Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

10-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome en haar Keizers. Inclusief retour per trein en een dag Milaan.

Vanaf €2099,-

Foto: Tonino69, iStock

 • Italië
 • 7 oktober
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 9 nachten
 • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome en haar Keizers. Inclusief retour per trein en een dag Milaan.

Een 10-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome. Met als hoofdonderwerpen de start van het Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de impact van de Flavische dynastie op de ‘Eeuwige Stad’. Het programma is ontwikkeld door Oudheidwetenschapper André Mulder, die de reis ook zal begeleiden en je dagelijks zal verrassen met zijn fascinerende verhalen over de stad waaraan hij zijn hart heeft verpand. De reis heeft een perfecte balans tussen cultuur en wandelen. André neemt je mee naar de meest bijzondere historische plekken. Daarnaast wandel je over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. En loop je in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli, waar keizers en rijke Romeinen hun zomerverblijven lieten bouwen. Als extra verzorgt Angelo van Schaik, journalist van het AD en correspondent voor de NOS, ook nog een presentatie. Een wandelreis voor de cultuurliefhebber.

Prijs | € 2099,-

 • Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer incl. retour per trein
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 295
 • Korting: reis op eigen gelegenheid € 300 *
 • Zaterdag 7 oktober 2023  (GEGARANDEERD VERTREK)
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 18 deelnemers

* bij vervoer op eigen gelegenheid start de reis in Milaan en eindigt in Rome

Inclusief:

 • Overnachting in comfortabele 3-sterren hotels op centrale locatie
 • Internationale treinreis vanaf stations Amsterdam, Utrecht en Arnhem via Basel en Milaan naar Rome. Op de heenreis een stop-over in Milaan, op de terugreis zonder stop-over
 • Gereserveerde zitplaatsen, bagage mag gratis mee
 • 1x overnachting in IBIS Milano Centro, een modern 3-sterren hotel
 • 8x overnachting in Hotel Varese in Rome, een gerenoveerd 3-sterren hotel
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • 2x lunch (dag 2, 8)
 • 2x lunchpakket (dag 4, 6)
 • 2x diner  (dag 3, 9)
 • Genoemde excursies inclusief entreegelden
 • Transfers naar en van hotel
 • Lokaal vervoer met trein of bus
 • Toeristenbelasting
 • Gebruik van audiosysteem
 • Presentatie van Angelo van Schaik
 • Reisbegeleiding door Oudheidwetenschapper André Mulder

Niet inbegrepen zijn:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering

André Mulder neemt je deze reis mee naar de start van het Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de impact van de Flavische dynastie op de ‘Eeuwige Stad’.


Tip: Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over deze boeiende reis? Stuur een mail naar reserveringen@ecktiv.nl en André neemt vrijblijvend contact met je op.  

 

Omschrijving Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

We kiezen er bij deze groepswandelreis voor om per trein te reizen. Het is comfortabel, minder belastend voor het milieu en bovendien is er onderweg veel te zien van de mooie landschappen waar de trein je doorheen rijdt. De heenreis is op zaterdagochtend om 08:08 uur vanaf Amsterdam Centraal (08:37 Utrecht Centraal/09:07 Arnhem Centraal). Dezelfde avond stappen we rond 19.50 uit in Milaan voor een overnachting. Na een volle dag Milaan brengt de trein ons aan het eind van de volgende dag in 3 uur naar Rome. De terugreis op maandag gaat zonder stop-over met vertrek vanuit Rome ‘s ochtends om 6:25 en aankomst in Amsterdam om 21:59.

Tijdens onze culturele wandelreis rond en door het oude Rome (en Milaan), word je in 10 dagen ondergedompeld in de geschiedenis van de Romeinen. Zo loop je bijvoorbeeld een stuk over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. Daarnaast wandel je in het Park van de Aquaducten, langs de indrukwekkende restanten van de acquaducten die een stad van meer dan 1 miljoen inwoners van water voorzagen. 

