Wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Een 9-daagse trekking over de Saar-Hunsrück Steig door wilde beekdalen en met uitzichten over Hunsrück en Eifel. Je eindigt boven het Rijndal nadat je onderweg o.a. de hangbrug Geierlay bent over gestoken en meerdere kastelen bent gepasseerd.

Vanaf €929,-

 • Duitsland
 • maart - november
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een 9-daagse trekking over de Saar-Hunsrück Steig door wilde beekdalen en met uitzichten over Hunsrück en Eifel. Je eindigt boven het Rijndal nadat je onderweg o.a. de hangbrug Geierlay bent over gestoken en meerdere kastelen bent gepasseerd.

Deze wandelvakantie brengt je langs de mooiste delen van de Hunsrück. Je loopt de laatste 7 etappes van de klassieke Saar-Hunsrück Steig waarbij je o.a. de langste hangbrug van Duitsland passeert. Onverwacht mooie en wilde beekdalen met bijzondere rotsformaties en oude watermolens brengen je uiteindelijk bij de Rijn. Een wandelvakantie met telkens weer nieuwe verrassingen als je de dalen in gaat en weer uitkomt. De ontmoeting met het Rijndal is de laatste van de vele hoogtepunten. Overnachten doe je in speciale wandelhotels die zijn ingesteld op wandelaars.

Prijs | V.a. € 929,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Te boeken vanaf minimaal 2 personen
 • Toeslag € 250,- voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: hond meenemen (hoteliers berekenen een kleine vergoeding tussen € 5,- en € 10,- per nacht voor een hond. Deze kosten kunt u ter plaatse voldoen)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst alle dagen tussen begin april en eind november

Inclusief:

 • 8x overnachting in middenklasse hotels en gasthoven in een 2-persoonskamer met douche/toilet
 • 8x een stevig wandelontbijt
 • Bagagevervoer
 • Alle personentransfers tussen start en/of eindpunt van wandeling en de hotels
 • GPS-routes
 • Reis- en tourinformatie per mail aangeleverd (Nederlands- / Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis (Nederland <> Hunsrück)
 • Reis van eindlocatie naar startlocatie
 • Overige maaltijden (zoals lunch en diner)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)
Geierlay-Hunsrück-okt16-Ecktiv-Miez-Peek-14

Op de Geierlay, foto: Miez Peek

Omschrijving 9-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Bij dit 9-daagse wandelarrangement door de Hunsrück loop je zeven middelzware etappes van de Saar-Hunsrück Steig. Je loopt over goed onderhouden paden met een etappezwaarte van 2 sterren en enkele zwaardere stukken. Bekijk de categoriebeschrijvingAfwisselend doorkruis je de velden op de heuvels en de bossen in de prachtige dalen waar vrijwel altijd water stroomt. Je klimt en je daalt, maar nooit lange stukken achter elkaar, waarbij een aantal smalle passages extra concentratie vragen. Je loopt o.a. over de hangbrug Geierlay en door kloofdalen waar je korte stukken (beveiligd) moet klauteren. Op de laatste dag heb je een steile afdaling naar de Rijn. De eerste 3 wandeldagen komen overeen met ons 5-daagse wandelarrangement in de Hunsrück.

Service, Vervoer & Tips tijdens de wandelreis
Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bij een aantal etappes door de hoteliers naar het beginpunt van de wandeling wordt gebracht of van het eindpunt wordt opgehaald als het hotel niet direct aan de route ligt. Je bagage wordt voor je vervoerd zodat deze klaar staat bij aankomst in het volgende hotel. Zo hoef je zelf alleen een kleine rugzak met je dagbagage mee te nemen. Parkeren kan gratis in de buurt van het eerste hotel in Sohren. De terugreis vanuit eindplaats Boppard naar Sohren kan met de bus. De reistijd is ca. 3 uur. Op de website van Deutsche Bahn kun je de terugreis uitstippelen.
We raden je aan voor stevige schoenen te zorgen en je vooraf goed te laten informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. Kenmerkend zijn de vele (mooi gelegen) rustplaatsen onderweg waar je de tijd kunt nemen voor je lunchpakket. Je ontvangt voor vertrek een uitgebreid informatiepakket per mail.

Met het OV reis je met de trein naar Koblenz Hbf. Vanaf Utrecht is dit met ICE / EurCity in ca. 3 uur en 15 minuten met 1 keer overstappen. Tickets kun je bestellen op nsinternational. Vanaf Koblenz Hbf neem je vervolgens de bus naar Sohren Am Denkmal in ca 2,5 uur met 1 keer overstappen. Tickets kun je vooraf bestellen op Bahn.de

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Sohren – Hotel Zum Felsenkeller | Atlay – Hotel Zum Morschbach | Zilshausen – Landgasthof Zur Post | Kastellaun – Badische Amtskellerey | Gondershausen – Schmausemühle | Emmelshausen – Hotel Münster, Hotel Waldfieden | Boppard – Pension Schinderhannes & Julchen

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Saar-Hunsrueck steig. Klaus-Peter-Kappest

Saar-Hunsrueck steig. Foto: Klaus Peter Kappest

Programma wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Dag 1: Aankomst in Sohren of Atlay
Je rijdt met eigen vervoer naar Sohren of Atlay waar je een verkennende wandeling kunt maken. Je overnacht in een van de wandelvriendelijke hotels.

