Fietsvakantie rondom het IJsselmeer met de Afsluitdijk

7-daagse fietsvakantie rond het IJsselmeer, langs historische stadjes en dorpen. Een rondje Hollands Glorie, incl. Afsluitdijk (tijdelijk met fietsbus).

Vanaf €689,-

Foto: NoortjevdB, Flickr.jpg

 • Nederland
 • 1 april - 23 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 6 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

7-daagse fietsvakantie rond het IJsselmeer, langs historische stadjes en dorpen. Een rondje Hollands Glorie, incl. Afsluitdijk (tijdelijk met fietsbus).

Het Rondje IJsselmeer is eigenlijk een verplicht nummer voor elke fietsliefhebber. Wat is er ongelooflijk veel te beleven tijdens deze meerdaagse fietstocht vol Hollands Glorie. Via eeuwenoude polderwegen, dijken met uitzicht over het water en dromerige Zuiderzee-stadjes maak je een volledige ronde om het IJsselmeer. Eeuwenlang is hier gevochten tegen water en wind, uiteindelijk bedwongen door de Afsluitdijk. De dijk die door veel fietsers wordt gezien als een uitdaging is de komende jaren voor fietsers afgesloten en alleen met de gratis fietsbus over te steken. In Overijssel maak je een uitstapje naar Natuurpark Weerribben-Wieden. En waar vind je het mooiste terras onderweg? In Volendam, Medemblik, Hindeloopen, Lemmer of Kampen of toch een van de andere historische stadjes onderweg.

Prijs | € 689,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een  2-persoonskamer
 • Toeslag € 375,-voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: huurfiets € 107,- of e-bike € 231,- per persoon
 • Optioneel: extra nacht à € 167,-  op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer (€ 134,- op basis van een 1-persoonskamer)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 1 april en 23 september 2024
  (let op: deze reis kan niet lastminute worden geboekt. houd minimaal 14 dagen aan tussen de dag van boeken en uw gewenste startdatum)

Inclusief:

 • 6x overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel
 • 6x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Parkeerplaats bij het Nautisch kwartier in startplaats Huizen
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden, zowel voor de lunch als diner zijn er mogelijkheden in overvloed.
 • Huurfiets of GPS

LET OP: Tot 2025 zal wegens groot onderhoud de Afsluitdijk geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten voor fietsers. Gedurende deze afsluiting rijdt er eens per uur een gratis fietsbus die fietsers (inclusief fiets) over de Afsluitdijk brengt. De exacte dienstregeling, alsmede de exacte op- en uitstaplocaties, ontvang je bij de reisbescheiden.

ALTERNATIEF: Een alternatief voor dit fietsarrangement is ‘Het Rondje IJsselmeer met veerboot oversteek’ waarbij je op dag 3 het IJsselmeer oversteekt van Enkhuizen naar Lemmer.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Volendam – Fletcher Nautisch Kwartier****(alleen bij extra nacht voor/na de reis) | Volendam – Hotel Old Dutch*** | Medemblik – Hotel Medemblik*** | Makkum – Hotel de Waag*** | Lemmer – Hotel it Heechhus*** | Kampen – Boetiekhotel Kampen | Harderwijk – Hotel Monopole*** | Giethoorn – Hotel de Harmonie****(alleen bij extra nacht Giethoorn)

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

IJSSELMEER,-richtig-Kampen,--Ingo-Ronner,-Flickr

Fietsen doe je o.a. van stadje naar stadje over eeuwenoude dijken. Foto: Ingo Ronner, Flickr

Omschrijving 7-daagse Fietsvakantie rondom het IJsselmeer met de Afsluitdijk

Het Nautisch kwartier in Huizen is startplaats voor dit fietsarrangement. Hier kun je de auto gratis parkeren en lever je voor 10 uur ’s ochtends je bagage af. Ook is er de mogelijkheid nog wat te drinken voordat je van start gaat. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in 3- of 4-sterren hotels allen centraal gelegen in de historische Zuiderzee-steden. Het vervoer van bagage is inbegrepen en wordt dagelijks met je afgestemd. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.
In het dagprogramma noemen we een aantal mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten, deze zijn voor eigen rekening.
Je kunt eventueel een fiets huren die voor je klaar staat in Huizen. Een gewone fiets met versnellingen kost € 80,- per persoon en een e-bike € 160,- per persoon.

