Waar vind je nog oerbossen in Europa?

Foto: Greenpeace Polska, Flickr

Wat weten we nog van oerbossen in Europa? En hoewel we in Nederland geen oerbos meer hebben zijn er tal van initiatieven in ons land om weer nieuwe wildernis te laten ontstaan. Toch zijn er nog een paar plekken in Europa waar je oerbos kunt vinden. Stukken bos die eeuwenlang met rust zijn gelaten door de mens. En waar je nog wilde dieren vindt die daar de baas zijn.  We vonden ze op farout.be en zochten daar ter illustratie een paar sprekende video’s bij. 

Rond de dertiende eeuw was vrijwel alle oerbos in Europa gekapt of in cultuur gebracht. Dus de bossen die we vandaag kennen zijn in de afgelopen eeuwen ontwikkeld. Hieronder vind je een viertal beschermde natuurparken met de oorspronkelijke flora en fauna van duizenden jaren geleden. Je vindt ze in Polen, Roemenië, Zweeds Lapland en op La Gomera.

 

HET BIALOWIEZAWOUD IN POLEN | Het 8000 jaar oude Woud van Bialowieza strekt zich 600 vierkante kilometer uit over Polen en Wit-Rusland, en is een van die laatste overgebleven oerbossen in Europa.

 

GARAJONAY OP LA GOMERA | Miljoenen jaren geleden waren onze mediterrane kusten bedekt met een enorm ondoordringbaar woud. Sinds de ijstijd verloren de bossen beetje bij beetje terrein, maar niet op het Canarische eiland La Gomera, vlakbij de Afrikaanse kust.

 

HET MUDDUS NATIONAAL PARK IN ZWEDEN | Het Muddus Nationaal Park kenmerkt zich door grote moerasvlakten, kloven met watervallen en oerbossen met reuze naaldbomen. In dit stukje Lapland staat de oudste den van Zweden, die volgens berekeningen meer dan 700 jaar oud zou zijn.

 

DE OERBOSSEN VAN ROEMENIË | In de Roemeense Karpaten waren oeroude bomen tot voor kort relatief veilig voor mensenhanden. Daardoor vind je ten noorden van Boekarest nog oerbos, wilde bewoners zoals beren, wolven en lynxen inbegrepen.

Dit bericht is gebaseerd op een artikel van farout.be, waar je meer informatie vindt

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?