Huttentocht Val d’Aosta door Nationaal Park Gran Paradiso

8-daagse Huttentocht door de afwisselende bergwereld van Nationaal Park Gran Paradiso met zijn hoge witte toppen van boven de drieduizend meter

Vanaf €699,-

Foto: Guillaume Baviere, Flickr

 • Italië
 • 27 juni - 19 september
 • Huttentocht
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse Huttentocht door de afwisselende bergwereld van Nationaal Park Gran Paradiso met zijn hoge witte toppen van boven de drieduizend meter

De Val d’Aosta is een waar wandel- en klimparadijs in het noordwesten van Italië. Bloeiende alpenweiden, beekjes en meren, rotsen en pieken en schitterende panorama’s. Deze huttentocht met een aantal beklimmingen van toppen boven de drieduizend meter is geschikt voor ware bergsportliefhebbers die houden van hoogtemeters, uitdagingen en gletsjers. Na een dag vol inspanningen is het goed aankomen in de karakteristieke Italiaanse hutten waar de heerlijkste lokale gerechten worden geserveerd, de sfeer goed is en het uitzicht adembenemend. Optioneel is de beklimming van de top van Gran Paradiso aan het einde van de tocht. 

Prijs | € 699,-

 • De prijs is per persoon op basis van (deels) halfpension in een 2 persoonskamer in hotel en meerpersoonskamers in de hutten
 • Te boeken vanaf minimaal 2 personen
 • Toeslag eenpersoonskamer (3 nachten in hotels) € 150
 • Optioneel: Beklimming Gran Paradiso met gecertificeerde berggids en uitrusting (harnas, stijgijzers, ijbijl en helm), incl.  2 extra overnachtingen obv halfpension € 550
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 27 juni tot 19 september 2024

Inclusief

 • 3x overnachting in hotel tweepersoonskamer
 • 4x overnachting in berghutten/rifugio’s op meerpersoonskamers
 • 7x ontbijt(buffet)
 • 5x diner/avondmaaltijd, exclusief drankjes
 • GPS-routes en telefoonapp
 • Gedetailleerde reisbeschrijving, routekaart en etappebeschrijving (Engelstalig)
 • Lokale 24-uur hulplijn

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Lunchpakketten (verkrijgbaar voor €10 tot €15)
 • Vervoer Aosta van en naar beginpunt huttentocht
 • Diners in Aosta
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting; ter plaatse te voldoen

Door de afwisselende bergwereld van Nationaal Park Gran Paradiso, foto: Guillaume Baviere, Flickr.

Omschrijving 8-daagse Huttentocht Val d’Aosta door Nationaal Park Gran Paradiso

Je reist op eigen gelegenheid naar Aosta, waar je een nacht verblijft in een hotel. De volgende dag neem je een bus of taxi naar het beginpunt van de huttentocht. Je draagt je eigen bagage. Deze tocht is te boeken van 27 juni tot 19 september. Omdat er in juni nog sneeuw kan liggen, raden we deze periode alleen aan voor ervaren wandelaars.

Service, vervoer & tips
Je reist op eigen gelegenheid naar Aosta dat op ongeveer 1010 km van Utrecht ligt. Deze stad is bereikbaar met trein en busvervoer. Kijk voor meer informatie op nsinternational.nl. Met het vliegtuig reis je naar Turijn (vind een vlucht bijvoorbeeld op cheaptickets.nl ) waarna je de bus of trein kunt nemen naar Aosta.
De route en/of accommodatie kan, afhankelijk van omstandigheden en beschikbaarheid, worden aangepast. 

Uithoudingsvermogen en tredzekerheid zijn een vereiste. Je maakt dagen van gemiddeld vijf tot zes uur wandelen met het nodige klimmen en dalen. Stevige wandelschoenen en een goede wandeluitrusting (EHBO-doos, mobiele telefoon wandelstokken), regen- en zonbescherming zijn noodzakelijk. De paden zijn bewegwijzerd, maar het is essentieel om kaarten bij je te hebben. Deze wandelvakantie valt in de categorie 3/4 (we hebben ook categorie 4 toegevoegd door de relatief hoge etappes), Bekijk de categoriebeschrijving.

