerritsen-Bosselaar

Mijn cijfer:

9

De reis was geweldig. De route was ontzettend mooi en goed uitgezet. De hotels waren prima. De fietsen waren okay (niet geweldig). De service m.b.t. de fietsen was geweldig, echt! Er werd meteen een andere fiets geregeld toen ik pech had en zelfs toen ik zelf een fout had gemaakt met de oplader werd er meteen een oplossing gevonden, top! De reisbescheiden waren prima in orde, eerst per mail en vervolgens totaal verzorgd uitgeprint.

Lees meer

N. Uitterdijk

Mijn cijfer:

9

Het was een prachtige fietsreis met als hoogtepunt Nationaal Park Lauwersmeer, enige minpunt vonden wij Hotel van der Werf Schiermonnikoog op zich een prachtig hotel met een rijke historie. Maar wij vonden het er muf ruiken en er was een hoop achterstallig onderhoud en de kamers kunnen ook wel een opknapbeurt gebruiken en personeel vonden wij erg stug en soms onvriendelijk.

Lees meer

M. van der Hoorn

Mijn cijfer:

8

De reis was prima,alleen was er onderweg geen gelegenheid om naar 'n toilet te gaan of een kop koffie te drinken. Dit vonden wij erg jammer. Hotels en dergelijke waren goed.

W. Claessen

Mijn cijfer:

7

Het is verstandig tegen toekomstige reizigers die een zondag in de reis hebben, te zeggen dat er vrijwel niets te koop is tijdens de route. Geen koffie, geen lunch! Dit hadden we ons niet gerealiseerd.

J. Stuart

Mijn cijfer:

7

Mooie route, alles stond duidelijk beschreven. De koffers moesten erg vroeg bij de receptie neergezet worden, 10uur is een betere tijd.

N. Lardinois

Mijn cijfer:

8

Prachtige routes, goede accomodaties en vriendelijke mensen. Alles goed geregeld.

Y. Blijdorp

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €579,-
Land Nederland
Regio Groningen
Reisperiode 1 april - 25 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?