Wandelvakantie Zuid-Limburg over het Krijtlandpad

6-daagse wandelvakantie door de heuvels en dalen van het miljoenen jaren oude Krijtplateau met steile hellingen, fraaie valleien en meanderende beekjes.

Vanaf €389,-

Foto: Jos Dielis, Flickr

 • Nederland
 • maart - november
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6-daagse wandelvakantie door de heuvels en dalen van het miljoenen jaren oude Krijtplateau met steile hellingen, fraaie valleien en meanderende beekjes.

HET IS NOG NIET DUIDELIJK OF WE DEZE REIS GAAN AANBIEDEN IN 2023

Een wandelvakantie in Zuid-Limburg die je voert over het Krijtlandpad, door de Limburgers ook wel de koning van de Zuid-Limburgse wandelroutes genoemd. Tijdens deze wandelvakantie loop je in vijf dagetappes van ± 20km de route die voor meer dan zestig procent over onverharde wegen gaat. Je komt langs de mooiste plekjes die dit zuidelijkste en meest bergachtige gebied van Nederland kenmerkt als ons stukje buitenland. De heuvels en dalen van het miljoenen jaren oude Krijtplateau kent steile hellingen, fraaie valleien en meanderende beekjes. Het hoogtepunt op dag 4 is het bereiken van de top van de Vaalserberg, met 320 meter het hoogste punt van Nederland en uitzicht over België en Duitsland.

Prijs | € 389,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 190,-
 • Toeslag: bagagevervoer bij eenpersoonsboeking € 60,-
 • Seizoentoeslagen van toepassing tot max € 40,-
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op zaterdag tussen 1 maart en 30 november

Inclusief

 • 5x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer (1 koffer/tas pp van max. 20 kg)
 • Routes van overnachtingadressen tot Krijtlandpad en viseversa

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten bij hotels te reserveren bij inchecken
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

Landschap bij Noorbeek, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Omschrijving 6-daagse Wandelvakantie Zuid-Limburg over het Krijtlandpad

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op eigen tempo 18 tot 20 kilometer per dag door het heuvellandschap van Zuid-Limburg. De route leidt u langs het krijtsteen van het mergellandplateau, de hellingbossen, de kalkgraslanden en meanderende beken zoals de Geul en de Gulp. Je komt door pittoreske stadjes en dorpen, langs de kronkelende beekjes en het weidse, groene landschap waar koeien al eeuwen staan te grazen.

U loopt de routes via de bewegwijzering van het Krijtlandpad. U ontvangt van ons de omschrijving vanaf het hotel naar het Krijtlandpad en terug naar het hotel. We adviseren om het routeboekje van het Krijtlandpad aan te schaffen. Een absolute aanrader, want op de punten waar de markering ontbreekt of onduidelijk is, helpt het boekje u verder.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Maastricht – Hotel den Hoof | Noorbeek – Hotel de Plank | Vijlen – Hotel Vijlerhof of Hotel Cuba Libre | Valkenburg – Hotel Janssen |

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Woningen in de krijtrotsen bij het Savelbos, Gertjan van Noord, Flickr

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Maastricht. Maastricht is met de trein bereikbaar. Als u met de auto komt adviseren wij u om de auto gratis te parkeren op de P+R Maastricht Noord. Buslijn 10 rijdt elk kwartier naar het centrum en stopt op 150m afstand van uw hotel (bushalte Mosae Forum/Centrum). Een buskaartje kost 2,20 euro pp enkele reis of 5,45 euro voor een groep van 3 – 5 personen.

Tijdens deze vakantie wandel je met een dagrugzak. De bagage (1 koffer per persoon) wordt twee keer vervoerd. Zorg dat de bagage ‘s ochtends voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen, zon en insecten en voldoende warme kleding. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken, graag bij inchecken alvast melden. Wandelstokken kunnen handig zijn in het heuvelachtige Zuid-Limburg. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

Je start in de 2e monumenten stad van Nederland Maastricht, de moeite waard om een nacht extra te boeken, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Programma 6-daagse Wandelvakantie Zuid-Limburg over het Krijtlandpad

Dag 1: Aankomst in Maastricht
Je reist op eigen gelegenheid naar het starthotel in Maastricht. Hier verblijft je één nacht, voordat je aan de wandeldagen begint. De stad is zeker de moeite waard om aan het begin of eind een extra nacht bij te boeken. Geef dat aan op het boekingsformulier. Maastricht is de tweede monumentenstad van Nederland en heeft een beschermd stadsgezicht. Het is een gezellige stad met veel restaurants terrassen op prachtige pleinen omzoomd door historische gebouwen en kerken. De Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland en een bezoek waard. Daarnaast heeft Maastricht veel winkels met internationale allure.