Klassiek Noord-Italiaans plein in Aosta, waar je reis begint

Programma Huttentocht Val d’Aosta door Nationaal Park Gran Paradiso

Dag 1: Aankomst in Aosta
Je reist op eigen gelegenheid naar Aosta, de hoofdstad van de Aostavallei. In deze oude stad vind je nog veel restanten van Romeinse bouwwerken als een amfitheater, een forum en een triomfboog. Ontdek de heerlijke sfeer van deze stad die ook wel het Rome van de Alpen wordt genoemd.

Berglandschap van Val d’Aosta, foto: mats eye, Flickr

Dag 2: Van Aosta via Valsavarenche naar de Savoiahut, ca 5 uur wandelen, ↑ 600-1000 m, ↓ 400 m
Na het ontbijt volgt een transfer (niet inbegrepen, bus of taxi) naar Pont (1994 m), een gehucht aan het begin van de route in de mooie Valsavarenchevallei. Vandaag kun je kiezen uit twee routes. De langere optie voert van Pont naar de Grand Colletpas (2832 m). Geniet tijdens deze mooie wandeling langs beekjes en meertjes en alpenweiden van het indrukwekkende zicht op de legendarische Gran Paradiso. Hoe hoger je komt hoe rotsachtiger het wordt. Na de pas daal je af in de Nivoletvallei naar het pad dat je bij de hut brengt. De tweede optie voert over een steil pad omhoog naar het Roley/Arolley Kruis (2313 m). Ook hier kun je volop genieten van het zicht op de Gran Paradiso, waarna je verder omhoog loopt naar de hut, een heerlijke maaltijd en een warm bed.

Pad door Valsavarenche, foto: Guillaume Baviere, Flickr

Dag 3: Van de Savoiahut naar de Benevolohut, ca 5 uur wandelen, ↑ 650 m, ↓ 900 m
Vanochtend ligt de Gran Paradiso achter je. Volg het pad en de dierensporen door de heerlijk geurende alpenweiden langs blinkende meertjes en door enkele sneeuwvelden tot je de Col Rossetpas bereikt (3023 m) en je hebt de eerste drieduizender van deze week te pakken. Geniet van de afdaling naar Val di Rhêmes. In de Benevolohut is het goed toeven en met een beetje geluk krijg je een speciale kop Aosta-koffie van de huttenwaard.

Afdalen over de Col Rosset, foto: Guillaume Baviere, Flickr

Dag 4: Van de Benevolohut naar de Mario Bezzihut, ca 4,5 uur wandelen, ↑ 850 m, ↓ 850 m
Nadat je de hut verlaten hebt, voert de route door een rotsachtige engte naar het door de gletsjer gevormde Golettemeer, waarin de hoge toppen en de gletsjer zich weerspiegelen. Dan beklim je de Col Bassac Derepas (3082 m). Het uitzicht over de toppen en gletsjers vanaf dit hoogste punt is onvergetelijk. De afdaling voert je langs de rand van de Glairetta-gletsjer naar de Mario Bezzihut (2240 m) waar je overnacht.

Over de Col de Bassac Dere, foto: Guillaume Baviere, Flickr

Dag 5: van de Mario Bezzihut naar de Epéehut, ca 4 uur wandelen, ↑ 750 m, ↓ 650 m
Vandaag geen hoge passen om overheen te klimmen. In plaats daarvan staat er een spectaculaire hoogtewandeling boven de Valgrisenchevallei op het programma. Wandel ontspannen door groene alpenweiden en rotsig alpien terrein met meertjes en beken gevormd door het smeltwater van de gletsjer. De hele dag heb je zicht op de top van de Ruitor. Je bevindt je nu in het gebied van de beroemde Fontina-kaas. Aan het eind van de dag wacht je een hartelijk onthaal en een schitterende zonsondergang in de Epéehut (2373 m).

