Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

9-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome en haar Keizers.

Vanaf €1689,-

Foto: Tonino69, iStock

 • Italië
 • 21 oktober VERTREKGARANTIE
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 8 nachten
 • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome en haar Keizers.

Een 9-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome. Met als hoofdonderwerpen de start van het Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de impact van de Flavische dynastie op de ‘Eeuwige Stad’. Het programma is ontwikkeld door Oudheidwetenschapper André Mulder, die de reis ook zal begeleiden en je dagelijks zal verrassen met zijn fascinerende verhalen over de stad waaraan hij zijn hart heeft verpand. De reis heeft een perfecte balans tussen cultuur en wandelen. André neemt je mee naar de meest bijzondere historische plekken. Daarnaast wandel je over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. En loop je in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli, waar keizers en rijke Romeinen hun zomerverblijven lieten bouwen. 

Prijs v.a. | € 1689,-

 • Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 300
 • Optioneel: retour per trein € 399 (wilt u de trein bij boeken, geeft u dit dan aan in het opmerkingenveld in het boekingsformulier)
 • Maandag 15 april 2024 (gegarandeerd vertrek)
 • Maandag 21 oktober 2024 (gegarandeerd vertrek)
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 18 deelnemers

Inclusief:

 • 8x overnachting in centraal maar rustig gelegen 3-sterren hotel
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • 3x lunch (dag 1, 7, 8)
 • 2x lunchpakket (dag 3, 5)
 • 1x diner  (dag 2)
 • Genoemde excursies inclusief entreegelden
 • Lokaal vervoer met trein of bus
 • Toeristenbelasting
 • Gebruik van audiosysteem
 • Reisbegeleiding door Oudheidwetenschapper André Mulder

Niet inbegrepen zijn:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering

André Mulder neemt je deze reis mee naar de start van het Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de impact van de Flavische dynastie op de ‘Eeuwige Stad’.


Tip: Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over deze boeiende reis? Stuur een mail naar reserveringen@ecktiv.nl en André neemt vrijblijvend contact met je op.  

 

Omschrijving Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

De reis naar Rome is op eigen gelegenheid. Het programma begint maandag met een gezamenlijke lunch. Je kunt er dus voor kiezen om ‘s morgens vroeg te vliegen of om één of twee dagen eerder te reizen zodat je rustig aankomt en alvast op eigen gelegenheid kunt genieten van Rome. Een andere optie is de trein net als onze reisleider. Hij neemt een dag eerder, namelijk op zondag (14 april en 20 oktober) om 10:38 uur de trein met gereserveerde zitplaats vanaf Amsterdam Centraal die rijdt via Utrecht CS en Arnhem. Vervolgens stapt hij om 20:09 uur in München op de nachttrein met slaapplaats in een 4-persoons couchette, die op maandag om 09:45 uur op Roma Termini arriveert. Mocht je interesse hebben om met de trein mee te reizen, selecteer dan de optie op de boekingspagina. De kosten voor een retourticket in de 2de klasse met gereserveerde zitplaats en slaapplaats in 4-persoons couchette bedragen € 399,-

Tijdens onze culturele wandelreis rond en door het oude Rome word je ondergedompeld in de geschiedenis van de Romeinen. Zo loop je bijvoorbeeld een stuk over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. Daarnaast wandel je in het Park van de Aquaducten, langs de indrukwekkende restanten van de acquaducten die een stad van meer dan 1 miljoen inwoners van water voorzagen. 

Zicht op Rome, foto: Bert Kaufmann, Flickr

In Rome zien we tijdens onze stadswandeling vele highlights en bezoeken we het Stadion van Domitianus en het Pantheon. De wandeling met het mooiste uitzicht is die in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli. Ook op dagen of dagdelen dat onze aandacht meer op de Romeinse cultuur dan het wandelen ligt, zul je nog genoeg meters afleggen. Je bezoekt onder andere het Forum Romanum, de Ara Pacis, het Mausoleum van Augustus, het Colosseum, het Palazzo Massimo en de opgravingen in Ostia Antica – de oude havenstad van Rome. 

In de planning zorgen we voor een optimale balans en afwisseling tussen cultuur, natuur, wandelen en rust, maar willen we je ook verrassen met goede en en sfeervolle restaurants. Je zult ogen en oren tekort komen, mede dankzij de begeleidende verhalen van je bevlogen gids en Oudheidwetenschapper André Mulder.

