Puntjes op de wereldbol: ken je dit eiland?

foto Federica Mazzei

Er zijn van die puntjes op onze wereldbol die direct tot de verbeelding spreken. Onbekende plekken waar je misschien ooit van hebt gehoord. De uithoeken van moeder Aarde, soms vergeten of gewoon nog onbekend voor ons. Ken je bijvoorbeeld dit piepkleine eilandje dat het zwarte schaap is tussen de eilanden om haar heen? We laten je nog even raden aan de hand van de foto’s en wat tips. Hoeveel tips heb je nodig voordat je de naam van het eiland weet?

Tip 1: Dit eilandje is amper 10 km² en kent een van de rijkste waterflora en fauna van ons continent.

 Federica Mazzei (1024x681)

Het water is kraakhelder, het eiland kent een van de rijkste waterflora en fauna van ons continent (foto Federica Mazzei )

Tip 2: De naam van het eiland verwijst naar het feit dat ze zo vlak is. Het hoogste punt is maar 30 meter. Dat maakt haar ook het zwarte schaap ten opzichte van de bergachtige eilanden om haar heen.

Federico Scorzoni (1024x492)

De naam van het eiland verwijst naar het feit dat ze zo vlak is. Het hoogste punt is maar 30 meter. (foto Federico Scorzoni)

Tip 3: Het eiland is lange tijd ontoegankelijk geweest omdat het een verbanningsoord was. Niet vreemd want op het nabijgelegen eiland moest ooit een wereldberoemde generaal zijn laatste dagen slijten. Tot in de jaren ’90 mocht je er niet komen omdat op het zwaarbewaakte eiland gevaarlijke maffialeden gevangen werden gezet.

Paese vecchio

Het eiland is lange tijd ontoegankelijk geweest omdat het een verbanningsoord was. Tot in de jaren ’90 werden er gevaarlijke maffialeden gevangen gezet. (foto Stefano Fagnani)

Tip 4: Net als het naastgelegen eiland Elba maakt dit geheime eiland onderdeel uit van het Parco Nazionale dell’ Arcipelago Toscano ofwel de Toscaanse archipel.

 Matteo Vinattieri

Dit geheime eiland maakt onderdeel uit van de Toscaanse archipel (foto Matteo Vinattieri)

Tip 5: Kies maar, welk eiland is het?

Tuscan_archipelago NormanEinstein (1000x687)

De Toscaanse archipel in beeld. Welke eiland is het? (kaart door Norman Einstein, wikimedia)

We zijn op Pianosa dat eigenlijk pas sinds 2013 helemaal is opengesteld. Het aantal bezoekers per dag wordt beperkt om de unieke flora en fauna te beschermen. Meer informatie over Pianosa vind je hier (Engels)

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?