IJSSELMEER,-Edam,-bert-knottenbeld,-Flickr

Zo kom je nog eens in Edam. Foto: Bert Knottenbeld, Flickr

Programma Fietsvakantie Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

Dag 1: Huizen – Volendam ca. 57 km
Vroeg in de ochtend lever je je bagage af bij het hotel in Huizen en stap je direct op de fiets want je hebt de volle dag nodig voor alle bezienswaardigheden onderweg. Via het bos langs het Gooimeer is Nederlands meeste complete vestingstadje Naarden een gave koffieplaats en een wandeling waard. Niet veel later is het befaamde Muiderslot je volgende halte. Is het al tijd voor de lunch ga dan vooral bij de drukke sluis van Muiden op het terras zitten. In de middag passeer je Amsterdam. Heb je de stad al eens op de fiets bekeken? Je kunt er prima veilig fietsen bijvoorbeeld naar het Museumplein of het Vondelpark. Via de gekleurde huizen in de dorpen van Waterland eindig je op de dijk in Volendam. Heerlijk om hier de avond door te brengen, een echt Zuiderzee-gevoel.

Dag 2: Volendam – Medemblik ca. 74 km
Het zal waarschijnlijk niet bij fietsen alleen blijven want de overvloed aan Hollandse historie in Edam en Hoorn vragen eigenlijk een wandeling. En die heerlijke terrassen en alle bedrijvigheid er omheen maken het wel heel aanlokkelijk om langer te blijven. Je fietst over de hoge dijken langs de westkust van de Zuiderzee waar zomaar een verborgen haventje of strandje kan liggen. Let op de bordjes van de boerderijen die hun waar verkopen. Je zou het een dagje VOC kunnen noemen waarvoor Hoorn ooit een belangrijke zeehaven was. Voordat je eindpunt Medemblik bereikt rijgen de oude buurtschappen in de oer-Hollandse polder zich aaneen. Tussen de oude pakhuizen en het 13e eeuwse Kasteel Radboud ga je vast een goede plek vinden om van het knusse Medemblik te genieten.

Dag 3: Medemblik – Makkum ca. 30 km + transfer
Hoog en hopelijk droog fiets je verder door dit ooit zo natte landschap. Eerst over de dijk van de Wieringermeerpolder, een voormalig eiland waar ooit zelfs de Vikingen een uitvalsbasis hadden. Bijna naadloos gaat het over op de ‘dijk der dijken’, de afsluitdijk. Helaas is deze dijk vanwege werkzaamheden tot en met einde 2021 afgesloten voor fietsers. Per bus word je samen met je fiets naar de andere kant van de afsluitdijk gebracht. In Friesland stap je weer op de fiets richting het tegelbakkersdorp Makkum met haar beschermde dorpsgezicht vol koopmanshuizen. In dit waterdorp overnacht je in het voormalige waaggebouw.

Dag 4: Makkum –Lemmer ca. 63 km
Je blijft de kust van het IJsselmeer volgen afwisselend op en achter de dijken tot het pittoreske Hindeloopen met haar traditionele houtschilderingen op de huizen. Het is net of je in een openluchtmuseum loopt. Is het lekker weer dan vind je tussen Hindeloopen en Stavoren een aantal mooie stranden voor wat afkoeling. Na het al even traditionele Stavoren, waar je natuurlijk het vrouwtje groet, gaat het zowaar licht glooien. Het heuvelachtige Gaasterland doet eerder aan Twente denken en is een verrassende afwisseling voordat je via het esdorp Oudemirdum in Lemmer aankomt. Dat wordt een terras aan het water en bootjes kijken vanavond want in Lemmer is altijd wat te zien.

Dag 5: Lemmer – Kampen ca. 63 km
Vandaag is de langste fietsdag en wijk je een stukje af van het IJsselmeer. Met reden want je bezoekt het Nationaal Park De Weerribben-Wieden waar je langs veenkanaaltjes en door het grootste laagveenmoeras van Noord-Europa fietst. Zin om te varen, neem dan een fluisterboot in Giethoorn. Onderweg zijn historische stadjes als Blokzijl en Zwartsluis een bezoek waard voordat je door de IJsseldelta richting Kampen fietst. In de oude Hanzestad Kampen loont een rondje langs de IJssel en een wandeling via de stadspoorten naar het gezellig centrum.