Zicht op Rome, foto: Bert Kaufmann, Flickr

Naast deze twee prachtige wandelingen bestaat de reis uit stadswandelingen door Rome en Milaan. We maken hierbij diverse uitstapjes zoals naar het, nu ondergronds gelegen, Forum van Milaan. Als de tijd het toelaat bezoeken we ook het archeologische museum van deze Domstad. In Rome zien we tijdens onze stadswandeling vele highlights en bezoeken we het Stadion van Domitianus en het Pantheon. De wandeling met het mooiste uitzicht is die in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli. Ook op dagen of dagdelen dat onze aandacht meer op de Romeinse cultuur dan het wandelen ligt, zul je nog genoeg meters afleggen. Je bezoekt onder andere het Forum Romanum, de Ara Pacis, het Mausoleum van Augustus, het Colosseum, het Palazzo Massimo en de opgravingen in Ostia Antica – de oude havenstad van Rome. Aan het einde van de reis verzorgt Angelo van Schaik, journalist van het AD en correspondent voor de NOS, een presentatie. Deze zal gaan over een geschiedkundig onderwerp of over een onderwerp dat op het moment van onze reis, de Italiaanse of Romeinse maatschappij of politiek bezighoudt.

In de planning zorgen we voor een optimale balans en afwisseling tussen cultuur, natuur, wandelen en rust, maar willen we je ook verrassen met goede en en sfeervolle restaurants. Je zult ogen en oren tekort komen, mede dankzij de begeleidende verhalen van je bevlogen gids en Oudheidwetenschapper André Mulder.

Deze 10-daagse culturele groepswandelreis is geschikt voor de wandelaar die meer wil weten over de geschiedenis, kunst en cultuur van het veelzijdige Rome. Tijdens de wandelingen nemen we genoeg tijd voor de historische verhalen. Voor de geplande gezamenlijke lunches en diners nemen we uiteraard ruim de tijd om te genieten van het Italiaanse goede leven. De reis is qua wandelniveau ingedeeld in Categorie 2.  De groepsreis vindt plaats vanaf minimaal 8 deelnemers. Indien de reis vanwege een te gering aantal deelnemers niet kan doorgaan, melden we u dat ca. 4 weken vóór vertrek.

REISBEGELEIDER: OUDHEIDWETENSCHAPPER ANDRÉ MULDER
Deze unieke combinatie van natuur en cultuur zal worden begeleid door Oudheidwetenschapper André Mulder. Jaren geleden heeft André het roer omgegooid en zich van ondernemer in de meubelbranche omgeschoold tot cum laude academicus, afgestudeerd op het Rome van de Late Republiek en de Vroege Keizertijd. Op deze reis zal hij, op zijn bevlogen wijze, je deelgenoot maken van zijn ware liefde: de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude, maar ook het moderne Rome.

Programma Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

Dag 1: Treinreis Amsterdam – Milaan
In Amsterdam, Utrecht of Arnhem stappen we ’s ochtends, zonder gedoe met inchecken of veiligheidscontroles, in de comfortabele ICE-hogesnelheidstrein. Deze is van alle gemakken voorzien, zoals Wi-Fi, stopcontacten onder de stoel en een uitstekend restaurant aan boord. In Basel stappen we over op de luxueuze Zwitserse Eurocitytrein die ons via een adembenemende route door de Alpen, met haar hoge bergtoppen en kristalheldere meren, voert. Ook deze trein heeft een boordrestaurant. Rond 20:00 uur ’s avonds komen we aan in Milaan, waar we inchecken in het IBIS Milano Centro, op loopafstand van het station.