Dag 2: Wandeletappe van Altlay naar Blankenrath (ca. 17,3 km, ca. 5,5 uur, ↑552 m ↓517 m)
Je kennismaking met de Hunsrück begint goed met de passage langs de spectaculaire kloof van de ‘Altlayer Schweiz’. Als je in Sohren overnacht zet de Hotelier je hier af waarna het over smalle paden langs beken en bizar gevormde leisteenformaties gaat. In het dichtbeboste Peterswald sta je plots oog in oog met een bedevaartkapel waar openlucht diensten worden gehouden. Daarna gaat het geleidelijk omhoog waarbij je 360º uitzichten hebt over het omliggende landschap. Na de wandeling word je opgehaald voor een transfer terug naar Atlay of Sohren voor je overnachting.

Dag 3: Wandeletappe van Blankenrath naar Mörsdorf (ca. 15,1 km, ca. 4,5 uur, ↑314 m ↓459 m)
Na het ontbijt een transfer naar Blankenrath, waar je de dag ervoor geëindigd bent. Je begint vandaag met een stil, heuvelachtig bos waarbij je twee keer een beek oversteekt. Daarna gaat het omhoog in een landelijk landschap tot bovenop de bergkam met oneindig uitzicht over de Eifel en de Hunsrück. Als je weer afdaalt volg je de ‘romantische’ beekdalen waaronder die van de Mörsdorfer Bach. Dan sla je af voor een stevige klim door een smal dal naar Mörsdorf. Op dit punt kun je ver weg de hangbrug door de bomen zien, daar ga je morgen naartoe. Overnachten in Zilshausen of in Kastellaun. Je wordt door de hotelier opgehaald in Mörsdorf.

Foto: Klaus Peter Kappest

Dag 4: Wandeletappe van Mörsdorf naar Kastellaun (ca. 16,3 km, ca. 5 uur, ↑435 m ↓290 m)
Het belooft een prachtige wandeldag te worden. Nadat de hotelier je heeft afgezet ga je in het ochtendlicht over de hangbrug Geierlay hoog boven de Mörsdorfer Bach. Neem hier de tijd om van het geweldige uitzicht te genieten. Daarna daal je af naar ongerepte beekdalen met een aantal korte maar felle beklimmingen. Via een uitdagend rotspad kom je bij een van de oude burchtbergen rondom Kastellaun. Oeroude molens en mysterieuze (mijn-)tunnels wijzen je tot slot de weg naar burchtstad Kastellaun. Bezoek hier zeker de ruïne met de gezellige biergarten. Overnachting in Schmausemühle of middels een transfer (inclusief) in Kastellaun.

Dag 5: Wandeletappe van Kastellaun naar Schmausemühle (ca. 18 km, ca. 6 uur, ↑311 m ↓520 m)
Vandaag wandel je naar ‘the middle of nowhere’ zoals je de ligging van de oude molen (Schmausemühle) kunt noemen. De combinatie van afstand en het vele klimmen en dalen maakt dit een zwaardere etappe. Na een aanloop tussen de velden daal je af naar het Baybachtal dat de Grand Canyon van de Hunsrück wordt genoemd. Misschien wel het mooiste dal van allemaal. Geniet na je wandeling van de tuin en omgeving van de Schmausemühle, het is een prachtplek.

Dag 6: Wandeldag van Schmausemühle naar Morshausen (ca. 10 km, ca. 4 uur, ↑322 m ↓222 m)
Als je in Kastellaun hebt overnacht wordt je ‘s morgen eerst naar Schmausemühle gebracht.  Geen al te lange wandeling vandaag maar wel een mooie door de kloof van het Baybachtal waar je gisteren al kennis mee hebt gemaakt. Met een aantal spannende rotspassages vlak langs de beek die het tempo zullen vertragen. Niet alleen door de concentratie die het vraagt maar vooral omdat het hier zo mooi lopen is. Onze tip is om je wandeling iets te verlengen door af te slaan naar het indrukwekkende burcht Walbeck (staat aangegeven ca. 2km heen en terug). Pas het laatste deel klim je het dal uit naar eindpunt Morshausen. Na de wandeling een transfer naar Halsenbach voor je overnachting (hier zal je overigens ook de dag erna overnachten)

Dag 7: Wandeletappe van Morshausen naar Oppenhausen (ca. 16 km, ca. 4,5 uur, ↑470 m ↓453 m)
De dag begint met een transfer naar Morshausen. Vandaag tref je opnieuw een burcht en zal ook het volgende dal je bekoren. In het begin van de route kijk je uit over de Eifel en Hunsrück met o.a. burcht Ehrenburg waar je later via een smal pad langskomt. In het Ehrbachtal tref je oude watermolens totdat het dal in een smalle kloof verandert. Vanaf hier gaat het over de typisch smalle paden en trappen verder tot eindpunt Oppenhausen. De overnachting is weer in Halsenbach. De hotelier pikt je, na een telefoontje, op.