Dag 6: Kampen – Harderwijk ca. 43 km
Vanuit Kampen rijd je door het vergeten, noordelijkste puntje van Gelderland naar de intieme vestingstad Elburg. Een ideale plek voor een lunch nadat je de vesting hebt verkend. Je raakt de randen van de Veluwe met bos en hei voordat je aankomt in Harderwijk. We vallen in herhaling door te zeggen dat je ook hier gezellige terrassen vindt om de dag af te sluiten. Al twijfelen we of je er genoeg van zult krijgen….

Dag 7: Harderwijk – Huizen 49 km
Alweer de laatste fietsdag, wat zonde! Het eerste deel kom je door het Nationale Landschap Arkemheen-Eemland waar de wind vrij spel heeft door de weinige bomen en bebouwing. Dit unieke veengebied brengt je aan de zuidkant van de Zuiderzee waar de oude vissersdorpen Bunschoten en Spakenburg trots hun botters, inclusief nog werkende botterwerf, laten zien. Je kunt niet doorfietsen zonder hier een visje gegeten te hebben. Via het pontje over de Eem en een van de rijkste weidevogel gebieden van ons land kom je terug in Huizen. Je historische ronde langs de Zuiderzee is ten einde.

Als je er graag iets langer over wilt doen.
Het zijn veel indrukken in korte tijd dus we kunnen ons goed voorstellen dat je er wat langer over wilt doen. Dat kan door optioneel een nacht extra te boeken aan het begin of einde van de reis in Huizen of halverwege de reis in Giethoorn. Je fietst dan op dag 5 de etappe Lemmer- Giethoorn (ca. 45 km) en op dag 6 de etappe Giethoorn-Kampen (ca. 50 km)

IJSSELMEER,-Zijlboot-Makkum,-Heribert-Bechen,-Flickr

En dan een week lang die fabelachtige luchten boven het IJsselmeer, met af en toe een tjalk. Foto: Heribert Bechen, Flickr

Reviews

Een geweldige organisatie, alles was een verrassing en super georganiseerd

N. Geurts

Mijn cijfer:

9

Het concept was perfect, stukje fietsen elke keer ander hotel. Het bovenste stuk over de dijk in noord Holland vonden wij saai en lang. De hotels waren op die van Makkum na(heel klein en basic) super! De routeboekjes zijn duidelijk met plattegrondje erbij.

M. Baalhuis

Mijn cijfer:

8

De route is heel goed aangegeven en wij waren ook onder de indruk van de boekjes die we er per dag bij kregen. Met lekker duidelijk op de laatste bladzijde de knooppunten. Ook de hotels waren prima. Helaas hadden wij het weer niet mee!

H. Lammers

Mijn cijfer:

8

Deze fietstocht / reis is ons erg goed bevallen. De route was erg goed aangegeven en voerde ons langs erg leuke plekjes. De informatie die wij meegekregen hadden was voldoende en de overnachtingsadressen voldeden goed aan onze verwachtingen net als de bijbehorende restaurants. Het weer speelde in positieve zin een vrij grote rol in onze beleving van deze fiets vakantie. Enige opmerking die wij kunnen geven is dat wij het als minpunt ervaren dat op het start / eindpunt niemand van jullie organisatie aanwezig is voor een welkom. De baliemedewerkers in het Fletcherhotel niet direct op de hoogte zijn van onze komst en wat te doen met de bagage. Je laat dus zomaar je bagage ergens achter. Voor de rest: een dikke duim.

Lees meer

G. Nijmeijer

Mijn cijfer:

9

De reis heeft helemaal aan onze verwachtingen voldaan Prima hotels, bagagevervoer uitstekend vooral het verblijf in Kampen, het prachtige herenhuis met de moderne inrichting, geweldig. Route was uitstekend te volgen, we hebben onderweg vele bezienswaardigheden bezocht. dus: geweldige week.

Lees meer

j. casemier

Mijn cijfer:

9

Het is een prachtige route, met veel vrijliggende fietspaden. Goed aangegeven ook. Het weer zat niet altijd mee, zeker niet op de Afsluitdijk, maar dat is geen organisatorische kwestie. Wel heel vervelend was dat juist toen in Makkum de koffers met droge kleren pas een uur later bezorgd werden. Maar dan vergeet je de ellende snel. Met zo'n fietstocht zie je Nederland in allerlei gedaanten: zoveel verschillen in landschap in ons kleine land blijft fantastisch! Zeer aan te bevelen.

Lees meer

L. Witkam-v.d. Hoek

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €689,-
Land Nederland
Reisperiode 1 april - 23 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 6 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=56]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?