Deze 9-daagse culturele groepswandelreis is geschikt voor de wandelaar die meer wil weten over de geschiedenis, kunst en cultuur van het veelzijdige Rome. Tijdens de wandelingen nemen we genoeg tijd voor de historische verhalen. Voor de geplande gezamenlijke lunches en diners nemen we uiteraard ruim de tijd om te genieten van het Italiaanse goede leven. De reis is qua wandelniveau ingedeeld in Categorie 2.  De groepsreis vindt plaats vanaf minimaal 8 deelnemers. Indien de reis vanwege een te gering aantal deelnemers niet kan doorgaan, melden we u dat ca. 4 weken vóór vertrek.

REISBEGELEIDER: OUDHEIDWETENSCHAPPER ANDRÉ MULDER
Deze unieke combinatie van natuur en cultuur zal worden begeleid door Oudheidwetenschapper André Mulder. Jaren geleden heeft André het roer omgegooid en zich van ondernemer in de meubelbranche omgeschoold tot cum laude academicus, afgestudeerd op het Rome van de Late Republiek en de Vroege Keizertijd. Op deze reis zal hij, op zijn bevlogen wijze, je deelgenoot maken van zijn ware liefde: de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude, maar ook het moderne Rome.

 

Programma Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

Dag 1. Aankomst in Rome, gezamenlijke lunch en stadswandeling
Om 12:30 uur starten wij het programma met een gezamenlijke lunch in een gezellige trattoria om de hoek van Hotel Varese, waar wij vanaf 14:00 uur kunnen  inchecken. Voor de gasten die eerder arriveren is er ruimte in het hotel om de koffers alvast af te geven. Na de check-in is er tijd om op te frissen en bij te komen, voordat wij Rome voor het eerst gaan verkennen met een prachtige stadswandeling door de levendige wijk Monti naar het Forum Romanum.

Uitzicht over Rome met in het midden het Colosseum, foto:Ewoud Pahud

Dag 2. Romeinse Keizers: Forum Romanum en de Capitolijnse Musea
We starten rustig op voor een dag die in het teken van de keizers van het oude Rome staat. We beginnen met een uitgebreid bezoek aan het Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora. Naast prachtige verhalen over Vespasianus, Titus en Domitianus (Flavische dynastie), zullen we ons aan de hand van de resten op het Forum, focussen op de omslag van de Romeinse Republiek naar het Keizerrijk. Deze was ingezet door Julius Caesar en bewerkstelligd door zijn opvolger en eerste keizer, Augustus. Na de lunch, die op eigen gelegenheid is, bezoeken wij de Capitolijnse Musea met hun indrukwekkende collectie van sculpturen, fresco’s en schilderijen uit de Oudheid en de
Renaissance. De dag sluiten wij af met een gezamenlijk diner.

Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora, foto: Ewout Pahud

Dag 3. Ochtendwandeling in het Park van de Aquaducten (ca. 3 uur wandelen, 8-10 km)
Vandaag maken we een prachtige wandeling in de ochtend in het Park van de Aquaducten, waar je weinig toeristen zult tegenkomen. Het park is ongeveer 15 hectare groot en wordt zo genoemd omdat hier wel 7 enorme aquaducten, die Rome van water voorzagen, de omgeving doorkruisten. Niet ver vanaf het centrum van Rome waan je je al op het platteland. En dat is eigenlijk ook zo. Naast de machtige restanten van de aquaducten, gebouwen en tombes, grazen de schapen en wordt er nog volop aan landbouw gedaan. Nadat we ons lunchpakket van het hotel hebben genuttigd is de dag verder aan jezelf. Rust lekker uit in het hotel of verken Rome op eigen gelegenheid.

Park van de Aquaducten, foto: Erik Hagreis, Flickr

Dag 4. Stadswandeling Rome (ca. 12-15 km)
Vandaag ontdekken we al wandelend Rome in al haar pracht en praal. Plekken waar we langskomen zijn bijvoorbeeld de Thermen van Diocletianus, Trevi fontein, Forum Romanum, Campidoglio, Circus Maximus, Theater van Marcellus, Joodse wijk, Largo di Torre Argentina en het Vaticaan. Het Pantheon en de San Luigi dei Francese basiliek zullen wij tevens kort bezoeken. De wandeling is einde middag klaar en daarna is de avond voor jezelf. We lunchen gezamenlijk, het diner is op eigen gelegenheid.

