De ‘North Downs Way’: over eeuwenoude pelgrimsroute tussen Londen en Dover

White Cliffs van Dover, foto: Ian-Wilson, Wikimedia

Op de 246 km lange North Downs Way loop je deels over een eeuwenoude pelgrimsroute die ooit als bestemming de kathedraal van Canterbury had. De huidige route valt onder het predikaat National Trail of England en loopt van de rand van Londen via Canterbury naar de White Cliffs van Dover. Onderweg loop je door het glooiende krijtheuvellandschap met eeuwenoude bossen en langs wilde bloemenweiden, wijngaarden en hopvelden van Kent, dat ook wel de ‘Garden of England’ wordt genoemd. Leuk om te weten is dat de zgn zonnige chalklands in dit zuidoostelijke deel van Engeland steeds geschikter lijken voor de wijnbouw. De route eindigt bij de witte krijtkust bij Dover, waar je spectaculaire vergezichten hebt over het Kanaal.

De North Downs Way op de kaart

De National Trail ‘North Downs Way’ is een wandelroute met een enorme variatie aan natuur en cultuur. Het is de best bereikbare wandelroute van Engeland. Vanaf Londen-Heathrow ben je b.v. in een tot anderhalf uur in een van de dertig plaatsen direct aan de trail. De route loopt door twee gebieden van ‘Outstanding Natural Beauty’ te weten Surrey Hills en Kent Downs. Een groot deel van de Trail loopt over relatief vlak terrein, maar rond de hellingen van de North Downs heb je een paar klimmetjes, waarbij je beloond  zal worden met fantastische uitzichten over de High Weald. Een groot deel van de trail loopt door Kent, dat ook wel de Garden of England wordt genoemd en waar je onderweg maar liefst acht kastelen, drie kathedralen, drie aartsbisschoppelijke paleizen en talrijke statige huizen en tuinen tegenkomt. Het is hier dat je met eigen ogen ervaart dat de Engelsen de geboren landschapsarchitecten van Europa zijn. Het slotakkoord van de North Downs Way klinkt aan de kust als je op de hoge krijtrotsen wandelt en uitkijkt over het Kanaal richting vaste land.

De North Downs Way is opgeknipt in etappes van 20km. De officiële startplaats is Farnham, de plaats die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Er zijn directe treinverbindingen tussen Londen Waterloo en Farnham. Vanaf Gatwick Airport neem je de Gatwick Express naar Londen Victoria station en stap je over naar Londen Waterloo voor een trein naar Farnham. Vanaf het einde van de Trail in Dover is er een geregelde treinverbinding van het station van Dover Priory naar Londen.

Ga voor uitgebreide informatie over de North Downs Way naar greatenglishtrails.com/nl

 

Een van de vele uitzichten die je onderweg op de North Downs Way tegenkomt, foto: National Trails

Langs de trail kom je wel acht imposante kastelen tegen, foto: Visit Kent

De groene heuvels van Kent, foto: Dimitry B, Flickr

In de heuvels van Surrey Hills verbergen zich prachtige landgoederen, foto: Mario Sanchez Prada, Flickr

Een bezoek aan de kathedraal van Canterbury maakt je tot een ware pelgrim, foto: Michael D Beckwith, Flickr

Eenmaal aan de kust kijk je uit over het Kanaal vanaf de White Cliffs, foto: Visit Kent

 

Ga voor uitgebreide informatie over de North Downs Way naar greatenglishtrails.com/nl

 

OVER GREAT ENGLISH TRAILS | Op de website van Great Enlish Trails vind je de zeven mooiste lange afstandswandelroutes: Pennine Way, de South West Coast Path, North Down’s Way, Hadrian’s Wall Path, Norfolk Coast Path, Cleveland Way en Cotswold Way. De site bevat uitgebreide informatie per trail waaronder routebeschrijving, welke type accommodatie beschikbaar is, hoe je per vliegtuig, auto, trein of bus het startpunt kunt bereiken, bezienswaardigheden en route en een video-impressie van de route. Tevens kun je via invulbuttons als duur, afstand, moeilijkheidsgraad, landschapstype en thema een op je eigen voorkeuren afgestemde route opvragen. Als je wilt kun je online direct een arrangement boeken. Alle info vind je op: greatenglishtrails.com

ARRANGEMENTEN | Per trail zijn er verschillende arrangementen samengesteld van 1-4 dagen, 5-10 dagen of langer dan 11 dagen in accommodaties als B&B’s, boutique hotels, cottages, jeugdherbergen of overnachtingen in pubs. Zowel individueel als voor groepen.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?