Dag 2: Maastricht – Noorbeek 21 of 27 km
Deze eerste wandeldag wandel je langs de Maas naar Noorbeek. Als je voor de lange route kiest loop je om Eijsden heen en kom je langs het gelijknamige kasteel. Dit herenhuis met kasteelhoeve is in 1636 gebouwd in de Maaslandse renaissancestijl. Het kasteel zelf is privébezit maar het park is vrij toegankelijk. Bij de korte route gaat het voor Eijsden oostwaarts en loop je een stukje door het Zuid-Limburgse Savelsbos. Er is ook een optie om vanuit Maastricht met de trein naar Eijsden te gaan en vandaar uit alleen de laatste 14 km tot aan Noorbeek te wandelen (treinkaartje niet inbegrepen).

Landschap bij Epen / Vijlen, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Dag 3: Noorbeek – Epen / Vijlen 17,5 km
Vandaag loop je vanuit Noorbeek eerst naar Slenaken, een mooi kerkdorp in het Gulpdal. Het dal bestaat aan de ene kant uit grashellingen en aan de andere kant steilere beboste hellingen. Het riviertje de Gulp is maar een klein stroompje, terwijl je hier toch uitkijkt over een diep uitgesleten dal. Als je Slenaken achter je laat kom je in het Onderste en Bovenste Bos. In dit natuurgebied groeien bijzondere planten en komen zeldzame dieren voor zoals de hazelmuis, de eikelmuis en de das. Het Bovenste Bos ligt hoog, op 200 tot 240 meter boven NAP, en bedenk dat je hier wel op het zuidelijkste randje van Nederland staat. In het Boven-Geuldal moet je wel denken aan de woorden van bioloog Heimans: ‘Het mooiste hoekje van ons land, de tuin van Epen’. Via het Vijlenerbos loop je naar je hotel in Vijlen, waar je de komende 2 nachten verblijft.

Dag 4: Vijlen – Vijlen 20 km
Deze derde wandeldag zet eerst koers naar het zuiden, om na ongeveer 3 kilometer het Krijtlandpad te vervolgen door het Vijlenerbos. Dit hoogstgelegen Nederlandse bos strekt zich uit van Epen tot aan de Vaalserberg. Omdat het terrein zo steil is, heeft men het nooit gekapt ten gunste van de landbouw. In het westen van het Vijlenerbos ligt een oude vuursteengroeve, waarvan de vuursteen in het verleden werd gebruikt voor de fundering van wegen. Verderop kom je langs 2 grafheuvels uit de Bronstijd. Als je verder wandelt nader je het hoogtepunt van je vakantie; het drielandenpunt op de Vaalserberg (322,5 meter boven NAP). Het aantal beken zijn hier niet te tellen, je vindt er o.a. de Zieversbeek, Hermansbeek en Harleserbeek, die het water van het heuvelland afvoeren. In Holset kun je de Lourdesgrot bezoeken, die jaarlijks door duizenden pelgrims wordt bezocht. Aan het einde van de wandeling keer je terug naar Vijlen voor de overnachting.

Drielandenpunt bij Vaals, foto: Heipei,-Flickr

Dag 5: Vijlen – Valkenburg 20 km
Na enkele kilometers vanuit het hotel in Vijlen kom je weer op het Krijtlandpad. ‘Gaank mer wiejer en maak andere bliejer’ vrij vertaald: ga maar verder en maak anderen blijer, dat is het toepasselijke opschrift van het wegkruis bij de Schaapsput in het Gerendal. In het toeristische Valkenburg, zie je het riviertje de Geul door het stadje stromen. In Valkenburg kun je een bezoek brengen aan één van de grotten. Je overnacht in hotel Janssen, aan de rand van het altijd levendige Valkenburg. Vanuit het hotel heb je een uniek uitzicht over de kasteelruïne, die ’s avonds verlicht is.

Dag 6: Valkenburg – Maastricht 14 km
Op deze laatste dag wandel je langs de Geul naar Geulhem. Deze plaats is bekend om de Geulhemmergroeve; een gangenstelsel van ongeveer 25 kilometer. De blokbrekers die hun brood verdienden met het winnen van de mergel in de groeve woonden in de zogeheten grot- of rotswoningen. In 1976 zijn enkele woningen gerestaureerd en kunnen door groepen op aanvraag bezocht worden. Na Geulhem verlaat  je de rivier en volgt de laatste klim naar het plateau van natuurgebied De Dellen, voordat je afdaalt naar Maastricht. Je kunt ervoor kiezen om je vakantie te verlengen met een extra overnachting in Maastricht.

Het gezellige Vrijthof in het hart van Maastricht leeft altijd, foto: Jorge Franganillo, Flickr

Overzicht reis

Prijs Vanaf €389,-
Land Nederland
Regio Limburg
Reisperiode maart - november
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?