Bezoek aan het Pantheon, foto: Ewout Pahud

Dag 5. Wandeling over de Via Appia Antica (4-5 uur wandelen, 14-17 km en 146 meter stijgen en dalen )
Vandaag staat de wandeldag over de Via Appia Antica van station van Santa Maria delle Mole tot de Boog van Drusus (of verder tot aan het Circus Maximus) op het programma. Tijdens de wandeling over de vaak nog antieke kasseien is er van alles te zien. Zo komen we langs de restanten van de Villa Quintili, de prachtige villa die keizer Commodus van de rijke Quintili broers had afgepakt en hen ter dood veroordeelde. Daarna komen we langs de oude renbaan van Maxentius en diverse graftombes, waarvan de graftombe van Cecilia Metella de bekendste is. Vervolgens brengen we een bezoek aan de basiliek en de vroegchristelijke catacomben van Sint Sebastiaan. Hierna lopen we een laatste stuk tot de Boog van Drusus. We nuttigen ons lunchpakket van het hotel op de route. De avond is ter vrije besteding.

Via Appio Antica, foto: Paul hermans, Wikimedia

Dag 6. Bezoek aan antieke havenstad Ostia Antica
Op dag 6 nemen we de trein en bezoeken wij in de ochtend het archeologische park van Ostia Antica, de havenstad en toegangspoort van het oude Rome. We nemen ruim de tijd om de indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, appartementen, kroegen, restaurants, thermen, tempels en zelfs een heus theater te bezichtigen. Hier in Ostia krijg je het gevoel hoe het er toentertijd in Rome ook moet hebben uitgezien en hoe de gemiddelde Ostiaan en Romein woonde, werkte en ontspande. Vanaf 13:00 uur is het een vrij programma. Je kunt bijvoorbeeld wandelen naar het pittoreske dorpje van Ostia Antica en er geweldig lunchen. Of je neemt direct de trein terug naar Rome om te gaan shoppen in de Via del Corso, een museum te bezoeken of te slenteren door het kronkelende Trastevere.

Indrukwekkende ruïnes in het park van Ostia Antica, foto: Sonse, Wikimedia

Dag 7. Wandeling in de heuvels van Monte Catillo en bezoek aan Tivoli (ca 4 uur, 9 km en 367 meter stijgen en dalen)
We staan vroeg op voor ons vertrek met de trein naar Tivoli. Prachtig gelegen in de Sabijnse heuvels vormde zij de buitenplaats voor welgestelde Romeinen en keizers, zoals keizer Hadrianus. We beginnen de dag met een wandeling van ongeveer 4 uur in de heuvels van het natuurreservaat Monte Catillo. Geniet tijdens het klimmen ondertussen van het prachtige uitzicht van Tivoli aan onze voeten. Na een gezamenlijke lunch in het centrum (facultatief), vlakbij de watervallen van Villa Gregoriana, is de rest van de dag voor jezelf. Ontdek het prachtige historische centrum van Tivoli, wandel naar Villa d’Este of neem de bus/taxi naar Villa Hadriana, net als Villa d’Este een UNESCO World Heritage site. In de avond nemen wij samen de trein terug naar ons hotel in Rome.

Door de heuvels rondom Tivoli, foto: Ewoud Pahud

Dag 8. Colosseum, stadswandeling via het Vaticaan en afsluitende gezamenlijke lunch
De laatste volle dag in Rome bezoeken wij één van haar hoogtepunten, het Colosseum.* Daarna lopen wij via het Circus Maximus naar de overkant van de Tiber naar de volkswijk Trastevere, waar we gezamenlijk lunchen. Het programma sluiten wij vervolgens over met een beklimming van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek die leidt naar een geweldig uitzicht over de ‘Eeuwige Stad’. Hierna kun je nog de Sint-Pieterbasiliek bezoeken. Of je rustig voorbereiden op de terugreis van morgen.

*Tickets voor het Colosseum zijn lastig om aan te komen, maar het is tot nu toe altijd gelukt. De Italiaanse regering heeft maatregelen aangekondigd om de distributie van entreebewijzen te vergemakkelijken. Mocht het onverhoopt toch niet lukken, dan bieden wij een alternatief programma aan in de vorm van een bezoek aan de prachtige Basilica di San Clemente, waar we de verschillende lagen van de Romeinse geschiedenis zelf kunnen aanschouwen.