Milaan, hoofdstad van het Romeinse Rijk in de 3e eeuw na Christus, foto: Ewout Pahud

Dag 2:  Stadswandeling Milaan, met o.a. bezoek aan het Forum Romanum. In de vroege avond treinreis naar Rome
Na een goede nachtrust beginnen we onze reis met een dagje Milaan, dat eind 3de eeuw na Christus de hoofdstad van het Romeinse Rijk vormde. De Romeinse restanten zijn hier meer verborgen dan in Rome. Maar wandelend in de wijk 5VIE (Cinque Vie), het historisch hart van de stad vlakbij de Duomo, kunnen we toch stukken van bijvoorbeeld de renbaan en het amfitheater terugvinden. Het Forum, verstopt onder de Bibliotheca Ambrosiano en de Chiesa di San Sepolcro, wordt voor ons op afspraak geopend. In de wijk bevindt zich ook het Museo Civicio Archeologico, dat wij bezoeken als de tijd het toelaat. Maar de 5VIE is meer, het wordt ook wel de 9 straatjes van Milaan genoemd. Het bestaat dan ook uit een leuke mix van moderne design- en vintagewinkels, hippe koffietentjes en lunchbarretjes. Een gezamenlijke lunch in één van deze barretjes staat op het programma. Rond 17:30 uur stappen wij in de Frecciarossa, de Italiaanse hogesnelheidstrein, die ons in 3 uur brengt naar Roma Termini. Vanaf daar wandelen wij naar ons comfortabele hotel, Hotel Varese, gelegen in een rustige straat.

Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora, foto: Ewout Pahud

Dag 3: Romeinse Keizers met bezoek aan het Forum Romanum, de Keizerlijke Fora, de Ara Pacis en het Mausoleum van Augustus
We starten rustig op voor deze dag, die in het teken van de leiders en keizers van het oude Rome staat. We beginnen met een uitgebreid bezoek aan het Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora. Naast prachtige verhalen over Vespasianus, Titus en Domitianus (Flavische dynastie), zullen we ons aan de hand van de resten op het Forum, focussen op de omslag van de Romeinse Republiek naar het Keizerrijk. Deze was ingezet door Julius Caesar en bewerkstelligd door zijn opvolger en eerste keizer, Augustus. Na de lunch, die op eigen gelegenheid is, onderzoeken we de intenties van Augustus voor het nieuwe Keizerrijk aan de hand van de Ara Pacis (Altaar van de Vrede) en zijn mausoleum. Na deze volle dag hebben wij een gezamenlijk afsluitend diner bij een trattoria vlakbij ons hotel.

Park van de Aquaducten, foto: Erik Hagreis, Flickr

Dag 4: Ochtendwandeling in het Park van de Aquaducten
Vandaag doen we een prachtige wandeling in de ochtend in het Park van de Aquaducten, waar je weinig toeristen zult tegenkomen. Het park is ongeveer 15 hectare groot en wordt zo genoemd omdat hier wel 7 enorme acquaducten, die Rome van water voorzagen, de omgeving doorkruisten. Niet ver vanaf het centrum van Rome waan je je al op het platteland. En dat is eigenlijk ook zo. Naast de machtige restanten van de aquaducten, gebouwen en tombes, grazen de schapen en wordt er nog volop aan landbouw gedaan. Nadat we ons lunchpakket van het hotel hebben genuttigd is de dag verder aan jezelf. Rust lekker uit in het hotel of verken Rome op eigen gelegenheid. André geeft graag tips.

Bezoek aan het Pantheon, foto: Ewout Pahud

Dag 5: Stadswandeling Rome, met o.a. bezoek aan het Pantheon, Trevi fontein, Joodse wijk en het Stadion van Domitianus (Piazza Navona)
Vandaag ontdekken we al wandelend Rome in al haar pracht en praal. Plekken waar we langskomen zijn bijvoorbeeld de Thermen van Diocletianus, Trevi fontein, Forum Romanum, Campidoglio, Circus Maximus, Theater van Marcellus, Joodse wijk en de Sint-Pietersbasiliek. Het Pantheon en het Stadion van Domitianus onder Piazza Navona, zullen wij tevens kort bezoeken. De wandeling is einde middag klaar en daarna is de avond voor jezelf. Lunch en diner zijn vandaag op eigen gelegenheid.

