‘De levende berg’, liefdevolle zoektocht in 276 pagina’s door Schotse Cairngorms

Achtergrondfoto: Alan Findlay, Geograph

Volgens The Guardian is het ‘Het beste boek ooit geschreven over natuur en landschap in Groot-Brittannië.’ Het boek werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geschreven door Nan Shepherd, die het manuscript liet rusten totdat het in 1977 Engelstalig werd gepubliceerd. Het boek verscheen in het voorjaar van 2020 in het Nederlands en geldt inmiddels als een ijkpunt voor veel collega-schrijvers als het gaat over het beschrijven van de natuur.

HET BOEK | De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze klassieke bespiegeling over de bergen en onze fantasierijke relatie met die woeste wereld. ‘Deels memoir, deels veldboek, deels lyrische meditatie over de natuur en onze relatie daartoe. –The New York Times Book Review–‘ Voeg daar maar aan toe: poëzie, filosofie, godsdienst zonder God maar vol geloof, schilderij met woorden,…

RECENSIE | Ze is en ze schrijft zinnelijk, sensueel, lyrisch en meeslepend. Je wil direct je stapschoenen aantrekken en zelf op avontuur trekken. Dat kan en mag nu niet maar dat is niet zo erg. Zolang je leest ben je op pad, daar zorgt Shepherds gedetailleerde blik en rake pen voor. Dit boek is een klassieker, is voedsel voor de ziel en een boek om zeker nu te lezen. Het gaat om zijn. Om zien. Om voelen, ruiken, proeven, horen. Zonder anderen om je heen. Alleen tot jezelf komen. Even weg zijn van de wereld, even de berg zijn.

Je kunt het boek ‘De levende berg’ van Nan Shepherd bestellen bij: bol.com

Je kunt het boek ‘De levende berg’ van Nan Shepherd bestellen bij: bol.com

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?