Uitzicht over Valgrisenche, foto: Guillaume Baviere, Flickr

Dag 6: Van de Epéehut naar Rhemes-Notre-Dame, ca 4,5 uur wandelen, ↑ 470 m, ↓ 1120 m
Je klimt naar de Col Fenêtre (2875 m) over een goed pad, met een prachtig panorama op de top van de Grand-Paradis. De afdaling naar Rhêmes-Notre-Dame (1717 m) gaat via een steile route. Je verliest snel hoogte en bereikt de plaats Torrent (2170 m), het einde van de uitdagingen van deze dag. Hiervandaan volgt nog een laatste inspanning om het dorp Breuil (1723 m) in Rhêmes-Notre-Dame te bereiken

Dag 7: Van Rhêmes-Notre-Dame via Eaux-Rousse naar Aosta, ca 6,5 uur wandelen, ↑ 1300 m, ↓ 1350 m
Deze langste etappe van de tocht is van begin tot eind een buitengewone traverse door een gevarieerd landschap met onvergetelijke vergezichten. Na een vroege start verlaat je Rhêmes-Notre-Dame en loop je door een prachtig bos naar de alpenweiden van Entrelor (2142 m). Het pad gaat gestaag omhoog tot je langzaam maar zeker begint aan de topbeklimming van de Entrelorpas, een laatste drieduizender die je zeker zult voelen in je benen. Bij het lagergelegen Lac Noir is het tijd voor een pauze waarna je verder afdaalt met steeds weer prachtig uitzicht op Gran Paradiso. Bij de meren van Djouan komt het eind van de tocht in zicht. Je wandelt door het bos naar het dorpje Eaux-Rousses waar je de bus neemt naar Aosta voor een laatste overnachting.

Uitzicht op Pointe de ‘lEchelle, foto: Ibex73, Wikimedia

Dag 8: Vertrek
Na het ontbijt eindigt deze huttentocht of je boekt extra de 2-daagse beklimming naar de top van de Gran Paradiso


OPTIONEEL: 2-daagse beklimming met gids naar de top van de Gran Paradiso (4061m)
Je kunt je verblijf met twee dagen verlengen om met een ervaren berggids de top van de Gran Paradiso te beklimmen. Geniet van het gezelschap, de begeleiding en instructies van een gecertificeerde hooggebergte-gids in een groep van 1 tot 4 personen. In plaats van terug te keren naar Aosta wandel je na afloop van de huttentocht van de parkeerplaats in Pont in ongeveer 15 minuten naar de Tetras-Lyrehut waar je dineert en overnacht.

Vittorio Emanuele II hut, foto: Lion Hirth, Wikimedia

Dag 8: Van de Tetras-Lyrehut naar de Vittorio-Emanuele II hut, ca 2,5 uur hiking, ↑ 750 m
De route naar de Vittorio Emanuele II hut volgt een goed gemarkeerd en onderhouden pad. De hut wordt gebruikt als het basecamp voor de beklimming via de standaardroute naar de top van de Gran Paradiso. Geniet van de karakteristieke warme, welkome en vaak feestelijke Italiaanse sfeer in de hut. Hier ontmoet je ook de gids. Hij of zij neemt de tijd om uit te leggen welke uitrusting je gaat gebruiken evenals de basisveiligheidsregels en oriëntatietechnieken die nodig zijn tijdens zomerbeklimmingen.

Vanaf de top met het witte Mariabeeld heb je een spectaculair uitzicht over Val d’Aosta, foto: Svickova, Wikimedia

Dag 9: Van de Vittorio-Emanuele II hut naar de top van Gran Paradiso, ca 7 tot 9 uur klimmen, ↑ 1300 m, ↓ 2100 m
Opstaan voor zonsopkomst en met zo min mogelijk gewicht in je rugzak en een hoofdlamp begint het avontuur: de beklimming van de Gran Paradiso (4061 m). Een lange rij hoofdlampen verlicht meestal het pad over de standaardroute naar boven over een gletsjer naar een zadel net onder de top. Vanaf dit punt klim je over een rotsachtige richel naar de eigenlijke top met het legendarische Mariabeeld. Je daalt weer af via dezelfde route. Aan het eind van de middag neem je afscheid van de gids en je wandelt door naar Pont (en naar Aosta met de bus?) een onvergetelijke herinnering rijker.

Een laatste blik op een van de witte toppen vanuit Aosta, waar de reis eindigt, foto- Justin Clements, Flickr

Dag 10: Vertrek
Na het ontbijt eindigt deze huttentocht met extra beklimming naar de top van de Gran Paradiso.

Reviews

Geweldige reis en een prachtig gebied. Het boekje met beschrijving wat er die dag voor de boeg stond was een toffe aanvulling.

J. Elenbaas

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €699,-
Land Italië
Regio Val d'Aosta
Reisperiode 27 juni - 19 september
Soort reis Huttentocht
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 4
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?