Op de fiets over de ‘Grensgangersroute’ door oude graafschappen, bisdommen en koninkrijkjes

Foto: Max Daerr

Het zijn de verschillende historische en moderne grenzen waar deze fietsroute haar naam aan dankt. Zo is er die tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die je gezien de verschillen in natuur en geschiedenis van beide deelstaten best een serieuze grens mag noemen. Maar er zijn nog meer, soms onbekende grenzen, die je gaat ontdekken. De Grenzgängerroute passeert meer dan twaalf keer de grenzen tussen districten en gemeenten. En die steek je met de fiets gemakkelijk over. Je kunt dus wel zeggen dat deze fietsroute van 148 kilometer je grenzeloos fietsplezier biedt.

Osna

De ‘Grensgangersroute’ ligt hemelsbreed zo’n 60 km vanaf Enschede

Geheime routes uit vervlogen tijden
Ook Duitsland bestond uit vele kleine landjes in vroegere tijden. Dat kun je op de ‘Grenzgängerroute’ nog steeds zien aan de oude grensstenen die je onderweg tegenkomt. Zout uit de regio was een groot rijkdom in die tijd en dat bracht veel smokkelaars op de been die met name in de 18e eeuw hun geheime routes door de dichte bossen vonden. Een aantal van deze voormalige smokkelwegen, deels gelegen tussen de asperge- en aardbeienvelden, maken deel uit van de route.

Kasteel Iburg, een van de vele burchten en kastelen die je tegenkomt onderweg, foto: Klaus Herzmann

Burchten en kastelen onderweg, het bewijs van een rijke historie
Voor even ga je terug naar oude graafschappen, vorstbisdommen en koninkrijken die onder meer zichtbaar zijn door de burchten en kastelen die je tegenkomt. Een voorbeeld daarvan is het kasteel Iburg, een van de belangrijkste barokresidenties van het Osnabrücker Land, die je met een rondleiding kunt bezoeken. Hier werd Sophie Charlotte geboren, de latere eerste koningin van Pruisen en de grootmoeder van Frederik de Grote. De indrukwekkende galerij familieportretten in de ridderzaal laat wel zien van welke betekenis het kasteel ooit was.

Osna-asperge

De regio staat in de lente bekend om zijn asperges en aardbeien. Veelal geserveerd met de beroemde ham uit de regio.

Koninklijke gerechten, traditioneel geserveerd
Asperges en aardbeien horen, zeker in de lente, tot de traditionele lekkernijen in het Osnabrückerland, maar minder bekend is de heerlijke ham uit het Westfaalse Versmold. Volgens eeuwenoud recept en met regionaal zout op smaak gebracht laat de combinatie met de asperges zich raden. In de boerderijen, herbergen en restaurants onderweg kun je er van genieten. En dat ze er de juiste witte wijn bij serveren zal je niet verbazen.

Het bezienswaardige Gradierwerk in Bad Rothenfelde, waarlangs het zoute bronwater loopt

Wellness centrum met eeuwenoude zoutwaterbronnen
Bad Rothenfelde staat bekend om zijn zoutwinning uit zout bronwater. Dankzij het bijzondere bronwater heeft Bad Rothenfelde zich ontwikkeld tot wellness-centrum. En wat is er fijner dan na een paar dagen fietsen hier neer te strijken en lichaam en geest tot rust te laten komen? Breng wel even een bezoek aan de zogenaamde Gradierwerken, de muur waarlangs het zoutwater naar beneden loopt. Al sinds 1777 en 1824 zijn de gradeerwerken een soort gigantisch openlucht-inhalatorium met een totale oppervlakte van 10.000 vierkante kilometer. Bad Rothenfelde is dus de juiste plek om even diep in- en uit te ademen

Osna-1

Wat een ruimte heb je op deze fietspaden

Ga voor meer informatie over de Grenzgängerroute en een fietsarrangement naar: Geheimoverdegrens.nl

GODG-Logo-small

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?