Dag 8: Wandeletappe van Oppenhausen naar Boppard (ca. 18 km, ca. 6,5 uur, ↑523 m ↓771 m)
Ook nu weer begint de dag, na een heerlijk ontbijt natuurlijk, met een transfer terug naar de plaats waar je dag ervoor gestopt bent. Op deze laatste wandeldag mag je nog even flink aan de bak lopend door landbouwgebieden en langs boomgaarden totdat je aan het eind van de dag de Rijn gaat ontmoeten. Tussendoor daal je af naar de inmiddels bekende bosrijke dalen en beklim je de Horstkopf vanwaar je een haast oneindig panorama over Hunsrück en Eifel hebt. Het uitzicht over het Midden-Rijndal, UNESCO werelderfgoed, en de afdaling naar Boppard (evt. per stoeltjeslift) zijn een waardig einde van je wandelvakantie.

Dag 9: Terugreis vanuit Boppard
Na het ontbijt eindigt deze prachtige reis en keer je op eigen gelegenheid terug naar Sohren.

Hunsrück-beken-MzPk-9

De vele beken die door het gebied lopen, foto: Miez Peek

 

> Titelfoto: Saar-Hunsrueck steig. Foto: Klaus Peter Kappest

Reviews

Ik heb de reis als heel positief ervaren. Duidelijke beschrijvingen van de routes, goede reisinfo, goede overnachtingsadressen, halen en brengen naar de hotels en ophaalpunt door hoteleigenaar/taxi prima geregeld!

S. Reilink

Mijn cijfer:

8

Prima reis, mooie route, goede hotels, prima transfers van bagage en onszelf van eindpunt en naar startpunt. Sommige hotels waren niet op de hoogte van het glutenvrije dieet van een van ons, anderen wel...(?). De aangegeven zwaarte per dag begrepen wij niet helemaal, dat kwam niet altijd overeen met ons idee van inspanning.

Lees meer

N. Mutsaers

Mijn cijfer:

8

Allereerst nog bedankt voor het snel aanpassen van de startdatum ivm met de inreisbeperking die Duitsland had opgelegd. De reisinformatie bereikte ons pas 2 dagen voor de start, dit was voor ons te laat om nog zaken uit te printen. Hierdoor mis je informatie over de omgeving. Aangegeven was dat het 7 tot 10 dagen van te voren zou worden verstrekt. Het is ons beide niet gelukt de routes in de aanbevolen apps te plaatsen. Overigens is de route heel duidelijk aangegeven, kaarten zijn daarvoor niet nodig. Het ontbijt in Kastellaun was karig, de overige waren prima. Hotels waren prima. In het eerste hotel moest er iemand worden gebeld om de sleutel af te geven. Deze persoon vertrok daarna ook direct weer. Niet echt gastvrij. Wandeling was mooi door bossen, langs rivieren en door weilanden. Dag 5 staat er na een aanloop door de velden. Deze aanloop is 14 van de 18 km. Over het algemeen een mooie wandeling.

Lees meer

S. Oppedijk

Mijn cijfer:

7

Het was een mooie wandelvakantie. De hotels waar we verbleven voldeden aan onze wensen. Alleen jammer dat we een hotel niet in konden omdat deze was vol zat toe we er aan kwamen. We moesten dus een verplaatsing doen naar het vorige hotel. Dat vonden we jammer temeer dat dit hotel midden in de natuur lag.

Lees meer

J. Mathijssen

Mijn cijfer:

8

Prachtige wandeling, route uitstekend aangegeven, alles met de overnachtingsadressen en vervoer goed geregeld. Heerlijk ontbijtjes. Ondanks de maatregelen rond Covid allemaal goed gegaan. Het mooiste adres vonden wij Ambtskellerij in Kastellaun, maar daar dacht de gastheer echt niet met ons mee (voorbeeld: wij konden daar na de wandeling niet eten, vroegen of hij alternatief wist, nee denkelijk te laat. Gelukkig vonden wij een kebabzaakje. De avond dat ze wel open waren, niet aan ons verteld, konden wij niet terecht want niet gereserveerd) Voor de rest een heel mooi adres. Bij ons laatste overnachtingsadres Schinderhalm en Julchen hadden wij een nachtje extra geboekt. Allemaal heel gemoedelijk. Meneer heeft ons tegen een kleine vergoeding zelfs nog teruggebracht naar het beginpunt. Bagage op de biervaten in zijn bus :-)

Lees meer

C. Geurts

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €929,-
Land Duitsland
Regio Hunsrück Rheinland-Pfaltz
Reisperiode maart - november
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Extra's

Transfers

Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Ja

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=4]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?