Via Appio Antica, foto: Paul hermans, Wikimedia

Dag 6: Wandeling over de Via Appia Antica van station van Santa Maria delle Mole tot de Boog van Drusus (ca. 14,5km, ± 4 uur)
Vandaag staat de wandeldag over de Via Appia, op ons programma. Tijdens de wandeling over de vaak nog antieke kasseien is er van alles te zien. Zo komen we langs de restanten van de Villa Quintili, de prachtige villa die keizer Commodus van de rijke Quintili broers had afgepakt en hen ter dood veroordeelde. Daarna komen we langs de oude renbaan van Maxentius en diverse graftombes, waarvan de graftombe van Cecilia Metella de bekendste is. Vervolgens brengen we een bezoek aan de basiliek en de vroegchristelijke catacomben van Sint Sebastiaan. Hierna lopen we een laatste stuk tot de Boog van Drusus. We nuttigen ons lunchpakket van het hotel op de route. De avond is ter vrije besteding.

Indrukwekkende ruïnes in het park van Ostia Antica, foto: Sonse, Wikimedia

Dag 7: Bezoek aan Ostia Antica en in de middag vrij programma
Op de 7de dag van onze reis bezoeken wij in de ochtend het archeologische park van Ostia Antica, de havenstad en toegangspoort van het oude Rome. We nemen ruim de tijd om de indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, appartementen, kroegen, restaurants, thermen, tempels en zelfs een heus theater te bezichtigen. Hier in Ostia krijg je het gevoel hoe het er toentertijd in Rome ook moet hebben uitgezien en hoe de gemiddelde Ostiaan en Romein woonde, werkte en ontspande. Vanaf 13:00 uur is het een vrij programma. Je kunt bijvoorbeeld wandelen naar het pittoreske dorpje van Ostia Antica en er geweldig lunchen. Of je neemt direct de trein terug naar Rome om te gaan shoppen in de Via del Corso, de Capitolijnse Musea te bezoeken, of te slenteren door het kronkelende Trastevere

Canopus Villa Adriana Tivoli, foto: Ewout Pahud

Dag 8: Wandeling in de heuvels rondom Tivoli en bezoek aan haar historische centrum
We staan vroeg op voor ons vertrek met de trein naar Tivoli. Prachtig gelegen in de Sabijnse heuvels vormde zij de buitenplaats voor welgestelde Romeinen en keizers, zoals keizer Hadrianus. We beginnen de dag met een wandeling van ongeveer 3 uur in de heuvels van het natuurreservaat Monte Catillo. Geniet tijdens het klimmen ondertussen van het prachtige uitzicht van Tivoli aan onze voeten. Na een gezamenlijke lunch in het centrum, vlakbij de watervallen van Villa Gregoriana, is de rest van de dag voor jezelf. Ontdek het prachtige historische centrum van Tivoli, wandel naar Villa d’Este of neem de bus/taxi naar Villa Adriana, net als Villa d’Este een UNESCO World Heritage site. In de avond nemen wij samen de trein terug naar ons hotel in Rome.

Andre bij Colosseum, foto: Ewout Pahud

Dag 9: Bezoek aan het Colosseum, Palazzo Massimo en presentatie Angelo van Schaik
De laatste hele dag in Rome benutten we volledig. In de ochtend bezoeken wij het Colosseum en na de lunch, het Museo Nazionale Romano Palazzo Massimo. Vaak onterecht overgeslagen door de toeristen, beschikt het Palazzo Massimo over één van de beste collecties antieke fresco’s, mozaïeken, sculpturen en bronzen. Hierna volgt de presentatie van Italië journalist en correspondent Angelo van Schaik. Het is mogelijk dat Angelo wordt opgeroepen om verslag te doen van een dringend Italiaans nieuwsfeit. Mocht dit zo zijn, dan verzorgen wij een alternatief programma. We sluiten deze dag af met een heerlijk diner (inclusief drankjes) bij een restaurant in de buurt van het Pantheon.

Engelenburcht, foto: Ewout Pahud

Dag 10: Treinreis Rome – Amsterdam
We gaan vandaag weer naar huis, na hopelijk een onvergetelijke week. We staan vroeg op, aangezien de trein vanaf Roma Termini vertrekt om 06:25 uur. Volgens schema zullen we om 21:29 uur op Utrecht Centraal en om 21:59 uur op Amsterdam Centraal arriveren.