Andre bij Colosseum, foto: Ewout Pahud

Dag 9: Terugreis dag
De gasten die met de reisleider met de trein vertrekken staan vroeg op voor de trein van 06:24 uur en krijgen een ontbijtbox mee. De andere gasten kunnen ontbijten in het hotel en gebruik maken van de faciliteiten. Indien gewenst kan er een nacht worden bijgeboekt.

 

Reviews

Een mooie afwisselende reis, met diverse culturele, landschappelijke en culinaire belevenissen. Rome en omgeving volop ervaren, zonder continue toeristendrukte en met een zeer enthousiaste begeleiding met onuitputtelijke geschiedkundige kennis.

M. Ros-Vosse

Mijn cijfer:

8

Wij vonden het een prachtige reis, volledig gevuld met allerlei hoogtepunten. De wandelingen waren goed uitgezocht maar met het warme weer wel uitdagend. We hebben veel culturele items bezocht en veel uitleg gekregen. De ligging van het hotel was perfect. De service in het hotel was ook prima. De reisleiding was zeer enthousiast en uiterst behulpzaam. Kortom voor herhaling vatbaar!

Lees meer

A. Wittmaekers

Mijn cijfer:

9

Een zeer aan te raden reis, waarbij je meegenomen wordt door de tijd heen. Zeer afwisselend programma, hier en daar ietsje te vol. Via Appia wandeldag, het Forum Romanum, de Keizerlijke Fora, de Ara Pacis en de Capitolijnse Musea en Tivoli, Villa Hadriana en wandeling door natuurreservaat Monte Catillo waren voor mij TOPdagen.

Lees meer

E. Vis-Hazelbag

Mijn cijfer:

9

We hebben een fijne week in Rome gehad met André als prima en enthousiaste gids. Het was de eerste reis en de verbeterpunten hebben we met hem besproken. De afwisseling wandelen (rust) vs stad was prettig. Aan de wandelingen zelf kan nog wel eea verbeterd worden muv de Via Appia en de wandeling vanuit Tivoli. Het hotel was verouderd en vanwege het prachtige was het erg warm in de kamer. De wijk waarin het hotel lag vond ik wel erg leuk. Een bezoek aan de Vaticaanse musea zou ik vanwege de overweldigende drukte niet opnemen in het programma. De excursie waren goed en de uitleg van André interessant. De headsets waren top! André had leuke restaurants uitgekozen. Kortom met een paar kleine aanpassingen echt een top reis.

Lees meer

T. van Maanen

Mijn cijfer:

8

Alles perfect geregeld. Ook de gezamenlijke maaltijd waren van hoge kwaliteit !

J. Mulder

Mijn cijfer:

9

Het was een fijne reis. Goede enthousiaste reisbegeleider: André Mulder. Hij heeft ons ontzettend veel verteld over de oudheid en de Romeinen, was laagdrempelig en gezellig in contact. Ook Lars, die hem assisteerde, was erg behulpzaam, goed voorbereid en plezierig in het contact. Het afgesproken programma is gevolgd en soms nog wat extra's. De reisleider nam vooraf contact op en gaf zijn contact gegevens door. Ook stuurde hij vooraf een leuk boekje toe. De combinatie wandelen en cultuur spreekt mij erg aan. Dat ook De Sint Pieter en de Vaticaanse musea in het programma opgenomen waren, was voor mij een pré. Het hotel viel wat tegen: kleine kamers, verouderde douche (klein en regelmatig geen echt warm water), veel straatlawaai. Het ontbijt was erg goed. Het voor een groot deel reizen met openbaar vervoer spreekt mij aan. Er werd goed voor de tickets gezorgd. Groep van 14 personen is dan ook juist goed van grootte. Meer zou teveel zijn. Goed dat er af en toe 'vrije'' tijd is. Voor alleengaande reizigers moet dat zeker niet vaker zijn, dan nu gepland.

Lees meer

G. Thijssen

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1689,-
Land Italië
Regio Rome
Reisperiode 21 oktober VERTREKGARANTIE
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Groepsreis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Extra's

2x lunch
2x lunchpakket
2x diner
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Transfers naar en van hotel
Lokaal vervoer met trein of bus
Toeristenbelasting
Audiosysteem
Kleine groep van maximaal 18 personen

Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?