Afscheid van Rome, foto: Ewout Pahud

Reviews

Een mooie afwisselende reis, met diverse culturele, landschappelijke en culinaire belevenissen. Rome en omgeving volop ervaren, zonder continue toeristendrukte en met een zeer enthousiaste begeleiding met onuitputtelijke geschiedkundige kennis.

M. Ros-Vosse

Mijn cijfer:

8

Wij vonden het een prachtige reis, volledig gevuld met allerlei hoogtepunten. De wandelingen waren goed uitgezocht maar met het warme weer wel uitdagend. We hebben veel culturele items bezocht en veel uitleg gekregen. De ligging van het hotel was perfect. De service in het hotel was ook prima. De reisleiding was zeer enthousiast en uiterst behulpzaam. Kortom voor herhaling vatbaar!

Lees meer

A. Wittmaekers

Mijn cijfer:

9

Een zeer aan te raden reis, waarbij je meegenomen wordt door de tijd heen. Zeer afwisselend programma, hier en daar ietsje te vol. Via Appia wandeldag, het Forum Romanum, de Keizerlijke Fora, de Ara Pacis en de Capitolijnse Musea en Tivoli, Villa Hadriana en wandeling door natuurreservaat Monte Catillo waren voor mij TOPdagen.

Lees meer

E. Vis-Hazelbag

Mijn cijfer:

9

We hebben een fijne week in Rome gehad met André als prima en enthousiaste gids. Het was de eerste reis en de verbeterpunten hebben we met hem besproken. De afwisseling wandelen (rust) vs stad was prettig. Aan de wandelingen zelf kan nog wel eea verbeterd worden muv de Via Appia en de wandeling vanuit Tivoli. Het hotel was verouderd en vanwege het prachtige was het erg warm in de kamer. De wijk waarin het hotel lag vond ik wel erg leuk. Een bezoek aan de Vaticaanse musea zou ik vanwege de overweldigende drukte niet opnemen in het programma. De excursie waren goed en de uitleg van André interessant. De headsets waren top! André had leuke restaurants uitgekozen. Kortom met een paar kleine aanpassingen echt een top reis.

Lees meer

T. van Maanen

Mijn cijfer:

8

Alles perfect geregeld. Ook de gezamenlijke maaltijd waren van hoge kwaliteit !

J. Mulder

Mijn cijfer:

9

Het was een fijne reis. Goede enthousiaste reisbegeleider: André Mulder. Hij heeft ons ontzettend veel verteld over de oudheid en de Romeinen, was laagdrempelig en gezellig in contact. Ook Lars, die hem assisteerde, was erg behulpzaam, goed voorbereid en plezierig in het contact. Het afgesproken programma is gevolgd en soms nog wat extra's. De reisleider nam vooraf contact op en gaf zijn contact gegevens door. Ook stuurde hij vooraf een leuk boekje toe. De combinatie wandelen en cultuur spreekt mij erg aan. Dat ook De Sint Pieter en de Vaticaanse musea in het programma opgenomen waren, was voor mij een pré. Het hotel viel wat tegen: kleine kamers, verouderde douche (klein en regelmatig geen echt warm water), veel straatlawaai. Het ontbijt was erg goed. Het voor een groot deel reizen met openbaar vervoer spreekt mij aan. Er werd goed voor de tickets gezorgd. Groep van 14 personen is dan ook juist goed van grootte. Meer zou teveel zijn. Goed dat er af en toe 'vrije'' tijd is. Voor alleengaande reizigers moet dat zeker niet vaker zijn, dan nu gepland.

Lees meer

G. Thijssen

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €2099,-
Land Italië
Regio Rome
Reisperiode 7 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Groepsreis
Reisduur 9 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Extra's

2x lunch
2x lunchpakket
2x diner
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Transfers naar en van hotel
Lokaal vervoer met trein of bus
Toeristenbelasting
Audiosysteem
Kleine groep van maximaal 18 personen

Vervoer Trein
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?